Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Većina želi biti neutralna

Profesor s Cambridgea: Utemeljen je strah građana Srbije od moguće odmazde Rusije

Foto: Amir Hamzagic/ATAImages/PIXSELL
1/3
17.05.2022.
u 22:09

Čak 44 posto građana je protiv europskih integracija, dok je 35 posto za, a ostalih 21 posto ne zna ili se ne želi izjasniti

Profesor Centra za geopolitiku Sveučilišta Cambridge Timothy Less smatra da je strah građana Srbije od moguće odmazde Rusije utemeljen. 

- Utemeljen je strah od moguće odmazde Rusije, ali i netrpeljivost prema moćnim zapadnim zemljama iz kojih dolazi pritisak na Srbiju da se pridruži sankcijama Rusiji - rekao je za Blic

Prvi put u povijesti nedvojbena većina građana Srbije je protiv ulaska u Europsku uniju, pokazalo je istraživanje koje je proveo Ipsos krajem travnja. Prema istraživanju, čak 44 posto građana je protiv europskih integracija, dok je 35 posto za, a ostalih 21 posto ne zna ili se ne želi izjasniti. 

Pad potpore ulasku u Europsku uniju, navodi Blic, uglavnom se događa u kriznim situacijama, primjerice u vrijeme rasta pritisaka vezanih uz Kosovo ili pandemije koronavirusa. Ipak, kolaps se nikada nije dogodio kao posljednjih tjedana.

- Postupci EU već izazivaju nezadovoljstvo prema EU. Većina građana Srbije radije bi ostala neutralna u sukobu koji uključuje njihova dva glavna strateška partnera. Nervozni su zbog moguće odmazde Rusije, bilo u obliku prekida opskrbe plinom ili promjene njezine pozicije prema Kosovu, s obzirom na novi interes Rusije za prekrajanje granica. Ne cijene ni moćne članice EU, poput Njemačke, koje pitanje međunarodnog članstva Kosova koriste za pritisak na Srbiju da sankcionira Rusiju - upozorio je Less.

VIDEO Kraj jedne od najžešćih bitki rata u Ukrajini: Evakuirani vojnici iz uništenog Mariupolja

Ključne riječi

Komentara 87

PR
prahrvat
22:45 17.05.2022.

I ta potpora Europi je uglavnom u gradovima. Ljudi na selu gledaju filtrirane vijesti o anđeoskom srpsko-rusko-kineskom svetu nasuprot dekadentnom dijaboličnom Zapadu. Ali kad idi trbuhom za kruhom onda pravac iskvareni Zapad. Ne bi ih u rusko-kinesku vasionu vilama natjerao.

ZG
Zeljko Grabar
23:26 17.05.2022.

Ma to su akademska razmisljanja jer Srbi jedino cega se trebaju bojati je suoceljavanje sa svojom prosloscu i svojim nedjelima koja su slicna ovima ruskim sto ih itekako zblizava, jer laz, jadikovanje nad samim sobom, vanjska prijetnja to je samo karakteristka kako Rusije tako i Srbije. Najteze je to kad se i dalje nemoze sjediti na tri stolice u isto vrijeme i kad se treba opredijeliti za onu stranu koja ipak razlikuje dobro od zla. A da nisu niti za EU niti za NATO to je jasno svakome ko ih imalo poznaje. Treba ih ostaviti nek se medjusobno razracunaju a kad ponovo budu u granicama Beogradskog pasauluka onda se moze sa njima pregovarati. Jer narodima kojima nije ratni zlocin Vukovar, BiH, Kosovo ruska razaranja i pljackanja po Ukrajni nije mjesto medju zemljama clanicama EU ili NATO-a

KO
Kološanin
22:39 17.05.2022.

To je njihov problem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije