Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi vlasnik

Kralj cipela kupio splitski hotel Bellevue za više od 14,1 milijun eura

Hotel Bellevue smješten je na atraktivnoj lokaciji, splitskim Prokurativama
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/3
21.04.2023.
u 14:28

Riječ je o jednom od najstarijih hrvatskih hotela na najprestižnijoj lokaciji u Splitu. Prvi put se spominje oko 1875. pod imenom Hotel de la Ville. Vodio ga je Spiridone Tocigl, a bio je poznat po znamenitoj kavani i ljekovitim kupkama. Ugošćuje znamenite ličnosti svog vremena.

Novi vlasnik kultnog splitskog hotela Bellevue na Prokurativama je tvrtka Retoi iz Splita koja je za njega ponudila 14,111.111 eura, u vlasništvu Alexa Birkenstocka, u čijem je vlasništvu i obnovljeni splitski hotel Ambasador. Ponude su u petak otvorene na Trgovačkom sudu u Splitu, a Retoi je ponudio najviše među šest ponuda, koliko ih je pristiglo. Tvrtka Rico Coce ponudila je 13,100.000 eura, a Ružarija iz Zagreba s 13,130.000 eura.

Tvrtka Tu doma predala je dvije identične ponude od 9,109.000 eura, Porto Hvar ponudio je 8,008.008 eura, a obrt Mediteran 7,423.002 eura. Klaus Alex Birkenstock, jedan od najvećih svjetskih proizvođača obuće, vlasnik brenda Birkenstock, sa zgradom Laurusa kupio je i opremu i pokretnine hotela, uključujući i 23 umjetnička djela koja krase njegove zidove.

Hotel Bellevue prodan je u stečajnoj masi Laurusa, a najniža cijena nije smjela biti niža od 7,167.031,65 eura. Svi podnositelji ponuda morali su uplatili 2 milijuna eura jamčevine.

Riječ je o jednom od najstarijih hrvatskih hotela na najprestižnijoj lokaciji u Splitu. Prvi put se spominje oko 1875. pod imenom Hotel de la Ville. Vodio ga je Spiridone Tocigl, a bio je poznat po znamenitoj kavani i ljekovitim kupkama. Ugošćuje znamenite ličnosti svog vremena.

Početkom XX. st. vlasnik hotela postaje J. L. Crown i mijenja mu ime u Grand hotel Bellevue. Prvo veliko preuređenje provedeno je 1933. kada je hotel dobio grijanje, toplu vodu, lift i kupaonice uz sobe, najveći luksuz svoga vremena. Između ostalih, u Bellevueu su boravili Agatha Christie, Anatole France, Orson Welles...

Video: Otvoren Gospodarski centar u Osijeku!

Komentara 11

DU
Deleted user
15:59 21.04.2023.

Uvjeren sam da će umjesto hotela koji stalno pravi gubitke, Birkenstock tu otvoriti pogon tvornice njegovih čuvenih šlapa, što je odlično rješenje. Otvorit će se barem sto novih radnih mjesta za mlade Splićanke, a prodaja modernih šlapa će sjajno ići za turističku sezonu.

FR
frane19
14:42 21.04.2023.

Tko zna koji strani koncern će postati vlasnik Dioklecijanove Palače, kada bude rasprodaja.

ZA
zagabria5
18:51 21.04.2023.

Ajde dobro, bar ga neće raskupusati domaći 'poduzetnici' kokošari

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije