Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AZTN poručio

Profesionalni sport ostaje bez javnog novca od 1. srpnja

'13.03.2013., Zagreb - Dolazak ministara na redovitu sjednicu Vlade Republike Hrvatske. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Zeljko Jovanovic. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL'
'Sanjin Strukic/PIXSELL'
13.04.2013.
u 13:07

Svojim odlukama su i nadležna tijela EU potvrdila kako se u slučaju do­djele sredstava profesionalnim sportskim klubovima u EU radi o državnim potporama koje mogu narušiti tržišno natjecanje

Dosadaš­nji način financiranja sporta, koji sadrži i mogućnost dodjele državnih potpora koje nisu sukladne pravnoj stečevini EU, mogao bi postati predmet ocjene Europske komisije i predmet naloga za povrat, što bi neke sportske klubove (ne samo nogometne) moglo odvesti u stečaj ili likvidaciju - navodi se u pismu koje je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), uputila Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa.

Time su zapravo jasno dali do znanja kako se od 1. srpnja, odnosno ulaska Hrvatske u EU javnim novcem više neće smjeti financirati profesionalni sport, a resorno ministarstvo moralo bi donijeti i potrebne zakonske promjene.

Promjene bi prije svega trebale biti usmjerene na jasnije utvrđivanje uvjeta i kriterija odnosno razlikovanje financi­ranja amaterskog u odnosu na profesi­onalni sport. Drugim riječima, sredstvi­ma iz javnih izvora odnosno sredstvima koja se mogu smatrati državnom pot­porom, profesionalni se sport može fi­nancirati isključivo u skladu s propisima o državnim potporama, što mora biti razvidno i iz odredbi propisa koji ure­đuju sportsku djelatnost.

Također, propisi o državnim pot­porama odnose se i na izgradnju, ko­rištenje i održavanje sportskih obje­kata odnosno sportske infrastrukture javnim sredstvima pa bi i u tom dijelu bilo poželjno propisati načela i opće uvjete pod kojima se takvi sportski objekti mogu graditi i davati na korište­nje, osobito profesionalnim sportskim klubovima, poručili su iz AZTN-a.

Agencija objašnjava i kako zakonske odred­be ne razlikuju financiranje ama­terskog od profesionalnog spor­ta, odnosno na istovjetan način uređuju financiranje profesional­nog i amaterskog sporta. Među­tim, u skladu s propisima o držav­nim potporama koje je Republika Hrvatska preuzela iz pravne ste­čevine EU, državnom potporom smatraju se svi stvarni ili potenci­jalni rashodi ili umanjeni prihodi države dodijeljeni od davatelja državne potpore koji daju pred­nost na tržištu korisniku dr­žavne potpore, bez obzira na njezin oblik, a koji narušavaju ili bi mogli na­rušiti tržišno natjecanje odnosno trgovinu iz­među Hrvatske i EU.

U odnosu na sredstva kojima država i jedinice lokalne i po­dručne (regionalne) samouprave financiraju profesionalni sport, bez obzira na status profesional­nih sportskih klubova (sportska trgovačka društva ili udruge), ra­zvidno je da se ti uvjeti u pravilu smatraju ispunjenima, odnosno da se radi o državnim potpora­ma. Prije svega, nedvojbeno je da se radi o rashodima države odnosno jedinica lokalne i po­dručne (regionalne) samouprave te da se profesionalni sportski klubovi mogu smatrati korisnici­ma državne potpore jer obavljaju gospodarsku djelatnost (ostva­ruju prihode od prodaje igrača na domaćem i ino­zemnom tržištu, od prodaje ula­znica, pokrovite­lja, televizijskih prava, prodaje klupskih suvenira i sl.). Dodjelom spomenutih sredstava određeni sportski klub ostvaruje prednost na tržištu u odnosu na klub koji takvu potporu ne dobiva. Svojim odlukama su i nadležna tijela EU potvrdila kako se u slučaju do­djele sredstava profesionalnim sportskim klubovima u EU radi o državnim potporama koje mogu narušiti tržišno natjecanje odno­sno imaju učinak na trgovinu iz­među država članica.

Agencija je, stoga, smatrala potrebnim Ministarstvu znano­sti, obrazovanja i sporta ukazati kako bi odredbe Zakona o sportu na odgovarajući način trebalo uskladiti s hrvatskim propisima o državnim pot­porama, odnosno člankom 107. Ugovora o funkcioniranju EU (UFEU). Osobito je to važno u svjetlu činjenice da će se nacionalno zakonodavstvo na području potpora, odnosno ZDP, pri­mjenjivati samo još nekoliko mjeseci, odnosno do 1. srpnja 2013. godine, a nakon toga će se u odnosu na državne potpore i u Republici Hrvatskoj izrav­no primijenjivati europska pravna ste­čevina u ovome području, zaklučuju iz Agencije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije