Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tomislav tolušić

'Proizvodnja šećera jedan je od najjačih hrvatskih izvoznih aduta'

Foto: VL
1/3
10.09.2018.
u 16:29

U okviru toga programa odobrili su sve pristigle projekte vrijedne 77 milijuna kuna za nabavu opreme za proizvođače

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je danas u Županji kako Hrvatska može biti konkurentna na svjetskom tržištu šećera.

- Proizvodnja šećera jedan je od najjačih hrvatskih izvoznih aduta i najjača izvozna industrija koju Hrvatska ima, istakao je Tolušić dodajući u izjavi medijima kako su ministarstvo i Vlada RH ove godine imali i poseban program poticaja kroz program ruralnog razvoja za proizvođače šećerne repe.

Kazao je kako su u okviru toga programa odobrili sve pristigle projekte vrijedne 77 milijuna kuna za nabavu opreme za proizvođače. Prokomentirao je i najave Europske komisije o smanjenju sredstava za poljoprivredni fond za pet posto.

- Preliminarni izračuni sugeriraju oko 3 posto smanjenje izravnih plaćanja i 2,8 posto u programu ruralnog razvoja. Međutim, daleko je još 2021. odnosno 2023. godina kada ćemo znati sve konačne brojke. Ja ne vidim tu neki veliki problem za hrvatsku poljoprivredu, rekao je Tolušić.

Domaćin ministru bio je predsjednik Uprave Vire Željko Zadro koji je rekao kako očekuju dobru godinu kada je riječ o proizvođačima šećerne repe.

- Stanje i na domaćem i na svjetskom tržištu je teško ali mi ipak očekujemo dobru godinu. Oko 10 milijuna tona je na svjetskom tržištu proizvedeno više šećera nego što je potrošnja. Od toga je 4,3 milijuna tona proizvedeno u EU i to je stvorilo kaos i nervozu i dovelo cijelu priču do apsurda. Ne postoji niti jedna tvornica šećera u Europi ili svijetu koja posluje pozitivno. Oporavak tržišta šećera očekujem od proljeća iduće godine, rekao je Zadro dodajući kako će Viro ove godine zadržati otkupne cijene na razini prošlogodišnjih.

Tijekom svoje posjete Županji Tolušić je najavio kako će uskoro, možda već i ovoga tjedna, pred Vladu doći i novi Zakon o vinima u koji je, kako je rekao, uvršteno barem 95 posto prijedloga samih vinara.

- S novim zakonom proizvođači se oslobađaju svih troškova koje su do sada imali pri registraciji i puštanju vina u prodaju. Ti troškovi su nekima iznosili i po nekoliko tisuća, a nekima i nekoliko desetaka ili stotina tisuća kuna. Stupanjem na snagu novog zakona država će te troškove preuzeti na sebe, rekao je Tolušić.

>> Pogledajte video - Kako se vara kupce na tržnicama

Ključne riječi

Komentara 2

MI
midea
19:25 10.09.2018.

aha , tako ste govorili i mljekarima . ne nasjedajte na te HDZovske laži , samo onda kada se uvedu carine na uvoz naši poljoprivrednici mogu konkurirati .

SA
samoborka
21:08 10.09.2018.

Hmm..u Sparu primjecujem secer uvezen iz Srbije kojim potiskuju onaj proizveden u Hrvatskoj. Do sada ga nisu imali. Sto,kako,zasto?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije