Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Proizvodnja šećera jedan je od najjačih hrvatskih izvoznih aduta'

U okviru toga programa odobrili su sve pristigle projekte vrijedne 77 milijuna kuna za nabavu opreme za proizvođače
10. rujna 2018. u 16:29 2 komentara 197 prikaza
Foto: VL
Pogledajte galeriju 1/3

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je danas u Županji kako Hrvatska može biti konkurentna na svjetskom tržištu šećera.

meso Na području tri županije Velika akcija: Inspekcija zaplijenila 1225 kg mesa nepoznatog podrijetla

- Proizvodnja šećera jedan je od najjačih hrvatskih izvoznih aduta i najjača izvozna industrija koju Hrvatska ima, istakao je Tolušić dodajući u izjavi medijima kako su ministarstvo i Vlada RH ove godine imali i poseban program poticaja kroz program ruralnog razvoja za proizvođače šećerne repe.

Kazao je kako su u okviru toga programa odobrili sve pristigle projekte vrijedne 77 milijuna kuna za nabavu opreme za proizvođače. Prokomentirao je i najave Europske komisije o smanjenju sredstava za poljoprivredni fond za pet posto.

- Preliminarni izračuni sugeriraju oko 3 posto smanjenje izravnih plaćanja i 2,8 posto u programu ruralnog razvoja. Međutim, daleko je još 2021. odnosno 2023. godina kada ćemo znati sve konačne brojke. Ja ne vidim tu neki veliki problem za hrvatsku poljoprivredu, rekao je Tolušić.

DVIJE POSLJEDICE Postoji razlog zašto je šećer ukusan

Domaćin ministru bio je predsjednik Uprave Vire Željko Zadro koji je rekao kako očekuju dobru godinu kada je riječ o proizvođačima šećerne repe.

- Stanje i na domaćem i na svjetskom tržištu je teško ali mi ipak očekujemo dobru godinu. Oko 10 milijuna tona je na svjetskom tržištu proizvedeno više šećera nego što je potrošnja. Od toga je 4,3 milijuna tona proizvedeno u EU i to je stvorilo kaos i nervozu i dovelo cijelu priču do apsurda. Ne postoji niti jedna tvornica šećera u Europi ili svijetu koja posluje pozitivno. Oporavak tržišta šećera očekujem od proljeća iduće godine, rekao je Zadro dodajući kako će Viro ove godine zadržati otkupne cijene na razini prošlogodišnjih.

Tijekom svoje posjete Županji Tolušić je najavio kako će uskoro, možda već i ovoga tjedna, pred Vladu doći i novi Zakon o vinima u koji je, kako je rekao, uvršteno barem 95 posto prijedloga samih vinara.

Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede Tužbe protiv Agrokora Tolušić: Država sigurno neće platiti

- S novim zakonom proizvođači se oslobađaju svih troškova koje su do sada imali pri registraciji i puštanju vina u prodaju. Ti troškovi su nekima iznosili i po nekoliko tisuća, a nekima i nekoliko desetaka ili stotina tisuća kuna. Stupanjem na snagu novog zakona država će te troškove preuzeti na sebe, rekao je Tolušić.

>> Pogledajte video - Kako se vara kupce na tržnicama

[video: 26594 / ]
Zdravstveno osiguranje
Koliko košta zdravlje u 2019. i kako izbjeći duge liste čekanja

A1 izdvaja za Vas

  • samoborka:

    Hmm..u Sparu primjecujem secer uvezen iz Srbije kojim potiskuju onaj proizveden u Hrvatskoj. Do sada ga nisu imali. Sto,kako,zasto?

  • midea:

    aha , tako ste govorili i mljekarima . ne nasjedajte na te HDZovske laži , samo onda kada se uvedu carine na uvoz naši poljoprivrednici mogu konkurirati .