Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠIRI SE MREŽAMA

Pročitajte 'povijest bolesti' hrvatskog zdravstva: 'Odaje dojam teškog bolesnika, čuje glasove'

Facebook
13.03.2023.
u 22:10

Netko je šaljivo ispunio obrazac ''povijesti bolesti'' hrvatskog zdravstva koje se krenulo širi mrežama, a dijagnoza je bila - ''kronična iscrpljenost s ubrzanom akutizacijom''

U jeku rasprava o problemima u zdravstvu kao i najavljenog velikog prosvjeda liječnika i zdravstvenih djelatnika koji će se održati iduće subote, društvenim mrežama širi se zanimljiva ''povijest bolesti'' hrvatskog zdravstvenog sustava. Naime, netko je šaljivo ispunio obrazac povijesti bolesti, a dijagnoza bila je - ''kronična iscrpljenost s ubrzanom akutizacijom''.

Tako je za osobni zdravstveni broj naveden procijenjeni broj hrvatskog stanovništva, 3.880.000, a za datum i vrijeme je postavljen 18.3.2023. u 12.05 sati, što, zanimljivo, korelira s datumom najavljenog prosvjeda.

Godina rođenja je nepoznata, uz ponuđene moguće godine - 1991., 1945., 1918., 1968., dok se za dječje bolesti navodi kako je hrvatsko zdravstvo ''neke bolesti prebolio, dok su neke prešle u kronični oblik''. Nadalje, u obiteljskoj povijesti bolesti spominje se ''otac'', odnosno ministar zdravstva Vili Beroš koji ''boluje od kronične inercije s povremenim egzacerbacijama'' (čitaj: usporenost koje povremeno pogoršava), dok majka, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ''boluje od skribomanije i birokratizma''. ''Oboje nažalost odbijaju liječenje'', navodi se.

Foto: Facebook Leo Nicolier

A ovo su dosadašnje bolesti koje su na šaljiv način spomenute u tekstu: 
- Provedeno 17 operacija sanacija, ali i dalje u kroničnoj besparici
- Kadrovska politika svedena na robovlasničke ugovore
- Bolničke zgrade većinom naslijeđene od prabaka i pradjedova
- Improvizacija kao organizacijski model
- Upravljači pupkovinom vezani za politiku
- Javna nabava u kombinaciji Superhika i Sir Olivera (Halo Bing, kako brat?), itd.

''Sadašnja bolest: Zadnjih nekoliko godina progresivno slabi, gubi snagu, pojačano zaboravlja, povremeno dezorijentiran, dogodi mu se da ne zna kamo je krenuo. Žali se na male prihode i velike rashode, što mu stvara tjeskobu. Promijenio je nekoliko naočala, ali i dalje slabo vidi. Najviše se žali na glavu. Čuje neke glasove koji mu govore da je stabilno i dobro, a zna da nije. Odaje dojam teškog bolesnika'', navodi se ovoj povijesti bolesti. Tako se za ovog ''bolesnika'' za lijekove predlaže čaj od kamilice i limun ''kada si ga može priuštiti'', a za alergije se navodi da je alergičan na ''organiziranost i urednost''. Kao vrhunac ove dosjetke koja je postalna viralna na mrežama svakako bi bila preporuka: ''Hitna hospitalizacija - jedinica za intenzivno liječenje!''.

>> VIDEO Velika promjena za oko 70.000 ljudi: Veći prihodovni prag za pravo na dopunsko zdravstveno

Komentara 4

Avatar Mlijekoholičar
Mlijekoholičar
07:14 14.03.2023.

Nažalost, zdravstvo je dovedeno u terminalni stadij. Sada mu jedino može pomoći potpuna privatizacija.

Avatar Jopa
Jopa
08:18 14.03.2023.

Hoćemo vaučerizaciju zdravsta!

XA
xaron
23:48 13.03.2023.

Hrvatsko zdravstvo je u problemima ali je još uvijek bolje od Britanskog javnog zdravstva ( NHS ).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije