Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija Dunav

Čovjek s tri identiteta vodio bandu koja je švercala 34 kg kokaina

Ilustracija
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
01.03.2016.
u 07:00

U velikoj akciji nekoliko europskih policija privedeno je šestero Hrvata koji su lani uspjeli prošvercati kokain vrijedan 10 milijuna kuna

– Mislim da je Danko pao, što da radimo? – uspaničeno je u telefonskom razgovoru Srećko Ž. pitao svog “šefa”, Novaljca Zdravka Dabu (66) nakon što su prije nešto više od tri mjeseca u nizozemskom gradiću Boxtelu s kilogramom kokaina uhićeni Božo Zubonja i Srećkov brat Danko Jurić (63). Nizozemska policija privela ih je nakon što je Jurić kokain predao Zubonji, koji je drogu trebao prevesti u Hrvatsku.

– Sve pobacaj iz Dankova stana, kompjutere, papire, dokumente, svega se riješi što bi upućivalo na ikakvu vezu između nas i obavezno izbriši sve mailove – odgovorio je Srećku Ž. Zdravko Dabo, koji je nakon višemjesečne međunarodne akcije kodnog naziva Dunav koja je završena prošlog tjedna, a koju su provodili PNUSKOK i zadarska policija u suradnji s kolegama iz Austrije, Nizozemske i Njemačke označen kao glavni organizator međunarodne bande koja se bavila švercom kokaina iz Južne Amerike u Europu.

Nakon višemjesečne akcije uhićeno je 13 članova bande među kojima je, uz Dabu, još petero Hrvata i Austrijanaca te dva državljanina Srbije koje policija sumnjiči da su lani preprodali oko 34 kilograma kokaina vrijednih više od 10 milijuna kuna. Vođa bande Zdravko Dabo čovjek je koji je osim svog pravog koristio još dva identiteta pa su ga tako njegovi partneri u zločinu poznavali i kao Custera Kruisheera, ali i kao Zdravka Smojvera.

Ovo posljednje ime koristio je kada je putovao u Kolumbiju, u kojoj je, pretpostavlja se, nabavljao kokain koji je onda skrivan u skladištu nedaleko od Rotterdama čiji je vlasnik bio Marko Mušterić (62), poznat po tome jer je s dvojicom sinova švercao kokain iz Južne Amerike u Europu zbog čega se našao i na Interpolovoj tjeralici.

>>Hrvatskom dileru u Urugvaju smanjili kaznu za šverc kokaina

>>Iz tijela im laparoskopijom izvadili 62 kapsule kokaina

Komentara 7

SC
schwertransport
07:34 01.03.2016.

Sta je ovo omladina poludila...

DU
Deleted user
08:12 01.03.2016.

Članstvi Zokine omladine desetkovani, javite u CK.

Avatar sokrates0211
sokrates0211
17:06 01.03.2016.

Zakon Bez MORALA je Isprazan.I da bi se Nekoga OSUDILO Treba HRABROSTI.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije