Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Projektom „Re-kreiraj posao i život za muškarce i žene“ za rodnu ravnopravnost

Hrvatska zajednica županija
Foto: Hrvatska zajednica županija
1/4
27.11.2020.
u 09:43

U Hrvatskoj ukorijenjene društvene uloge obeshrabruju očeve u sudjelovanju u skrbi o djeci, te se te odgovornosti prepuštaju ženama, a tvrtke roditeljstvo vide kao prijetnju.

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u partnerstvu s  Hrvatskom zajednicom županija i tvrtkom Spona Code provodi projekt „Re-kreiraj posao i život za muškarce i žene“  kojemu je svrha promjena društvenih normi o tradicionalnim ulogama žena  i muškaraca u obitelji i na poslu kako bi se smanjili problemi s kojima se mladi ljudi susreću pri zaposlenju i podizanju obitelji.

Ciljevi projekta sufinanciranog sredstvima Europske unije su smanjenje utjecaja stereotipa o muškim i ženskim ulogama na poslu, u obitelji i u društvu te olakšavanje usklađivanja poslovnih i obiteljskih obveza za svakog pojedinca. U Hrvatskoj danas među nezaposlenima i dalje prednjače žene, nerijetko zbog majčinstva, što usporava napredak gospodarstva i smanjuje demografski potencijal. „Mnogi poslodavci trudnoću i roditeljstvo još uvijek doživljavaju kao teret za svoje poslovanje. Da bi se to promijenilo radit ćemo na terenu kako bismo informirali i senzibilizirali sve uključene. Moramo naći dugoročno održivo rješenje koje omogućava nesmetano odvijanje radnih procesa značajno će nam pomoći istraživanje koje ćemo u okviru projekta provesti u četiri županije“, ističe predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk
Foto: Hrvatska zajednica županija

Projekt je do sada predstavljen u Rijeci, Varaždinu, Splitu i Osijeku. Od ukupno 6% nezaposlenih u Primorsko-goranskoj županiji, 56% se odnosi na žene, a 44% na muškarce, što čini razliku od 12%. O nedovoljnoj iskorištenosti potencijala najbolje govori podatak da je prema obrazovnoj strukturi najviše nezaposlenih žena visokog obrazovanja (17,8%) u odnosu na muškarce visokog obrazovanja, kojih je gotovo duplo manje među nezaposlenima (9,1%). Isti trend razlike nezaposlenih po spolu je prisutan u svim županijama, s time da je najmanja razlika u Gradu Zagrebu (48,5 % muškaraca u odnosu na 51,5 % žena, odnosno 3%). dok je najveća razlika u Posavini i Slavoniji, posebno u Vukovarsko-srijemskoj županiji (38,3% muškaraca u odnosu na 61,7 % žena; 23,4%).

„Promjene kreću upravo iz lokalne zajednice i smatram da je vrlo važno osvijestiti da ravnopravnost možemo postići jedino aktivacijom i muškaraca i žena“, smatra Pauk.

Diana Kobas Dešković, direktorica tvrtke Spona Code
Foto: Hrvatska zajednica županija

U sklopu prezentacije projekata predstavljene su i mogućnosti uključenja u MAMFORCE SOCIETY kroz audit - strateški alat promjene organizacijske kulture sukladno današnjim potrebama. „Smanjene stope bolovanja, veće zadovoljstvo zaposlenih, porast produktivnosti i veći broj žena na rukovodećim pozicijama - rezultati su promjena koje smo kroz audit proveli u 33 organizacije. To su jasni pozitivni pomaci, apsolutno mjerljivi, koji potvrđuju da promišljamo u dobrom smjeru. Zahvaljujući projektu Re-kreiraj život i posao za žene i muškarce još 20 tvrtki će dobiti priliku poboljšati svoje politike i prakse, te posljedično, što je ključno, i produktivnost, a sve uz EU sufinanciranje.“, istaknula je Diana Kobas Dešković, direktorica tvrtke Spona Code, koja vodi kompanije kroz promjenu poslovnog okruženja.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije