Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekskluzivno

Program K. Grabar Kitarović: Nakon pobjede tražit ću da Milanović raspusti Vladu

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Matija Topolovec/Pixsell
10.11.2014.
u 23:01

Glavne poruke: okupljanje, vraćanje optimizma i vjere u sebe

Kolinda Grabar Kitarović najavila je da u utorak počinje s javnom prezentacijom svog predsjedničkog programa. Pod jednostavnim nazivom “Za bolju Hrvatsku”, nalazi se, kako Večernji list doznaje, “vrlo konkretan i sažet program”.

Ključna je odrednica programa kandidatkinje HDZ-ove koalicije da je suprotstavljen programu “Druge Republike” predsjednika Ive Josipovića.

Novi Ustav velika obmana

Dakle, Hrvatska ne treba neki novi ustav niti su joj potrebni novi temelji, kako ih vidi Josipović. "Temelji postoje, oni su čvrsti i neuništivi, a to su Domovinski rat i dr. Franjo Tuđman", smatra HDZ-ova predsjednička kandidatkinja. No, stoji u izbornom programu, “Hrvatskoj treba zaokret, čemu je preduvjet novo hrvatsko zajedništvo”. Program se, naravno, temelji na ustavnim ovlastima predsjednice RH, no i “na hrvatskoj stvarnosti i vodi se osjećajima ljudi, kojih 80-ak posto smatra da zemlja ide u posve krivom smjeru”. U protekla dva mjeseca kandidatkinja HDZ-ove koalicije željela je, kao prvo, dobiti dojam od hrvatskog čovjeka, stoga je i obilazila cijelu Hrvatsku. Posjetila je na desetke manjih i većih mjesta, što se poslije, kažu pokazalo vrlo važnim u sastavljanju izbornog programa. Taj dvomjesečni obilazak omogućio je K. Grabar Kitarović da čuje glas naroda i upozna realnost života u Hrvatskoj.

Nakon skupljenih dojmova od puka, učitelja, studenata, branitelja, umirovljenika, svojevrsnog presjeka građana Republike Hrvatske, obavljene su konzultacije s nizom stručnjaka, ustavnopravnih, stručnjaka za gospodarstvo, socijalu i drugih. Računa se da je program nastao uz konzultacije sa stotinjak stručnjaka. I došlo se do zaključaka koji su sada pretočeni u program. Priča o novom Ustavu, stava su u timu Kolinde Grabar Kitarović, “velika je obmana kao što je bila i nova pravednost. Tisuće i tisuće novih nezaposlenih, tisuće mladih koje odlaze iz RH, predsjednik države bez stava, Vlada bez cilja i sposobnosti stvorili su bezvoljnu RH”. U uvodu programa navodi se i da aktualni predsjednik nema stava ni o jednom gospodarskom pitanju. Kad ga pitaju za monetizaciju, kaže da nema dovoljno informacija. Isto tako i o eksploataciji nafte i plina u Jadranu. Josipović jedino ima stav kad hrvatske ljude treba ideološki podijeliti. Stav je imao jedino u situaciji kad ga nije smio imati, u slučaju referenduma o braku, kada je građane pozvao da glasuju protiv i time se svrstao u manjinu građana, umjesto da djeluje kao kohezijski čimbenik iz neutralne pozicije.

Mora se skratiti agonija

Ključne su točke izbornog programa Kolinde Grabar Kitarović njezino djelovanje kao predsjednice obnoviteljice hrvatskog zajedništva, zagovornice interesa građana, a ne političkih elita, predsjednice promotorice, ona će biti prva naša gospodarska diplomatkinja broj 1, koja će primarno djelovati na privlačenju investicija i promociji hrvatskog gospodarstva u svijetu, predsjednica sa stavom, koja želi vratiti optimizam u društvo i koja neće otklanjati odgovornost za stanje u društvu.

Kolinda Grabar Kitarović bit će, piše u njezinu programu, predsjednica koja se zalaže za politiku čistih računa sa Srbijom (“ne može Srbija ući u EU dok se ne riješi granica na Dunavu”), i za proglašenje Isključivog gospodarskog pojasa na Jadranu. Nakon pobjede na predsjedničkim izborima, K. Grabar Kitarović zatražit će sastanak s premijerom Zoranom Milanovićem, kao i održavanje posebne sjednice Vlade o katastrofalnom gospodarskom stanju u zemlji i realnoj prijetnji bankrotom. Predložit će premijeru raspuštanje Vlade kako bi se skratila agonija Hrvatske i održali prijevremeni parlamentarni izbori.

Programski je stav kandidatkinje HDZ-a za predsjednicu da je priča o ustavnim promjenama obmana “jer Josipović nije koristio ni one ovlasti koje ima sada, a traži nove i veće. Hrvatski se građani ne sjećaju niti znaju za ijedan njegov državnički potez koji zaslužuje da ga se zapamti i stoga ne zaslužuje novi mandat”. Predsjednička kandidatkinja u svom govoru na prezentaciji programa zatražit će potporu građana jer će njezinom pobjedom “hrvatsko društvo izbjegnuti nametnuti osjećaj podjela, naročito kada gospodarska situacija traži zajedništvo u provedbi programa oporavka”. Okupljanje, novo zajedništvo, vraćanje optimizma i vjere u sebe, glavne su izborne poruke predsjedničke kandidatkinje HDZ-ove koalicije.

>>'Ovo je iluzionistička vlada zbog koje pati čitav narod i cijela država'

>>Grabar Kitarović: Rehabilitirat ću generale umirovljene 2000. godine

Komentara 372

Avatar zabadalo5
zabadalo5
23:10 10.11.2014.

Kolinda, buduća predsjednica Lijepe Naše!

AN
ancica99
23:10 10.11.2014.

Kolinda naša predsjednica! Ova vlada treba pothitno otići.

Avatar jurko_zg
jurko_zg
23:13 10.11.2014.

Ne mogu docekati dan izbora da zaokruzim Kolindu!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije