Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mario Tworek

'Proizvodim jednostavnije i više'

Mario Tworek
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
02.02.2015.
u 07:37

Sa svojom udrugom Slavonski domaći kulen-kulin Tworek vodi bitku s EU za zaštitu izvornog slavonskog kulena

Nakon ulaska u EU Novogradiščanin Mario Tworek svoj domaći slavonski kulen za tržište proizvodi u skladu s izmijenjenom zakonskom regulativom i pravilnikom o proizvodnji hrane životinjskog podrijetla. 

Dugotrajna priprema

Morao je uložiti puno truda i sredstava da bi ispoštovao stroge propise kojima je, među ostalim, predviđeno da na svom OPG-u mora imati i 17 propisno odvojenih prostorija. Uspio je jer se počeo davno pripremati, znajući da u roku od 12 mjeseci od dana pristupanja svi proizvođači na nacionalnoj razini moraju registrirati i zaštititi svoje poljoprivredne i prehrambene proizvode oznakama zemljopisnog podrijetla.

– Nije bilo lako ispuniti sve zahtjeve, ali ipak sam zadovoljan jer je došlo do pozitivnog pomaka u proizvodnji koja je sada puno jednostavnija i izvodi se u higijenski kvalitetnijim uvjetima. Uz pomoć strojeva mogu proizvoditi veće količine u istom vremenskom periodu – kaže Tworek.

Proizvodnju suhomesnatih proizvoda Tworek je prije 17 godina pretvorio u obiteljski posao, iako je za njega to još uvijek hobi. Postupku osuvremenjivanja proizvodnje pridonijela je i potpora iz mjere 6 Ministarstva poljoprivrede iz 2009. Osim kulena Tworek proizvodi i druge slavonske specijalitete poput kulenove seke, kobasice, slanine, čvaraka... U posljednjih nekoliko godina sa svojom udrugom Slavonski domaći kulen-kulin vodi bitku s EU koja osporava njihovo stajalište da izvorni slavonski kulen mora biti proizveden od svinje koja je uzgojena u Slavoniji.

Izvorna pasmina

– Zaštitili smo slavonski kulen po svim kriterijima, ali ne može dobiti titulu izvornog jer nemamo izvornu pasminu. Međutim, svi elementi u proizvodnji vezani su uz Slavoniju pa vjerujem da ćemo ipak dobiti zeleno svjetlo iz Bruxellesa i na osnovi toga ekonomski podignuti svoj kraj – ističe Tworek.

>> Prvi slavonski kulenari dobili certifikate o zaštiti na području EU

 

Komentara 7

VA
vanelic
08:24 02.02.2015.

U ovoj zemlji bi svi htjeli da im posao padne s neba. Nitko se ne bi potrudio i bio poduzetan. Da, to povlači rizik, ali bez rizika u kapitalizmu nema ništa. Svaka čast gospodinu da je stvar uzeo u svoje ruke! Da je bar više poput njega u ovoj zemlji!

Avatar etnaanbama
etnaanbama
08:08 02.02.2015.

Svaka čast!

Avatar Piskiper@1
Piskiper@1
08:54 02.02.2015.

Ova fotografija mi je uljepšala dan, a gdje se prodaju ti proizvodi?😋

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije