Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za poljoprivrednike

Ministrica Vučković najavila izvanrednu mjeru vrijednu oko 200 milijuna kuna

Zbog manjka kiše i sušenja tla ugroženi usjevi diljem Slavonije i Baranje
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/4
21.08.2022.
u 19:37

Ovakva suša neće prouzročiti štetu samo u poljoprivredi već posljedično i kratkoročno će se odraziti direktno na cijene hrane, a indirektno i dugoročno dostupne zalihe pitke vode. Hrvatska sa zalihama trenutno nije u kritičnom stanju, umiruju iz Hrvatskih voda, no gledajući širu sliku, sa stoljetnom sušom bori se cijela Europa.

Ministarstvo poljoprivrede u okviru programa ruralnog razvoja izvanrednom mjerom teškom oko 200 milijuna kuna pomoći će poljoprivrednicima koji trpe štete, ponajprije zbog velike suše, najavila je resorna ministrica Marija Vučković.

Kiša koja je padala tijekom vikenda za većinu je poljoprivrednika stigla prekasno. Suša je za sobom ostavila goleme štete na usjevima, zbog čega su hrvatski poljoprivrednici već tražili moratorij na izvoz kao jednu od mjera pomoći, no to se za sada, prema svemu sudeći, neće dogoditi jer "put u ograničavanje prometa na jedinstvenom europskom tržištu nije dobar", kazala je Vučković.

No, država će pomoći, tvrdi ministrica:

– Svi poljoprivrednici koji budu osjećali povećanje troškova i pad prihoda, a koji primjenjuju dobre agrookolišne prakse, moći će koristiti ovu mjeru koja će za njih biti vrijedna do 15 tisuća eura, kao paušalna potpora – kazala je te dodala da Vlada radi na jesenskom paketu potpora, a jedna je odluka već donesena.

Ona se odnosi na pojednostavljivanje procedura vezanih uz dobivanje potpore, odnosno predujma izravnog plaćanja krajem listopada, početkom studenog ove godine.

Podsjetimo, suša u Hrvatskoj traje već mjesecima. Prema podacima Državnoga hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), u većini predjela Hrvatske (oko 86% teritorija) sušne ili vrlo sušne prilike zabilježene su u posljednjih šest mjeseci, a ekstremno sušno bilo je na području Istre, Kvarnera i južnodalmatinskim otocima. Istra je prva reagirala još u srpnju, kada je uvela djelomičnu redukciju vode, odnosno ograničenje njena korištenja. Ostali krajevi trenutno nisu posegnuli za posebnim mjerama, no osobito zabrinjava podatak o povijesnim minimumima vodostaja koji su zabilježeni u gotovo svim tekućicama i stajaćicama u državi.

Ovakva suša neće prouzročiti štetu samo u poljoprivredi već posljedično i kratkoročno će se odraziti direktno na cijene hrane, a indirektno i dugoročno dostupne zalihe pitke vode. Hrvatska sa zalihama trenutno nije u kritičnom stanju, umiruju iz Hrvatskih voda, no gledajući širu sliku, sa stoljetnom sušom bori se cijela Europa. U Velikoj Britaniji ovo je najsušnije razdoblje od 1935., a velike europske rijeke poput Dunava i Rajne gotovo su preplitke i za plovidbu.

Španjolska, koja voćem i povrćem opskrbljuje velik dio EU, također bilježi katastrofalne štete od suša i nezaustavljivih šumskih požara. Vlada premijera Pedra Sancheza već kreira dugoročan plan gospodarenja vodom jer tamošnji klimatolozi znakovito upozoravaju kako ovo nije najgore ljeto do sada, već najbolje do sada.

Komentara 5

DU
Deleted user
11:54 21.08.2022.

U Izraelu i Egiptu ne padaju kiše pa imaju dvije žetve godišnje očigledno je stvar u sposobnosti države da se snađe u sektoru poljoprivrede.proljetos mladi krumpir u trgovinama iz Egipta

PR
prokurator
10:35 21.08.2022.

dal klimatske promjene udaraju po džepu? udaraju, udaraju...

DU
Deleted user
07:41 22.08.2022.

Zna se tko će dobiti tu lovu, naravno struktura povezana sa HDZ-om ekipa poput Lucićevih sinova ili mali Đakić za obnovu hotela, tako se kod nas dijele pare...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije