Naslovnica Vijesti Hrvatska

Profesor daje online instrukcije iz matematike - besplatno!

Profesor Toni Milun i kolege putem priloga na webu objašnjavaju đacima gradivo 
iz matematike, fizike, statistike i hrvatskog jezika, što bi roditelji inače platili tisuće kuna
02. listopada 2012. u 19:56 7 komentara 7921 prikaza
Toni Milun (1)
Foto: Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Popravni ispit iz matematike nekako mu je postala “tradicija”. Preznojavao se tih posljednjih dana i prvog i drugog razreda srednje škole jer gradivo koje se obrađivalo na nastavi nikako nije mogao shvatiti. U trećem srednje mu je dozlogrdilo – matematiku je počeo učiti preko interneta – prateći videolekcije 39-godišnjeg profesora Tonija Miluna. Jednu po jednu – baš onako kako se ona obrađuje na satovima.

Riješio test 100 posto

“Prvi put u životu riješio sam ispit iz matematike i imao 100 posto. Moj je profesor gotovo pao u nesvijest. Nije mogao vjerovati”, piše u pismu zahvale mladi srednjoškolac profesoru Milunu. Matematika više nije bauk!

Dovoljno je utipkati www.tonimilun.com i odabrati razred i nastavnu cjelinu. I pozorno slušati! Internetske instrukcije koje detaljno obrađuju gradivo posve su besplatne, a obuhvaćaju, osim gimnazijskog programa predmeta matematike, i lekcije iz fizike, ali i poslovnu matematiku i statistiku. – Ideja je nastala posve slučajno. Predavao sam matematiku i jedan od mojih učenika, nakon što je položio ispit, prišao mi je i rekao: “Profesore imate potencijala. Napravimo video stranicu.” – prepričava profesor Milun.

Potpuni volonteri

Ideja koju su počeli ostvarivati bez ikakve opreme, bez ploče, snimana mobitelom, razvila se u projekt o kojemu srednjoškolci dobro znaju – njime, štoviše, za instrukcije koje su im potrebne roditeljima štede i do tisuću kuna mjesečno.

Dosad je obrađeno 150 lekcija, a posjećenost stranice više je od 36 tisuća.

– Ovim ne mijenjamo obrazovni program, već pomažemo učenicima. Želim im pokazati kako i matematika može biti zabavna i lako razumljiva jer znanje se isplati. Često me učenici pitaju što će im u životu matematika – ali moraju razumjeti da je upravo ona osnova svih tehničkih djelatnosti – govori profesor koji video priloge snima u svoje slobodno vrijeme bez ikakve materijalne koristi. Uz njega na projektu volontira i 34-godišnji profesor fizike Kristijan Radmanović.

Njegove lekcije pomažu srednjoškolcima za lakše polaganje državne mature iz fizike, a instrukcije iz hrvatskoga jezika daje Vicko Krampus.

Ministarstvo: Ne koriste propisane metod

Ministarstvo: Ne koriste propisane metode

Sve veća zainteresiranost polaznika i potreba za svladavanjem gradiva rezultirala je i novim planovima – za dva tjedna projektu se priključuje i 27-godišnja profesorica Josipa Rudić, koja će obrađivati lekcije iz matematike za osnovnoškolce od petog do osmog razreda.

– Ovaj me projekt oduševio i odmah sam se javila kako bih sudjelovala u njemu, objašnjava profesorica Rudić. Iako ove mlade profesore podržavaju kolege i struka, podrške nadležnoga Ministarstva obrazovanja nema još od onoga u prošlom mandatu.

– Izostala je podrška jer su nam poručili kako profesori ne koriste propisane metode – kažu. Ipak, prolaznost uz njihove instrukcije sve je veća.

Top 3 festivala koje obožavaju poslovnjaci: Gdje se zabavlja Generacija X?

A1 izdvaja za Vas

  • flok:

    što su ovi profesori ispaljeni, besplatno raditi dok njihove mamice troše na frizere i solarije, e jeste budale, da prostite

  • mm2m:

    Svaka mu čast na dobroj volji,malo tko bi to napravo.Evo baš jučer sam se pripremao za test uz njegove lekcije,pomoglo mi je nesto,ali zadaci koje mi imamo u testu su ipak zahtjevniji.

  • chemica:

    Sramota hrvatskog obrazovnog sustava. Ako je gradivo prekomplicirano pa ga učenici nisu u stanju usvojiti u sklopu redovne nastave, onda neka se izvoli reducirati i prilagoditi uvjetima u kojima se provodi nastavni proces. Nije ovo više komunizam, izvolite djecu učiti ... prikaži još! stvarima koje će im osigurati kruh. Ako je nešto previše komplicirano onda je i NEBITNO za veći dio populacije. Ne idu svi za atomske fizičare, a još ih manje puca na Nobelovu nagradu. Kakve grozomorne gluposti djeca danas uče u osnovnoj školi...Neke od tih besmislica sam sreo tek na FAKULTETU!