Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kompromis

Profesori stariji od 65 godina moći će produljiti ugovor

željko jovanović (1)
Daniel Kasap/PIXSELL
05.07.2012.
u 15:58

Produljenje je moguće samo uz odobrenje Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj

Profesori stariji od 65 godina moći će produljiti ugovor na fakultetima na kojima rade, ali uz odobrenje Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj. Kompromisno je to rješenje ministra Željka Jovanovića profesorima, a koje je ugrađeno u Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju koji je danas donesen u Vladi. Taj je zakon dio paketa zakona koji uređuju osnovno, srednje i visoko obrazovanje te sport, a koje je Vlada danas odobrila.

Izmjenama se profesorima ukinula obveza da napreduju svakih pet godina te će se neki, ako žele, moći cijeli život posvetiti samo nastavi. Tko želi napredovati, svoj će rad morati dokazati na projektima.

S obzirom da je iskustvo pokazalo da polovica znanstvenih novaka ne doktorira, novi zakon obvezao je novake da doktoriraju na projektima. Plan ministarstva je da na projektima Zaklade za znanost bude angažirano što više novaka koji će se stečenim doktorskim zvanjem kasnije javljati na natječaje institucija. Ta odredba ne ukida mogućnost da fakulteti i ustanove i dalje primaju novake, ali samo ako im je potreban kadar.

Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ograničio je preseljenje učenika iz jedne škole u drugu do 31. ožujka. Time se nastoji zaustaviti zloupotreba da učenici s negativnim ocjenama pred kraj školske godine prijeđu u drugu školu i polože razred. Učenici koji završe trogodišnje škole moći će besplatno nastaviti obrazovanje u četverogodišnjima.

Premijeru Zoranu Milanoviću zasmetalo je što je informatika zanemarena u obrazovanju.

– Informatika u osnovnoj školi je minimalna. Ne mogu se načuditi da te discipline nema od prvog osnovne do zadnjeg srednje – kazao je Milanović.

Jovanović je odgovorio da rade na promjenama jer je cilj da učenici vladaju informatikom, matematičkim i prirodoslovnim kompetencijama, hrvatskim i jednim stranim jezikom.

Komentara 13

TH
than
16:38 05.07.2012.

Tresla se brda, rodio se mis. Prvo jedno govore, pa to poricu. Kao da se na sajmu pogadjaju oko cijene teleta. Ajmo novi izbori i zabrana rada svih partija koje su do sad bile na vlasti iz jednostavnog razloga - lopov do lopova, nespobnjakovic do nesposobnjakovica.

KV
kvakva
16:58 05.07.2012.

Što će đacima hrvatskima informatika? Znanje informatike nije uvjet ni za kakvog milanovićeva aparatčika (ferenčaka, koračevića,...), svi ti pripuzi zauzimaju vodeća mjesta upravo zbog neznanja informatike i bilo čega drugoga. Podoban, neznalica, podložan, to su milanovićevi kriteriji kadroviranja. Otužno...

MA
mareiaco
17:44 07.07.2012.

Nije iiiiije pošteno prema mlađim kolegama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije