Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Profesor Miličić proglašen krivim i mora platiti 14.500 kn kazne jer je tvrdio da je predsjednik Ustavnog suda plagijator

Profesor Vjekoslav Miličić 25 godina istražuje plagiranje, a problem je nastao jer je u svojoj knjizi naveo da je Šeparović plagirao svoj rad
27. prosinca 2016. u 17:28 26 komentara 18716 prikaza
miroslav šeparović
Foto: Patrik Macek/PIXSEL
Pogledajte galeriju 1/5

Profesor Vjekoslav Miličić proglašen je jučer krivim zbog klevetanja Miroslava Šeparovića, predsjednika Ustavnog suda, a prema presudi, morat će platiti 14.500 kuna kazne te objaviti presudu u medijima, ako je potvrdi viši sud.

Naveo samo inicijale

Riječ je o slučaju koji je uzburkao javnost jer je Miličić u svojoj knjizi o plagijatima znanstvenih radova naveo da je Šeparović prepisao svoj doktorat s Pravnog fakulteta. Miličić je tvrdio da je 70 posto Šeparovićeva rada prepisano, jer kako je tvrdio Miličić, Šeparović nije na znanstveno prihvatljiv način citirao druge radove koje je koristio.

– Zbog toga to predstavlja običnu prepisivačinu – utvrdio je Miličić.

Miličić je napisao knjigu “Ćudoređe i deontologija znanstvenog rada – nećudoređe i neprofesionalnost plagiranja”. Knjiga je objavljena ove godine kao rezultat 25-godišnjeg Miličićeva istraživanja plagijata, a u njoj je naveo primjere tridesetak plagiranih znanstvenih radova. Među tim radovima, spomenuta je i doktorska disertacija Miroslava Šeparovića, kojem nije navedeno ime, već su na 166. i 167. stranici knjige objavljeni isječci iz doktorskog rada M.Š., te su navedeni izvori iz kojih su oni preuzeti.

No iako je Miličić, kako je objasnio na sudu, namjerno naveo inicijale, kako ne bi javno denuncirao plagijatore, Šeparović se prepoznao te ga je tužio za klevetu.

– Glavni krivac što Šeparovićev rad nije napisan prema znanstvenim standardima je njegova mentorica na doktoratu Dubravka Hrabar, dekanica Pravnog fakulteta – kazao je Miličić na sudu.

Sporne fusnote

Profesorica Hrabar na suđenju je kazala da Miličić nije kompetentan prosuđivati Šeparovićev rad, iako već godinama upravo na Pravnom fakultetu drži predavanja o deontologiji znanstvenog rada. Šeparović je tvrdio da ga je Miličić nezakonito prozvao i oklevetao jer prilikom prezentiranja dijelova njegova rada nije objavio bilješke s navedenim izvorima, točnije fusnote koje su pratile tekst. Neobjava fusnota bila je razlog osuđujuće presude jer je sud zaključio da bez objave tih fusnota u Miličićevoj knjizi, Šeparovićev rad izgleda kao plagijat.

>> Miroslav Šeparović odgovorio na optužbe za plagijat: Žele me diskreditirati zbog Obiteljskog zakona

>> Miroslav Šeparović predsjednik Ustavnog suda

SVEMOĆ UDBE
Bivši agent Udbe progovorio za Večernji: Priče o službi nisu mit, znam tko danas drma Hrvatskom
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
  • Bongos:

    Milicic je cijeli svoj radni staz posvetio sukobima s kolegama i maltretiranju studenata kako bi hranio svoj ego. Ne znam da li je Separovic plagirao rad, ali pouzdano znam da je Milicic plagirao ulogu obrazovatelja i odgojitelja istaknutog fakulteta.

  • Deleted user:

    Dok se pošteno ne "počisti" pravosuđe (krivosuđe) neće biti napretka u ovoj državi.

  • 2Xgeneral:

    ima li koga poštenog u tom ustavnom sudu????