Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mladi vinkovački biolozi

Projekt DRVOKOD: Povezivanje informacijskih tehnologija i biološke raznolikosti Vinkovaca

Foto: Branimir Bradarić
1/3
16.05.2023.
u 17:48

Učenici iz Vinkovaca promiču ekološke vrijednosti i održivi razvoj kroz sudjelovanje u poučnom i zanimljivom projektu koji povezuje biologiju i informatiku.

Mladi biolozi iz vinkovačke Gimnazije samostalno su zabilježili, opisali, fotografirali i izradili QR kodove svih vrsta drveća u parku na Trgu bana Josipa Šokčevića. Dio je to DRVOKOD projekta u okviru kojega su bar kodovi danas postavljeni na drvene stalke uz sama stabla kako bi svim posjetiteljima i prolaznicima bili na dohvat ruke. Bar kod postavljen je i pored platane uz Gradski muzej koja je najstarije drvo u parku s više od 200 godina životnog vijeka.

Profesorica biologije i kemije u vinkovačkoj Gimnaziji Brigita Jurić – Katunić rekla je kako se projekt DRVOKOD provodi s ciljem promicanja ekoloških vrijednosti i održivog razvoja kao i da su kroz ovaj projekt povezali biologiju i informatiku na način da su učenici imali zadatak istražiti koje se vrste drveća nalaze u parku i opisati svaku pojedinačno.

- Učitavanjem bar koda mogu se doznati karakteristike svake vrste, stanište, eventualna ljekovitost uz niz fotografija i potpis učenika koji je istraživao pojedinu vrstu. Kao dio projekta učenici su izradili i bar kodove na našem 3D printeru, a koji su izrađeni od plastike koja je biorazgradiva – pojasnila je Jurić-Katunić.

Dodala je kako je edukacijski projekt povezivanja informatike i biologije DRVOKOD pokrenut 2018. godine te da se do sada u njegovu provedbu uključilo 45 osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj. Provedbu projekta pozdravio je i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić koji je rekao kako potičući ovakve projekte nastavljaju s zelenim Vinkovcima. - S provedbom ekoloških akcija, sadnjom novih stabala i obnovom naših parkova, a vrlo brzo ćemo krenuti i s formiranjem zelenih oaza za odmor i druženje građana u svim vinkovačkim kvartovima – rekao je Bosančić.

Na provedbi projekta zamjenik gradonačelnika Josip Romić zahvalio je svim sudionicima rekavši kako se radi o iznimno poučnom i zanimljivom projektu u okviru kojega uz pomoć informacijskih tehnologija možemo nešto korisno naučiti o biološkoj raznolikosti parka u središtu grada. - Imao sam priliku učitavanjem barkoda saznati da u parku imamo tri kultivara lipe, nekoliko kultivara javora, japansku soforu, kestene i druge vrste koje uljepšavaju park – rekao je Romić.

>>VIDEO Stanje je u Gračacu vrlo ozbiljno: Pogledajte potpuno poplavljenu cestu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije