Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Liječnici i pacijenti složni

S promjenama se debelo kasni: Da se ne uruši zdravstvena skrb, hitno treba mijenjati sustav

Zagreb: Inicijativa mladih liječnika Hrvatske organizirala prosvjed ispred Ministarstva zdravstva
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/4
12.03.2023.
u 18:37

Naveliko se za prosvjed pripremaju u Hrvatskoj liječničkoj komori, Liječničkom sindikatu, Hrvatskoj udruzi bolničkih liječnika, Koordinaciji hrvatske obiteljske medicine i Inicijativi mladih liječnika. Od zajedničkih zahtjeva ne odustaju

Veliki liječnički prosvjed najavljen je za subotu, 18. ožujka, na Markovu trgu u Zagrebu. Naveliko se za njega pripremaju u Hrvatskoj liječničkoj komori, Liječničkom sindikatu, Hrvatskoj udruzi bolničkih liječnika, Koordinaciji hrvatske obiteljske medicine i Inicijativi mladih liječnika. Od zajedničkih zahtjeva ne odustaju.

Traže da se prije ljeta donese Zakon o radnopravnom statusu liječnika, kako se njihove plaće ne bi vezivale za ostale javne službe. Traže usklađivanje rada liječnika s vremensko-kadrovskim normativima jer neodrživo je što istovremeno rade na više radilišta. Traže usklađivanje koeficijenata za plaću na nekoliko razina.

Jednako tako traže da se izjednače koeficijenti novih specijalista s onima subspecijalista jer i jedni i drugi rade isti posao i jednako su se educirali, samo su od ulaska u EU programi i nazivi ponešto izmijenjeni. Inzistiraju da se specijalizantima povisi plaća. Naposljetku, zahtijevaju ukidanje ugovora koje nazivaju robovlasničkima jer se njima još uvijek značajno penaliziraju liječnici ako žele napustiti ustanovu koja im je financirala specijalizaciju prije ugovorenog roka. Organizatori prosvjeda okupljaju široku liječničku populaciju, međutim, ima i onih koji se ne slažu s nekima od zahtjeva, zbog čega je došlo i do teških riječi koje su međusobno javno razmijenili. Udruga poslodavaca u zdravstvu (UPUZ) okuplja ravnatelje zdravstvenih ustanova i njihova su stajališta dijametralno suprotstavljena liječničkima kad je riječ o "robovlasničkim" ugovorima.

Ravnatelji bolnica dužni su osigurati pružanje zdravstvene skrbi stanovništvu koje gravitira bolnici i ne mogu prihvatiti prerani odlazak specijalista. Liječnici pak opravdano očekuju da ih se motivira za rad, a ne prisiljava i ucjenjuje. Šef UPUZ-a ocijenio je da organizatori prosvjeda "probleme u zdravstvu žele rješavati pučističkim metodama", na što ih je HUBOL nazvao "produženom rukom politike". Na meti kritika našao se i šef Liječnikog zbora kad je rekao da među bolničkim specijalistima ne vlada mišljenje da primarni specijalisti trebaju imati istu plaću.

Pojavila se i javnosti slabo poznata Hrvatska udružba obiteljskih liječnika iskazavši podršku ministru. Ministar pak ističe da se već radi na uredbi koja rješava pitanja koeficijenata, a da se Zakon o radnopravnom statusu liječnika treba uskladiti sa zakonom o javnim službama. "Bio bih ponosan da sam ja taj ministar u čijem će se mandatu donijeti taj zakon!", kazao je Beroš. Međutim, nezadovoljstvo liječnika trebalo bi se ticati čitave Vlade, a ne samo Beroša. Jer i ako nemaju iste stavove, svi liječnici, ali i pacijenti, slažu se da su nužne promjene koje će zaustaviti eroziju kojoj je zdravstveni sustav prepušten već desetljećima. I da te promjene već debelo kasne.

Komentara 7

TR
tratincica68
19:33 12.03.2023.

Ne sustav nego ustav.onaj ko ga je napisao napisao ga je za sebe a ne za gradane hr.

ZD
ZDRU
19:42 12.03.2023.

U naslovu se spominje promjena sustava, a u tekstu se govori samo o statusu i plaćama liječnika.

BJ
bjmaro
18:50 12.03.2023.

Zdravsteni sustav je složen i skup i dostupan. Treba biti jako oprezan oko intervencija i u ovakav sustav jer za tren oka mogao bi postati nedostupan za jedan dio Hrvata. Preko 2.000 liječnika ima veča primanja od predsjednika države i i Vlade. Grade se i renoviraju zdravstvene ustanove, a negativna percepcija javnosti se bilda na sve moguće načine. Netko trlja ruke

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije