Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Međunarodna akcija policije

Prokrijumčarili 34 kilograma kokaina predvođeni Hrvatom iz Južne Amerike

kokain
Foto: Ilustracija: DPA/PIXSELL
1/2
02.03.2016.
u 16:04

Policije su od sredine prošle godine u šest odvojenih slučajeva u Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj i Nizozemskoj zaplijenjenile 7,7 kilograma, a skupina je u 12 navrata prokrijumčarila čak 34 kilograma kokaina

Međunarodna akcija protiv krijumčara kokaina koji su predvođeni 66-godišnjim Hrvatom Zdravkom Dabom iz Južne Amerike u Europu prokrijumčarali 34 kilograma te droge trajala je čitavu prošlu godinu, a prve zapljene krenule su od kraja svibnja.

Iako su policije od sredine prošle godine u šest odvojenih slučajeva u Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj i Nizozemskoj zaplijenjenile samo dio te količine, odnosno 7,7 kilograma, policija navodi kako ima dokaze da je skupina u 12 navrata prokrijumčarila čak 34 kilograma kokaina, čija se vrijednost u uličnoj preprodaji procjenjuje na najmanje 1.36 milijuna eura , odnosno 10.33 milijuna kuna.

Akcija razbijanja narko lanca završena je lani u studenome, no zadarska policija tek je nedavno, nakon završetka kriminalističke istrage, objavila rezultate te akcije nazvane "Dunav". 

Prva policijska praćenja osumnjičenika krenula su početkom prošle godine, a prva zapljena dogodila se 29. svibnja na području Njemačke kada je je uhvaćen austrijski kurir s 1,2 kilograma kokaina, doznaje se od zadarske policije.

Potom je 2. rujna na autocesti kod Zadra s istom količinom droge skrivene u kombiju uhvaćen bosansko-hercegovački državljanin, što je najveća zapljena kokaina na području zadarske policije.

Tri dana kasnije, odnosno 5. rujna u Njemačkoj je s pola kilograma uhvaćen austrijski državljanin, a nešto kasnije u Austriji su uhvaćena dvojica Srba s dva kilograma kokaina.

Lani u listopadu, također u Austriji uhićen je još jedan Austrijanac s tristotinjak grama kokaina i potom još jedan s kilogramom i pol kokaina. Nizozemski policajci su pak u studenom uhitili 54-godišnjeg hrvatskog državljanina s kilogramom kokaina.

Nakon hvatanja kurira od kojih je jedan u Hrvatskoj već osuđen, na red su došli i organizatori. Uz 66-godišnjeg Zdravka Dabu iz Novalje uhićen je 63-godišnji suorganizator Danko Jurić iz Zagreba.

Među uhićenicima je i 62-godišnji hrvatski državljanin Marko Mušterić u čijem su skladištu kod Rotterdama osumnjičenici skrivali drogu, odakle su je distribuirali u Austriju, Hrvatsku i BiH.

Muškarac koji je u rujnu na zadarskom području uhvaćen s kilogramom kokaina u kombiju za prijevoz putnika kojeg je vozio iz Frankfurta je 45-godišnji Zvonimir Kovač iz Posušja. On je priznao nedjelo i već je pravomoćno na zadarskom sudu osuđen na četiri godine i deset mjeseci zatvora.

Prema pisanju medija organizator skupine Zdravko Dabo se u svojoj kriminalnoj djelatnosti koristio lažnim identitetima, odnosno imenima Zdravko Smojver i Custer Kruisheer.

Zbog procedure vezane za određivanje istražnog zatvora bio je pušten na slobodu minutu prije ponoći 23. veljače, ali je ponovno uhićen i vraćen u zatvor.

Marko Mušterić koji je bio nedostupan hrvatskim pravosudnim vlastima još je početkom 2009. bio optužen da je predvodio skupinu koja je iz Južne Amerike prokrjumčarila 13,5 kilograma kokaina.

U sklopu kriminalističkog istraživanja "Dunav" u Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj i Nizozemskoj uhićeno je ukupno 13 osumnjičenika, među kojima su šestorica hrvatskih državljana te petoro austrijskih i dvoje srpskih. Policija je u pretragama pronašla veću količinu novca za koji sumnja da potječe od preprodaje kokaina, kao i poslovnu dokumentaciju koju povezuje s pranjem novca.

>> Čovjek s tri identiteta vodio bandu koja je švercala 34 kg kokaina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije