Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pala vrijednost rublje

Produbljuju se ekonomski problemi Rusije: Sankcije zadale težak udarac gospodarstvu

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
14.07.2023.
u 18:33

Glavni izvor prihoda Moskve je kroz prodaju njezinih naftnih i plinskih proizvoda, ali ograničenja cijena i zabrane nametnute ruskom izvozu energije, nakon napada bez presedana na Ukrajinu, nanijele su veliki udarac njezinoj trgovačkoj bilanci

Ekonomske nevolje Rusije pogoršavaju se, a najnoviji udarac dolazi od kolapsa njezine tekuće bilance, piše businessinsider.com. Država je, naime, zabilježila suficit tekućeg računa od 5,4 milijarde dolara za tromjesečje travanj-lipanj ove godine, no taj suficit predstavlja ogroman pad od 93% u odnosu na rekordnih 76,7 milijardi dolara suficita u istom razdoblju prošle godine, pokazuju objavljeni novi podaci Banke Rusije. To je ujedno i najmanji višak od trećeg kvartala 2020.

Analitičari kazuju kako taj pad pokazuje težak udarac koji su zapadne ekonomske sankcije — nametnute Kremlju kao odgovor na njegovu agresiju protiv Ukrajine — zadale gospodarstvu te zemlje smanjivanjem izvoza energenata.

Pogoršana dinamika trgovine također se odražava u padu vrijednosti rublje. Ruska valuta pala je ovih dana na 15-mjesečni minimum od oko 94,48 za svaki dolar, vezano uz slabljenje uvjeta trgovine u zemlji. Vrijednost rublje je jako bila pala i početkom invazije, no uspjela se oporaviti, a ovaj put je čak i na nižim razinama nego tada.

VEZANI ČLANCI:

„Pad suficita robne razmjene s inozemstvom u razdoblju siječanj – lipanj 2023. u odnosu na usporedno razdoblje 2022. uzrokovan je smanjenjem fizičkih obujma izvoznih isporuka i pogoršanjem cjenovne situacije. Osnovni ruski izvozni proizvodi, energenti, dali su najznačajniji doprinos padu vrijednosti izvoza", objavila je Banka Rusije.

Glavni izvor prihoda Moskve je kroz prodaju njezinih naftnih i plinskih proizvoda, ali ograničenja cijena i zabrane nametnute ruskom izvozu energije, nakon napada bez presedana na Ukrajinu, nanijele su veliki udarac njezinoj trgovačkoj bilanci.

VIDEO Nastavlja se sukob između Ukrajine i Rusije

U lipnju je rusko Ministarstvo financija priopćilo kako su prihodi od poreza na naftu i plin pali 36% u usporedbi s prošlom godinom na oko 570,7 milijardi rubalja, a da je dobit od sirove nafte i naftnih proizvoda pala 31% na 425,7 milijardi rubalja.

Tržišni komentatori dali su mišljenje o uništenoj ruskoj ekonomiji, a istraživači s Yalea optužili su predsjednika Vladimira Putina da je kanibalizirao nacionalnu ekonomiju u svojoj misiji osvajanja Ukrajine.

Komentara 105

OB
Oblacni
19:08 14.07.2023.

Propali potpuno dabogda, ruska ogavna tvorevina.

Avatar Grubi
Grubi
19:07 14.07.2023.

Neka neka , nece se 20 godina oporaviti

DO
Domi
20:15 14.07.2023.

A što su jadni Rusi i očekivali? Naravno da Putin i njegovi lopovi neće ništa osjetiti.A narod, jadan, ionako nema pojma što se događa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije