Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Produljuju se epidemiološke mjere na granicama: Evo tko može ući u Hrvatsku i pod kojim uvjetima

U Odluci se navodi da "karantena/ samoizolacija se može skratiti na sedam dana ako osoba o svom trošku napravi bris nosa i ždrijela sedam dana po ulasku u Hrvatsku i dobije negativan rezultat PCR testa na SARS-CoV-2".
01. kolovoza 2020. u 17:18 14 komentara 19209 prikaza
Granični prijelaz Goričan - Letenye
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je danas da se produljuju epidemiološke mjere prema istočnim susjednim državama.

Koronavirus u Rusiji KORONAVIRUS U SVIJETU Rusija planira u listopadu početi s masovnim cijepljenjem protiv koronavirusa

- Produžili smo mjere zabrane prelaska granice prema trećim državama. Ta odluka je istjecala jučer. Kao što znate, ona je danas produžena - rekao je Božinović.

Istaknuo je kako to nije blokada granica, te da postoje određeni izuzeci pod kojima se može ući u Republiku Hrvatske.

Podsjećamo, obnovom Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske zabranjuje se odnosno ograničava prelazak osobama preko graničnih prijelaza od čega su izuzeti članove obitelji državljana EU-a ili iz Schengenskog prostora, kao niti na državljane trećih zemalja koji imaju dugotrajno boravište u EU-u, nacionalne dugoročne vize ili na druge načine riješen legalan dugotrajni boravak.

Kako navode odluka se ne odnosi na zdravstvene djelatnike, zdravstvene istraživače i suradnike, stručnjake za skrb o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje,  prekogranične radnike, prijevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno,  diplomate, policijske službenike u obavljanju svojih poslova, službe i timove Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje, putnike u tranzitu.

Ilustracija 'tri kategorije prioriteta' Smislili domišljate pozivnice za vjenčanje pa razočarali goste: Biste li se vi uvrijedili?

Isto tako ta odluka se ne odnosi na "osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes, te osobe koje putuju radi školovanja", kao ni na " osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga (npr. vlasnici su nekretnine u Republici Hrvatskoj) ili imaju koji drugi neodgodiv osobni razlog. 

Sve osobe koje ulaze u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja, osim onih osoba na koje se odluka ne odnosi, obvezan je zdravstveni nadzor uz 14-dnevnu samoizolaciju.

U Odluci se navodi da "karantena/ samoizolacija se može skratiti na sedam dana ako osoba o svom trošku napravi bris nosa i ždrijela sedam dana po ulasku u Hrvatsku i dobije negativan rezultat PCR testa na SARS-CoV-2". 

Iz trećih zemalja se u Hrvatsku može ući i turistički, zbog biznisa ili zbog školovanja, ali se u tom slučaju na granici mora predočiti negativan nalaz PCR pretrage brisa nosa o ždrijela na koronavirus koji nije stariji od 48 sati do dolaska na granicu.

Ako je testu putnika koji dolazi na granicu rok od 48 sati protekao, u zemlju će smjeti samo ako pristane o svom trošku platiti novi test i ostati u karanteni do negativnog nalaza.

Zagreb: Velike gužva na izlasku i ulasku iz tramvaja uz nepridržavanje mjera o nošenju maski KORONAVIRUS U HRVATSKOJ U Zagrebu 31 novi slučaj zaraze, virus ušao u privatni Dom za starije i nemoćne

Prenosimo u cijelosti što sve moraju činiti osobe koje ulaze u Hrvatsku iz trećih zemalja koje nemaju obvezu samoizolacije u prva dva tjedna boravka u Hrvatskoj. 

"Tijekom prvih 14 dana od ulaska u Republiku Hrvatsku izlasci iz smještaja o graničavaju se samo na nužne: obavljanje posla ako se radi o poslovnom razlogu ulaska u Republiku Hrvatsku, obavljanje nužnih aktivnosti uz kontinuirano pojačano provođenje higijenskih mjera.

 • Tijekom nužnih izlazaka iz smještaja preporučuje se koristiti masku ili prekrivalo za nos i usta, održavati fizički razmak od drugih osoba (minimalno 1,5 metar) te provoditi higijenu ruku.
 • Ruke što češće prati toplom vodom i sapunom i/ili koristiti dezinfekcijsko sredstvo za ruke koje treba dobro utrljati u dlanove. Izbjegavati dodirivanje lica, usta, nosa i očiju.
 • Izbjegavati korištenje javnog prijevoza. U prijevoznom sredstvu poželjno je da je osoba sama ili isključivo s osobama koje dijele zajednički smještaj.
 • Treba dosljedno izbjegavati grupiranja i okupljanja
 • Tijekom poslovnih sastanaka treba susretati što manji broj osoba, osigurati fizički razmak od 1,5 metra uz dostupnost dezinfekcijskih sredstava te izbjegavati nepotrebne sastanke.
 • Usluge plaćanja obavljaju se bezgotovinskim kartičnim plaćanjem ili on-line uslugama.
 • Svako jutro potrebno je izmjeriti tjelesnu temperaturu, ukoliko je viša od 37,2°C, potrebno je mjerenje ponoviti nakon 10 minuta, te ako je temperatura ponovno viša od 37,2°C potrebno je ostati kod kuće/u smještaju i javiti se liječniku u turističkoj ili COVID-19 ambulanti, odnosno teritorijalno nadležnom epidemiologu.
 • U slučaju pojave simptoma akutne respiratorne infekcije (kašalj, grlobolja, povišena tjelesna temperatura, kratak dah/otežano disanje ili gubitak osjeta njuha) potrebno je ostati kod kuće/u smještaju i javiti se liječniku u turističkoj ili COVID-19 ambulanti, odnosno teritorijalno nadležnom epidemiologu.

U slučaju nagle pojave teških, po život ugrožavajućih simptoma osoba se javlja nadležnoj hitnoj medicinskoj službi" - navodi se u priopćenju. 
 

Bejrut
PRELIMINARNI REZULTATI ISTRAGE
Ekskluzivno otkrivamo što je uzrok eksplozije u Libanonu: Riječ je o ljudskoj pogreški
Pripazite se, s toplim vremenom stižu i ljetne prehlade!
 • RobZidovi:

  Hrvatska vlada je od Hrvata napravila zarobljenike. Tek u devetom I desetom mjesecu cemo vidjeti prave posljedice

 • LearBL:

  Vlasnik nekretnine, čak i ako ima negativan PCR test mora u karantenu, za razliku onog koji ide u neki plaćeni smještaj, a isto ima negativan PCR test. To je nelogično. Sa druge strane, generalno, odluka o zabrani ulaska državljanja BiH, ... prikaži još! je razumljiva, ali ona nije epidemiološka, već politička. Da je epidemiološka jednako bi se tretirali svi putnici iz BiH, bez obzira na državljanstvo da imaju negativan PCR, s tim što bi hrvatski državljani mogli ući uz negativan PCR bez karantene i bez posebnog dokazivanja razloga za ulazak u Hrvatsku, a ostali pored PCR negativnog testa bi morali dokazivati i razlog ulaska (kao što je sada). Ovako je na mala vrata ostavljena potencijalna epidemiološka bomba. Opet ponavljam, odluka je politički gledano sasvim razumljiva, ali epidemiološki nije.

 • ne_lupetkajte:

  Air Serbia je otkazala sve letove za Pulu i Zadar, a vi nastavite i dalje zatvarat granice, a zivite od turizma. Onaj koji ima lovu za avion ima i za ljetovanje, a trenutno je na zapadu rat za svakog turistu, ... prikaži još!, svoje gledaju da zadrze kod sebe, a tudje da privuku. Ne zaboravite, turisticka sezona je samo 4,5 mjeseci, a sto poslje toga?