Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COVID-19

Šefica ECDC-a: Europa se mora pripremiti za drugi val epidemije

Kontrola zdravlja putnika na granici između Slovenije i Italije
Foto: Borut Zivolovic/PIXSELL
1/13
Autori: Vecernji.hr, Hina
21.05.2020.
u 22:51

Brazil je sada treći na listi po broju zaraženih koronavirusom, iza SAD-a i Rusije.

Sa rekordnih 106.000 slučajeva zaraze koronavirusom u jednom danu, broj zaraženih osoba u svijetu premašio je pet milijuna, Južna Amerika je postala područje s najvećim porastom oboljelih, prestigavši Sjedinjene Američke Države i Europu.  

22:50 - Čečenski lider Ramzan Kadirov (43) hospitaliziran je u četvrtak zbog sumnje na zarazu novim koronavirusom, izvijestile su ruske agencije.

"Ramzan Kadirov je zrakoplovom prebačen u Moskvu, sumnja se na koronavirus", naveo je medicinski izvor državnoj agenciji Tass, a njegovo stanje opisao kao "stabilno".

"Kadirov je na promatranju, uz sumnje na koronavirus", naveo je jedan moskovski medicinski izvor agenciji Interfax, dok je agencija Ria Novosti obznanila hospitalizaciju 43-godišnjeg čečenskog dužnonsika.

Vlasti u Čečeniji nisu komentirale te informacije.

22:04 - Policija na Siciliji u četvrtak je pod optužbom za korupciju uhitila zdravstvenog dužnosnika koji je na tom otoku bio zadužen za koordinaciju borbe protiv epidemije koronavirusa, a zajedno s njim privedeno je još devet osoba, potvrdili su iz policijskih izvora.

Antonino Candela pod sumnjom je da je na poslu koji je ranije obavljao lažirao natječaje u zdravstvenom sektoru i bio "dijelom kruga u kojega su uključeni gospodarstvenici i korumpirani javni službenici", stoji u policijskom priopćenju.

Candela je prije nego što je postao zadužen za koordiniranje borbe protiv koronavirusa bio ravnatelj sicilijanskog Ureda za zdravstvo čije je sjedište u Palermu.

22:20 - U više slovenskih gradova moguće je obaviti testiranje na novi koronavirus PCR metodom uz naplatu, a cijene se kreću oko stotinu eura, javljaju slovenski mediji.

Od četvrtka se testiranje može uz prethodnu najavu obaviti u ljubljanskom domu zdravlja i Sveučilišnom kliničkom centru. Testiranje uz plaćanje moguće je i u zdravstvenim ustanovama u Mariboru, Celju, Slovenj Gradecu i mjestu Ravne na Koroškem, objavila je Slovenska televizija.

Cijena testiranja po osobi kreće se u rasponu od 93 do stotinu eura, a provodi se tzv. PCR metodom, pa testirani dobivaju i međunarodno priznatu potvrdu koju ako je test negativan mogu koristiti prilikom prelaska granica.

20:00 - Vlada Srbije usvojila je u četvrtak prijedlog Kriznog stožera kojim je omogućen slobodan ulazak na teritorij Srbije iz inozemstva bez dosad neophodnog PCR testa na koronavirus, a nacionalna kompanija počela je postupnu uspostavu međunarodnih zračnih linija.

Svim građanima Srbije i stranim državljanima na graničnim prijelazima bit će dijeljena zdravstvena upozorenja da dolaze na teritorij na kojem je koronavirus i dalje aktivan, uz preporuku kojih se mjere prevencije trebaju pridržavati u cilju sprečavanja i širenja infekcije.

19:50 -  U Italiji je u četvrtak zabilježeno novih 156 smrtnih slučajeva prouzročenih epidemijom COVID-19 dok je dan ranije preminula 161 osoba, izvijestila je Služba civilne zaštite te zemlje.

Istodobno je zabilježen blagi dnevni pad broja novozaraženih jer ih je u četvrtak bilo 642 dok je u srijedu potvrđeno 665 takvih slučajeva.

Ukupni broj zaraženih u Italiji je veći od 228 tisuća što ovu zemlju svrstava na šesto mjesto u svijetu nakon SAD, Rusije, Španjolske, Velike Britanije i Brazila.

18:35 - Europa se mora pripremiti za drugi val novog koronavirusa, upozorila je direktorica Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC), Andrea Ammon u trenutku kada su brojne države počele ublažavati mjere ograničenja.

"Nije pitanje hoće li doći do drugog vala zaraze već kada i kojih razmjera će biti", rekla je Andra Amnon u razgovoru u četvrtak za britanski dnevni list The Guardian.

"Virus je oko nas i kruži više nego u siječnju i veljači", dodala je i naglasila da podaci o imunitetu stanovništva nisu ohrabrujući jer je "85 do 90 posto" i dalje izloženo zarazi. 

"Ne želim iznijeti katastrofalnu sliku, ali mislim da moramo biti realni. Sada nije trenutak za potpuno opuštanje", dodala je.

16:20 - Velik porast broja ljudi na plažama u zapadnoj Europi, nakon što su ublažene restrikcije, a istovremeno porasle temperature, izazvao je zabrinutost dužnosnika i stručnjaka.

Tri grada na sjeverozapadu Francuske zatvorila su plaže u srijedu zbog "neprihvatljivog" nepridržavanja socijalne distance.

Nekoliko općina u Nizozemskoj pozvalo je njemačke turiste da ne prelaze granicu tijekom blagdana Uzašašća u četvrtak. U Engleskoj gradsko vijeće Southenda najavilo je da bi moglo poduzeti akciju nakon što su ljubitelji sunca pohrlili na plaže.  

15:15 - Beba stara samo dva dana i zaražena koronavirusom umrla je u Južnoj Africi i jedna je od najmlađih žrtava covida-19, objavio je u petak BBC.

Majci je zaraza već bila potvrđena, a dijete je naknadno testirano i bilo je pozitivno, rekao je ministar zdravstva. Beba je rođena prerano i bila je priključena na respirator, dodao je. Broj umrlih u Južnoj Africi je 339, a oboljelih je 18.003.

"Nažalost zabilježili smo prvu neonatalnu smrt povezanu s covidom-19. Beba je bila stara dva dana i rođena je prijevremeno", izjavio je ministar Zweli Mkhize said.

"Imala je probleme s plućima i priključena je na mehaničku ventilaciju odmah nakon rođenja", dodao je.

14:10 -  Prema sveučilištu John Hopkins, najmanje 93 439 osoba preminulo je u SAD-u od posljedica COVID-19

14:03 Rusija je zabilježila novih 8 tisuća slučaja koronavirusa. Zabilježeno je 317,554 slučaja i 3099 srmtnih slučajeva. 

13:17 - Pad gospodarstva eurozone usporio je u svibnju zahvaljujući ublažavanju mjera kojima vlade nastoje zaustaviti širenje pandemije koronavirusa, izvijestila je u četvrtak londonska tvrtka Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u eurozoni poskočio je u svibnju za 16,9 bodova u odnosu na travanj, na 30,5 bodova, najvišu razinu od veljače, procijenila je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

12:41 - Britanski zdravstveni radnici od četvrtka će sudjelovati u međunarodnom istraživanju koje pokušava ustanoviti mogu li dva antimalarika, uključujući hidroksiklorokin koji je rekao da uzima Donald Trump, biti prevencija protiv koronavirusa.

U istraživanju "COPCOV" sudjelovat će više od 40.000 zdravstvenih radnika iz Europe, Afrike, Azije i Južne Amerike. Cilj istraživanje je ustanoviti mogu li klorokin i hidroksiklorokin spriječiti infekciju koronavirusom.

12:27 - Hrvatska i Slovenija trebale bi do kraja tjedna parafirati sporazum kojim bi se pojednostavio prelazak granice za državljane te dvije zemlje, nakon što je ona otvorena za međusobne prelaske ali s puno čekanja.

Kako je u četvrtak na konferenciji za novinare u Ljubljani izjavio Jelko Kacin, glasnogovornik vlade za koronakrizu, u srijedu je na sastanku vodstava slovenske i hrvatske policije dogovoreno da se do kraja ovog tjedna parafira sporazum kojim bi se pojednostavio prelazak granice za slovenske i hrvatske državljane, kako bi bio učinkovit i s manje čekanja nego do sada.

12:19 - Stroge mjere za suzbijanje novog koronavirusa prisilile su deset posto parova u Indoneziji da prestanu koristiti kontracepciju, objavili su u četvrtak dužnosnici.

To što tijekom pandemije covida-19 nisu mogli doći do kontraceptiva mogla bi rezultirati sa 420.000 trudnoća, rekao je Hasto Wardoyo, šef vladine agencije za planiranje obitelji. 

Vlada procjenjuje da u ožujku i travnju tri milijuna parova nije koristilo zaštitu i da bi 15 posto njih mogli postati roditelji.

11:49 - Europska unija razmišlja o novom instrumentu potpore za tvrtke koje su zbog pandemije koronavirusa zapale u teškoće a ne dobivaju pomoć od matičnih zemalja, izjavio je europski povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni.

Zemlje Europske unije usvojile su izdašne poticaje za gospodarstvo kako bi ublažile posljedice pandemije koronavirusa i mjera uvedenih kako bi se zaustavilo širenje bolesti.

VIDEO: Znanstvenik Ivan Đikić: 'Vjerujem da će većina shvatiti da je cijepljenje potrebno'

Bruxelles je odobrio niz paketa poticaja ali zabrinjavaju velike razlike među pojedinim zemljama, naglasio je Gentiloni u osvrtu na mogući negativan utjecaj mjera potpore na ravnopravno tržišno natjecanje.

11:32 - Dvojica najbližih suradnika predsjednika vlade Federacije Bosne i Hercegovine podnijela su ostavke u jeku istrage o sumnjivoj nabavci respiratora za bolnice u tom entitetu, prenijeli su u četvrtak lokalni mediji.

Neimenovani izvori iz vlade Federacije BiH objavili su kako su ostavke podnijeli predstojnik premijerova ureda Hasan Ganibegović i savjetnik u uredu Zoran Blagojević.

Njihove ostavke predsjednik vlade Fadil Novalić (SDA) odmah je prihvatio.

11:09 -  Zaposlene majke u Europi i SAD-u nose najveći teret vođenja kućanstva i brige o djeci u vrijeme karantene i mnoge od njih se s time teško nose, pokazalo je istraživanje objavljeno u četvrtak.

Majke s djecom tjedno odrade 65 neplaćenih radnih sati, gotovo trećinu više nego očevi, pokazala je analiza konzultantske kuće iz Bostona koja je razgovarala s roditeljima u pet zemalja.

"Žene već predugo nose najveći teret vođenja kućanstva, a ova kriza ih je dovela do točke kada to postaje neodrživo", rekla je Rachel Thomas iz američke udruge za ženska prava LeanIn.Org.

10:20 - Polovina građana Njemačke će ove godine zbog koronakrize odmor provesti kod kuće i ne planira nikakva putovanja, proizlazi iz ispitivanja javnog mnijenja koje u četvrtak prenosi javni servis ARD.

Prema ispitivanju instituta Infratest dimap za javni servis ARD, 50 posto ispitanih je izjavilo kako ove godine neće putovati nikuda za odmor.

Kontrola zdravlja putnika na granici između Slovenije i Italije
1/8

Trideset i jedan posto je reklo da će odmor provesti u Njemačkoj a tek 19 posto planira otputovati u neku europsku zemlju. Izvan Europe odmor planira tek 3 posto ispitanih.

9:59 - Grčka turistička sezona započet će idućeg mjeseca, dok će međunarodne čarter linije za popularne destinacije biti uspostavljene u srpnju, kazao je grčki premijer Kiriakos Micotakis.

"Turističko razdoblje počinje 15. lipnja kada se mogu otvoriti sezonski hoteli", poručio je Micotakis u srijedu u televizijskom obraćanju.

"Napravimo ovo ljeto epilogom (korona) krize", dodao je. 

8:15 - Samo oko jedan posto Danaca bilo je u kontaktu s koronavirusom što znači da postoji mogućnost drugog vala epidemije, objavila je u srijedu agencija ministarstva zdravstva. Agencija se bavi nadzorom zaraznih bolesti a studiju je objavila u trenutku kada su se danski parlamentarci složili o novoj fazi otvaranja zemlje.

Od 2500 Danaca izabranih slučajnim odabirom za studiju, 1700 je dosad pristalo na testiranje kako bi se utvrdilo prisustvo antitijela na koronavirus, kaže agencija. Među njima samo je 12 imalo antitijela na Sars-CoV-2.

Agencija naglašava da se radi o preliminarnim rezultatima i da je još uvijek nemoguće reći jesu li ti rezultati primjenjivi na ukupnu dansku populaciju. Stručnjaci su ipak kazali da su rezultati zabrinjavajući jer pokazuju da bi Danska mogla biti na udaru drugog vala epidemije.

7:23 - Talijanski restorani ponovno su otvoreni nakon što je koronavirus zaustavio njihovo poslovanje, pa vlasnici poboljšavaju sigurnost svojih ugostiteljskih objekata ne bi li ponovno privukli goste. 

„Napokon sam nakon dva i pol mjeseca pritvora uspio izaći, ne samo u trgovinu nego i u restoran. To je veliko zadovoljstvo, a ako dobro jedete još je bolje“, rekao je Stefano Prati. 

Taj 53-godišnji Rimljanin upravo je dovršio porciju „paste alla carbonara“, specijaliteta talijanske prijestolnice, u restoranu Da Enzo u četvrti Trastevere. Restorani su se otvorili u ponedjeljak i iznimno se trude svojim klijentima pružiti siguran posjet. 

Kontrola zdravlja putnika na granici između Slovenije i Italije
1/5

6:58 Najveće južnoameričko žarište je Brazil, gdje je u posljednja 24 sata zabilježeno 888 smrti od posljedica bolesti Covid-19, a gotovo 20.000 ljudi je bilo pozitivno, čime je ukupan broj zaraženih došao na 291.579. 

Brazil je sada treći na listi po broju zaraženih koronavirusom, iza SAD-a i Rusije.

Od prvih potvrđenih slučajeva zaraze u Wuhanu, 10. siječnja, trebala su gotovo tri mjeseca da bi se u svijetu došlo do milijun zaraženih osoba. U ovom trenutku se zaraza širi tempom od milijun novih slučajeva svaka dva tjedna, navodi agencija Reuters.

S više od pet milijuna zaraženih u manje od pola godine, koronavirus je nadmašio broj godišnjih slučajeva težeg oblika gripe, kojih je prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije između tri do pet milijuna svake godine.

Pandemija izazvana koronavirusom odnijela je više od 326.000 života, iako postoji sumnja da je taj broj i veći. Više od polovine svih smrtnih slučajeva zabilježeno je u Europi. Unatoč stalnom rastu broja novih slučajeva zaraze, mnoge su se države odlučile na ublažavanje zaštitnih mjera kojima je širenje virusa stavljeno pod kontrolu.

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar EI Indio
EI Indio
08:59 21.05.2020.

Zaraženo je od 10 do 100 puta više.

Avatar KORONAŠ
KORONAŠ
19:47 21.05.2020.

Babetino koliko ti je plaćeno za plastične operacije da seresh okolo.

Avatar Mann tga
Mann tga
19:42 21.05.2020.

Dobro vas je vise

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije