Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U TIJEKU POSTUPAK JAVNE NABAVE

Proizvodnja zmijskog protuotrova u 2024. godini: Izgradnja tvornice u u poslovnoj zoni Rugvica

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/4
30.08.2023.
u 15:47

U Imunološkom zavodu u Rockefellerovoj završena je rekonstrukcija laboratorija kontrole kvalitete

Nakon dva poništena natječaja u tijeku je treći postupak javne nabave za projektiranje i izgradnju tvornice zmijskog protuotrova Imunološkog zavoda (IZ) u poslovnoj zoni Rugvica. Rok dostave ponuda je 1. rujna.

– Prema postojećoj dokumentaciji i planiranom ugovaranju s najpovoljnijim ponuditeljem, projektiranje i izgradnja trebali bi biti dovršeni tijekom 2024. godine, a u drugom dijelu te godine očekujemo i početak proizvodnje zmijskog protuotrova u novoj tvornici. Poučeni dosadašnjim iskustvima, dva raspisana javna natječaja morali smo poništiti zbog neispunjavanja zakonom propisanih obveza od strane ponuditelja u tim postupcima, navedene rokove projektiranja i izgradnje tvornice zmijskog antitoksina procjenjujemo realno mogućima – rekao nam je dr. Vedran Čardžić, ravnatelj Imunološkog.

Na prostoru budućeg IZ-a u Rugvici traju i pripreme za izvođenje infrastrukturnih radova, poput uređenja prilaznih cesta i putova, te nove trafostanice za elektroenergetske potrebe buduće tvornice. Na postojećoj lokaciji IZ-a u Rockefellerovoj ulici u Zagrebu u srpnju je završena rekonstrukcija laboratorija kontrole kvalitete, što je neophodni uvjet za buduću proizvodnju zmijskog protuotrova u novoj tvornici, a predstavlja i unapređenje procesa proizvodnje.

VEZANI ČLANCI:

– Glede programa frakcioniranja krvne plazme i buduće proizvodnje lijekova iz ljudske krvne plazme, izrađen je projekt buduće tvornice na istoj lokaciji u Rugvici, odnosno pripremljene su sve potrebne tehničke specifikacije za uspostavu proizvodnje lijekova i drugih proizvoda iz krvne plazme, kao i studija isplativosti izgradnje i opremanja pogona za frakcioniranje plazme. U suradnji s Ministarstvom razvoja i fondova EU projekt je uključen u Program konkurentnosti i kohezije za razdoblje od 2021. do 2027. Finalni projekt buduće tvornice za preradu krvne plazme poslan je na mišljenje JASPERS-u kao jedan od preduvjeta za uključivanje projekta u programe europskih fondova – kaže dr. Čardžić.

Treća faza projekta revitalizacije IZ-a je izgradnja i opremanje pogona za proizvodnju cjepiva prema postojećoj te mRNK tehnologiji. Izrađene su sve potrebne specifikacije korisničkih zahtjeva za proizvodnju cjepiva objema tehnologijama te je u pripremi izrada projektne dokumentacije za novi pogon proizvodnje virusnih cjepiva. "Taj je plan s financijskim pokazateljima uvršten u prijedlog državnog proračuna RH za razdoblje od 2024. do 2026. godine. Osim sredstava iz proračuna, za financiranje svih faza izgradnje novog Imunološkog zavoda interes iskazuju i mnogi inozemni investitori i potencijalni poslovni partneri, ali i domaći institucionalni investitori, poput mirovinskih fondova", ističe dr. Čardžić. 

VIDEO Dječaka (6) iz Belgije ugrizao poskok u NP-u Paklenica: Uhvatio se za granu na kojoj je bila zmija

Komentara 3

RA
Raptor
17:25 30.08.2023.

Oni koji su uvozili te pripravke pobrinuli su se da Imunološki zavod propadne, baš zato da bi oni mogli uvoziti i bogatiti se. A dok je Zavod proizvodio, Hrvatska je bila izvoznik cjepiva i značajan čimbenik na europskom tržištu. Na taj je način, kao i u brojnim drugim primjerima, učinjen zločin prema građanima. Zbog bogaćenja šaćice pojedinaca. Tako Hrvatska funkcionira. Institucije nisu odradile svoj posao. A institucijama uoravljaju oni koji drže u rukama poluge vlasti. I zato ništa ne proizvodimo, čak ni dovoljno hrane za vlastite potrebe. U potpunosti smo ovisni o uvozu svega i svačega i zato smo izloženi i ranjivi više nego što treba.

GO
goran2hr
10:54 31.08.2023.

Ne spominju gamaglobulin?

MA
malosutra12
16:21 30.08.2023.

Koliko nas već do sada koštao taj dinosur od imunološkog mogli smo kupiti već tone zmijskog protuotrova i drugih pripravaka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije