Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KATASTROFALNA SUŠA

Proglašena elementarna nepogoda u dijelu Podravine: Štete su do 90 posto, ministrica obećala brzu pomoć

Velike suše izazvale su velike gubitke na usjevima u Kopačkom ritu
Dubravka Petric/PIXSELL
Autori: Dario Topić, Hina
22.08.2022.
u 22:21

Izrazito sušno razdoblje na području đurđevačkog dijela Podravine trajalo je u razdoblju od 16. svibnja do 19. kolovoza 2022.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren u ponedjeljak je donio Odluku o proglašenju prirodne nepogode od suše za područje grada Đurđevca te općina Kloštar Podravski, Podravske Sesvete i Molve, priopćeno je iz županijske uprave.

Prema procjenama općinskih povjerenstava, najveće štete nastale su na kukuruzu, suncokretu, soji, šećernoj repi, uljanoj repici, grahu, paprici, ječmu, krumpiru, grožđu te nasadima jabuka, šljiva, višanja, oraha, lješnjaka i malina, kao i na livadama, a ovisno o lokalitetu, iznose od 20 do 90 posto.

Iz Koprivničko-križevačke županije ističu kako sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni poljoprivrednici moraju općinskim povjerenstvima prijaviti štete u roku osam dana od proglašenja prirodne nepogode, nakon čega će ona u roku od 15 dana izraditi prva izvješća.

Konačna izvješća Županijskom povjerenstvu moraju biti dostavljena u roku od 50 dana.

Ministarstvo najavilo pomoć

Podsjetimo, Ministarstvo poljoprivrede u okviru programa ruralnog razvoja izvanrednom mjerom teškom oko 200 milijuna kuna pomoći će poljoprivrednicima koji trpe štete, ponajprije zbog velike suše, najavila je resorna ministrica Marija Vučković.

Kiša koja je padala tijekom vikenda za većinu je poljoprivrednika stigla prekasno. Suša je za sobom ostavila goleme štete na usjevima, zbog čega su hrvatski poljoprivrednici već tražili moratorij na izvoz kao jednu od mjera pomoći, no to se za sada, prema svemu sudeći, neće dogoditi jer "put u ograničavanje prometa na jedinstvenom europskom tržištu nije dobar", kazala je Vučković.

No, država će pomoći, tvrdi ministrica:

– Svi poljoprivrednici koji budu osjećali povećanje troškova i pad prihoda, a koji primjenjuju dobre agrookolišne prakse, moći će koristiti ovu mjeru koja će za njih biti vrijedna do 15 tisuća eura, kao paušalna potpora – kazala je te dodala da Vlada radi na jesenskom paketu potpora, a jedna je odluka već donesena.

Ona se odnosi na pojednostavljivanje procedura vezanih uz dobivanje potpore, odnosno predujma izravnog plaćanja krajem listopada, početkom studenog ove godine.

Ključne riječi

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije