Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPRAVDANOST MJERA

Prof. Polašek: Da nismo uveli karantenu imali bismo 70.000 zaraženih i 2500 mrtvih

Split: Prošireni dio zaraznog odjela, hitni prijem i natpisi na ulazu u HZZO
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
27.05.2020.
u 22:36

Karantena nas je spasila, smatra Polašek, a njenu opravdanost je objasnio takozvanom SEIR metodom, koja opisuje kretanje epidemijskog vala

Da je karantena uvedena samo tjedan dana kasnije, broj oboljelih i mrtvih bio bi duplo veći, kazao je splitski profesor za javno zdravstvo i član Vladinog znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije odgovarajući na pitanje jesu li trebale biti uvedene toliko rigorozne epidemiološke mjere.

- Najgori scenarij je bio kada smo stavili da se uvođenje karantene dogodilo tjedan dana kasnije i takve mjere da su bile puno blaže. U tom slučaju se čak broj zaraženih diže do nekih 70 tisuća, a broj umrlih na nekakve 2 i po tisuće - kaže Ozren Polašek s Medicinskog fakulteta Sveučiliša u Splitu. 

>> VIDEO Ivan Đikić o najnovijim saznanjima o koronavirusu i razvoju cjepiva

Karantena nas je spasila, smatra Polašek, a njenu opravdanost je objasnio takozvanom SEIR metodom, koja opisuje kretanje epidemijskog vala.

- U jednom optimističnom scenariju da, možemo reći da smo prvi val jako dobro pobijedili. Vjerojatno ćemo puno mudrije reagirati u novom valu - dodaje.

O virusu se puno toga saznalo pa se Polašek nada kako će mjere u drugom valu, ako do njega dođe, biti blaže nego do sada.

- U prvom valu nismo još znali koliko je virus opasan. Pa smo morali sve aktivnosti zaustaviti. Sada već znamo da neke aktivnosti ne moramo zaustaviti tako da u slučaju jesenskog vala karantena će možda malo bit opuštenija na način da će gospodarstvo, barem one kritične grane morat funkcionirati - ističe Polašek.

 

Ključne riječi

Komentara 6

TK
Ten-kre
22:43 27.05.2020.

Uh kako ćemo ga zahebati u drugom valu. Kada se kovid zaleti prvo ga dočeka naša policija i traži osobnu. Nakon toga utvrdi da se lažno predstavio i da je u biti samo nova gripa te mu zvizne kaznu i pošalje natrag na ulicu.

DU
Deleted user
23:07 27.05.2020.

Da ponovim .Testovi koji se provode će pokazati da imamo bar sto tisuća zaraženih.100 mrtvih koji su svi bili stari i teško bolesni.Dragi profesore lupetate bez veze.

DU
Deleted user
23:04 27.05.2020.

Samo i služite tome da brišete komentare.Sramota na šta ste spali

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije