Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OIV DOBIO UGOVORE

Projekt vrijedan 786 milijuna kuna: Počinje gradnja optičke državne mreže

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/3
11.12.2020.
u 16:21

Brzi internet do 2023. trebao bi biti dostupan u svim dijelovima Lijepe Naše, radovi početkom 2021.

Konačno, ugovor za projekt izgradnje nacionalne agregacijske širokopojasne infrastrukture ukupno vrijedan 786 milijuna kuna jučer je uručen Mati Botici, direktoru Odašiljača i veza. Ugovor su mu uručili ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak te ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric.

Riječ je o projektu Velikog interneta, odnosno gradnji državne optičke infrastrukture. Slikovito i pojednostavljeno rečeno, riječ je o autocesti svjetlovodnih kabela koji su potrebni za gradnju pristupne optičke mreže i za razvoj 5G infrastrukture.

Novac je EU odobrio istodobno kad i onaj za gradnju Pelješkog mosta, no u ovom dijelu pomalo se kasnilo u procesu, koji je, eto, jučer svečano okončan.

“Iz EU fonda osigurano je 85 posto bespovratnih sredstava za agregacijsku optičku mrežu, a 15 posto osigurava država kao nacionalno sufinanciranje, i tu odluku Vlade očekujemo uskoro”, naglasio je Mate Botica, dodajući da se na projektu radi već dugo, da je uključeno mnogo ljudi te da je država “prepoznala” 540 naselja s više od tisuću stanovnika koji nemaju brzi internet, a što bi im upravo ovaj projekt trebao omogućiti. Botica očekuje da će do kraja 2023. godine povezati što više naselja.

Projekt izgradnje nacionalne agregacijske širokopojasne optičke infrastrukture sljedeće generacije, poznat i pod nazivom NP-BBI, podrazumijeva izgradnju pasivne svjetlovodne infrastrukture do ciljanih naselja u prigradskim i ruralnim područjima, u duljini većoj od 5000 kilometara.

Ciljne skupine unutar navedenih naselja bit će i javne ustanove, odnosno nacionalni, regionalni i lokalni Vladini uredi i podružnice, uključujući obrazovne, zdravstvene, kulturne, turističke i pravosudne ustanove, a namijenjen je i komercijalnim operatorima i lokalnim upravama.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture nositelj je projekta, dok je OiV zadužen za tehničku provedbu. Kako nam je kazao Botica, do kraja ove godine raspisat će se natječaji javne nabave za građevinske radove. A prva lopata prema brzom internetu, ovisno o brzini provedbi natječaja, točnije ovisno o žalbama, očekuje se u prvom kvartalu sljedeće godine, svakako u prvom polugodištu 2021. godine.

“Bit će to složen posao polaganja svjetlovodnih kabela, koji će pokrenuti i građevinsku operativu te biti pravi poticaj revitalizaciji gospodarstva nakon ove krize”, istaknuo je Botica.

Ministrica Tramišak navela je i da su u posljednjih nekoliko mjeseci potpisali 21 ugovor za razvoj pristupnih širokopojasnih mreža ukupno vrijednih 2,1 milijardu kuna.

“Preduvjet za ubrzanje digitalizacije i informatizacije u Hrvatskoj je brzi pristup internetu i takvim ugovorima otvaramo i investicijske prilike za prigradska i ruralna područja Hrvatske. Time utiremo i put demografskog oporavka”, ocijenila je ministrica, najavivši da će takvih projekta biti i u novim operativnim programa EU, za razdoblje od 2021. do 2027. godine

Komentara 8

NA
nahtt1
16:30 11.12.2020.

Auuu, ala će se tu para pokrasti. Do 2023 ? U dvije godine ? Pa kod mene betoniraju staru stazu u duljini od 1000 metara, evo već od proljeća. I još nije gotovo.

Avatar Majda
Majda
16:54 11.12.2020.

Ja sam privatnica,ima li ko javni pa da sklopimo partnerstvo.....

K1
Kalimero_12
21:24 11.12.2020.

Ako damo posao Kinezima biti će brzo i najjeftinije, ako rade naši koje biraju politikanti trajati će u nedogled i koštati najmanje duplo. Na primjer u Čakovcu su dvije i pola godine rekonstruirali 50 metara jedinog nadvožnjaka u gradu, zbogg čega je grad bio u kaosu u frekventnim satima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije