Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
komentirao je i moguće kazne

Prometni stručnjak analizirao snimku s A4: Umor je sigurno uzrok, a evo što je trebao napraviti

09.05.2023.
u 20:30

Iako je vrijeme provedeno u vožnji definirano i očitava se na digitalnom tahografu te u slučaju kršenja propisa prijete drakonske kazne, Husinec navodi da se mora uzeti u obzir i širi kontekst, što nas dovodi do jednog puno većeg problema.

Tipična je ovo snimka kojoj povremeno svjedočimo na našim prometnicima, tim je riječima prometni stručnjak i sudski vještak za promet Goran Husinec prokomentirao snimku vozača kamiona rumunjskih registarskih oznaka koji je iz još ne utvrđenih razloga ovoga utorka uletio u suprotni smjer autoceste Zagreb - Goričan.

Za vozačem koji je nakon krajnje nemarnog čina izveo manevar i okrenuo Iveco šleper nasred autoceste te nastavio voziti i dalje traje potraga više policijskih uprava s područja RH, potvrdili su to za Večernji list iz Policijske uprave Varaždinske. Kada vozač bude pronađen, istraga će utvrditi točne uzroke, no Husinec tvrdi kako je uzrok i više nego očit.

- Vozač je definitivno bio premoren, koncentracija mu je strahovito pala i zbog grube nepažnje uletio je u krivi smjer. Onda ga je uhvatila panika i umjesto da je stao uz rub i zaustavio vozilo te pričekao policiju ili cestare da mu pomognu da se okrene na siguran način on u panici kreće na drugi manevar okretanja usred autoceste - ističe sudski vještak.

Dodaje, kako je vozač kada je već shvatio što je učinio trebao propisno stati uz krajnji rub ceste, izići iz vozila i postaviti trokut da upozori ostale sudionike u prometu da se tu nalazi te potom pričekati policiju ili cestare da zatvore promet kako bi se sigurno okrenuo. Na pitanje gdje leži odgovornost, Husinec navodi kako, unatoč tome što se s vremena na vrijeme zabilježi ovakav slučaj, nije riječ o sustavnom propustu.

- Autoceste su dobro obilježene, ali uvijek se dogodi da netko izuzetno grubom nepažnjom pogriješi smjer to je ljudski faktor na kojeg ne možemo više utjecati. Kontrola postoji i policije ima koliko ima i oni rade svoj posao koliko mogu, toliko je tih kamiona i toliko je jak međunarodni promet da ne može svaki kamion zaustaviti - odgovara.

Ovo je odraz puno većeg problema

Ipak, napominje kako je prevencija u ovakvim slučajevima ključ i nje nikada nije viška. Potrebno je preventivno, dakle, djelovati kada se uoči takav kamion i ako je vozač premoren da ga se isključi iz prometa. Iako je vrijeme provedeno u vožnji definirano i očitava se na digitalnom tahografu te u slučaju kršenja propisa prijete drakonske kazne, Husinec navodi da se mora uzeti u obzir i širi kontekst.

08.09.2021., Zagreb - Semafor na Sesvetskoj cesti koji ne radi vec godinama blinka zuto svjetlo, zbog cega se stvaraju prometne guzve a i prometne nesrece su na tom krizanju ucestala pojava. Prometni vjestak Goran Husinec. "nPhoto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

- U zadnje vrijeme se događa da su vozači kamiona premoreni jer u ono vrijeme kada bi se trebali odmarati se bave još neki drugim poslovima, primjerice privatno voze dostavu za neku od platformi i slično - pojašnjava.

To nas dovodi do jednog puno dubljeg problema čija je ovaj slučaj samo jedna izolirana epizoda.

- Odraz je ovo globalnog problema manjka vozača u Europi i kod takvih stvari bi bila jedina prevencija da na dulje puteve voze dva vozača kao što je to nekada bilo - dodaje prometni stručnjak.

Kazne, iako drakonske, nisu rješenje, smatra Husinec, a najveća kazna je šok kojeg je vozač doživio jer je svjestan da se doveo u pogibeljnu situaciju. Za kraj, savjet svim vozačima uoči dolaska ljetnih mjeseci, sezone godišnjih odmora i gužvi na cestama.

Drakonske kazne

- Nikako ne ići na put premoren i uvijek poštovati ograničenja brzine jer pri nekakvoj razumnoj brzini i onaj auto koji uoči kamion u suprotnom smjeru ima šanse da ga izbjegne, a kada je i drugi u prekoračenju to je recept za nesreću - zaključuje Husinec

Inače, kazne za takve prekršaje su jako visoke. Temeljem odredbe članka 49. stavka 5. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, za predmetni je prekršaj propisana novčanom kazna u iznosu od 1320,00 do 2650,00 eura ili kazna zatvora u trajanju do 60 dana.

Foto: HAC

Temeljem istog članka, stavka 7. i 10. citiranog Zakona će se, vozaču koji je proglašen krivim za predmetni prekršaj, izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje šest mjeseci ako je prekršaj počinjen drugi put te najmanje 12 mjeseci ako je prekršaj počinjen treći odnosno svaki sljedeći put

Također, vozaču se u evidenciju upisuje šest negativnih prekršajnih bodova ako je pravomoćnom odlukom o prekršaju proglašen krivim za navedeni prekršaj.

 

Ključne riječi

Komentara 3

DO
DocHollidayGNR
21:07 09.05.2023.

Vozac kamiona je bez obzira na sve zaista zasluzio jednu visoku kaznu za ovakav prekrsaj. Ovakva akcija je itekako opasan po zdravlje i zivot svih koji su u tom trenutku kretali se tom dionicom. Medjutim takodjer mi je kriminalna reakcija ostalih vozaca koji su se tu nasli. Umjesto da im konstantno gore sva cetri upozoravajuci druge, da su se zaustavili i da su time zaustavili sav ostali promet koji dolazi te na najbolji moguci nacin pomogli da se situacija sto je brze moguce i sigurnije rijesi. Ne. Oni na sav moguci nacin pokusavaju ga preteci. Idiotizam sa svih strana i ocito nepoznavanje prometnih pravila te manjak kulture za volanom. Sramota!

EZ
ezer
22:12 09.05.2023.

Autoceste nikako da ugrade uređaj za bušenje guma koji bi zaustavljao vozače koji na autocestama voze u pogrešnom smjeru. Kad se vozilo kreće u dozvoljenom smjeru i prijeđe preko uređaja, ploče se jednostavno spuštaju preko osovine i vraćaju u početni položaj. No, ako se vozilo kreće u pogrešnom smjeru ploče se ne spuštaju nego buše sve četiri gume. Popravak guma bila bi sasvim dovoljna kazna za pokušaj vožnje u krivom smjeru.

DU
Deleted user
20:42 09.05.2023.

Ljudi smo, tko radi, taj i griješi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije