Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebu sam četnik, a Beogradu izdajnik
Povratak na članak

Pročitajte otvoreno pismo Rade Šerbedžije Ministarstvu hrvatskih branitelja

Ja sam bio i ostao sin hrvatskog partizana. Moja misija mirenja i sprječavanja rata postala je besmislena, a kako je moje lice bilo i suviše prepoznatljivo i mnoge ljude provociralo, postalo mi je nemoguće živjeti u mojoj zemlji i otišao sam...

Komentari 316

ME
medved12
16:28 02.12.2016.

koliko pismo a trebao je samo reći jednu riječ ko je bio agresor

VL
OX
oxymoron
15:40 02.12.2016.

Nisamo ovo mogao citati, pa molim da mi netko kaze je lii rekao tko je bio agresor a tko zrtva? Ako nije bolje da nije ni pisao.

VL
DU
Deleted user
15:02 02.12.2016.

Zbog boljeg razumijevanja i povijesnog konteksta- Rade Šerbedžija je sredinom 80-ih bio praćen od strane državne sigurnosti zbog nacionalizma, ali ne hrvatskog - iako je bio stalno u mimohodu po ZG birtijama. Tako da semantički nesporazumi i "izgubljeni u prijevodu" su jedan žanr, a njegova pol. orijentacija je konstanta i sasvim drugi žanr. Tko pak meni ne vjeruje, nek prolista stara izdanja Danas i NIN gdje će lako naići na intervjue dotičnog kako se svako malo "obrecne" na (tadašnju SR) Hrvatsku...

VL
Avatar Zagrebčanec
Zagrebčanec
15:51 02.12.2016.

Bilo bi nepošteno i netočno da je Šerbedžija bilo koga poticao na rat i mržnju. Ali, ima tu ipak jedan...."ali"! Naime, sve što je Šerbeđija govorio o ratu(vima) iz devedesetih godina u osnovi se svodilo na neku "bajku" o dobrimm i miroljubivim narodima koje neki "fakini" žele posvađati i međusobno sukobiti iz nekih recimo "mutnih" i nikada objašnjenih pobuda. A istina je vrlo jednostavna. Jugoslavija kao stvarno ravnopravna zajednica južnoslavenskih naroda nikada nije niti postojala! Postojale su samo razne varijante "Srboslavije" što je u punini postalo vidljivo nakon smrti Josipa Broza. I stoga je uslijedila sasvim prirodna i logična želja svih naroda (osim Srba) da napuste tu "tvorevinu" koja im jednostavno nije omogućavala punu nacionalnu emancipaciju i samobitnost i stoga su svi narodi i željeli stvoriti svoje nacionalne države. To je bilo legitimno, ustavom zajamčeno pravo svih federalneih jedinice koje su "tvorile" Jugoslaviju (Republika) i sve bivše federalne jedinice vremenom su i ostvarile to svoje pravo.....na ovaj ili onaj način! A jedini narod koji je u cijelom tom razdoblju djelovao hegemonistički i prijeteći u odnosu na druge narode i koji je imao razno razne "apetite" prema drugima bili su upravo ....Srbi! I velikosrpska ideja i ideologija i jest i jedini i stvarni razlog što zajednička država južnih Slavena zaista nije mogla opstati. A sve drugo su samo priče za malu djecu uključujujući u to i Šerbedžijina "romantičarska preseravanja"!

VL
Avatar babas
babas
15:46 02.12.2016.

Mislim da je Stanimirović opasniji od Šerbeđije,ako zbog ničeg drugog onda zato jer sjedi u vladi.

VL
MI
Mivanm
15:04 02.12.2016.

Jos jedan koji se nasao ugrozen a od 71 g se ,,bori ,,za Hrvatsku

VL
ST
Stormbringer
15:11 02.12.2016.

Ne voliš Rade Hrvatsku? Daj vrati putovnicu i ne dolazi više po hrvatske kune.

VL
GR
graci
16:20 02.12.2016.

Veliki lažac i manipulator.Pobjegao iz Hrvatske dok su mnogi Srbi ostali braniti svoju domovinu Hrvatsku.A njegova je bila juga pa je podvio rep.Zašto se vratio u Hrvatsku.Vrijeđa sve Hrvatske branitelje nazivavši ih nacionalistima i bitangama,a mi smo samo željeli svoju državu.Tada 91 se trebao boriti za istinu i pravdu,mogao je spasiti mnogo života svojim utjecajem ali on je pobjegavši podržao zločince iz svog naroda.

VL
JA
Jania
15:21 02.12.2016.

"Devedesetih godina kada je počelo zveckanje oružjem i razbuktali se nacionalizmi ...." Čije oružje, Rade? Znaš dobro da je samo "nebeski" narod bio do zuba naoružan i zato su i započeli rat.

VL
DU
Deleted user
19:05 02.12.2016.

Ako nije prije onda je sada uvrijedio hrvatske branitelje i sve hrvate. Šerbeđija zaboravlja da je Tuđmana podržavalo 83,14% 1990 godina (toliko je dobio glasova). Optuživanjem hrvatskog vrha optužuje i hrvatski narod. Šerbedžija i dalje skriva činjenicu da su Srbii pod Miloševićevom velikosrpsklom politikom napali Hrvatsku. Zašto se boji to javno reći ako se toliko kune u poštenje. Pa nismo mi sami sebe napali. Ako su se Franjo i Slobo dogovorili, kako to da je dogvor pao da gori samo Hrvatska, Vukovar, Slavonija, Dubrovnik, Knin, kako nije gorio i Niš kako nije iz BIH napadana srbija? Ako se dogovarao kaos, kako smo dogovorili da gori samo hrvatska?Jeli Franjo dogovorio da gori i Kosovo? Šerbeđija, želiš sjediti na dvije stolice. Reci jasno i glasno tko je agresor, a tko se branio. Nakon što si u Sarajevu "pozivao na mir" otišao si baš na vrijeme da ne budeš tamo kad srbi počnu pucati.. jel baš na vrijeme ili si znao što se sprema... Moram priznati da sam te poštivao, nije mi bilo drago kaj si otišao, ali ok, bio si u gadnoj poziciji, A sada reci jasno i glasni Srbija je pod Miloševićevom velikosrpskom politikom radila gluposti i dragi Hrvati hvala vam što se pomogli da svijet vidi da Milošević mora pasti i što ste nam pomogli da fašist Milošević siđe s vlasti. Reci istinu i bit će ti lijepo među Hrvatima!

VL
DU
Deleted user
16:50 02.12.2016.

Najbolje Rade da ti pokupiš prnje i napustiš ovu ustašku državu, samo sumnjam da imaš gdje otići.

VL
Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
15:20 02.12.2016.

Mislio sam da je Nenad Stazić najveća metastaza ovog društva..... očito krivo

VL
DU
Deleted user
16:28 02.12.2016.

Jeftini Plaćenik memoranduma Sanu II

VL
KR
krka
16:47 02.12.2016.

sudeći po pozornosti koju Večernji daje ovom štovatelju propale države, yugonostalgičaru, počinjem vjerovati nagađanjima da je vlasnik Večernjaka u beogradu! Čemu toliki značaj ovom čovjeku, koji po uzoru na milorada pupovca stvara od sebe žrtvu, kada svi znamo da je istome država Hrvatska dala više nego miljunima svojih državljana!?

VL
DH
dalibor.hren
19:37 02.12.2016.

Otišao si, pljuvao po Hrvatskoj, a sad glumiš, na naš račun po Bhijunima! Nosi se......

VL
DI
didašokac
15:59 02.12.2016.

Ja smatram, za razliku od tog tzv." intelektualca", ministarstvo je potpuno ispravno postupilo i reagiralo. Ministarstvo se konacno poistovjecuje sa narodom i tu nista nije sporno, a za neke jest. Neki se i dalje prave ludi, kao da se nista nije dogodilo, svi su krivi, svi su pucali, itd...moze se samo cuti u yugokrugovima, da nema razlike, da smo svi isti. E, pa, nismo. Mala Slovenia i Hrvatska su 100 put napredniji, iako su bili taoci, ubijanjem i rusenjem Hrvatske, htjelo se Hrvatsku ekonomski unazaditi, kako ne bi pobjegla nedostizno drugima. I, tu se djelomicno uspjelo. To svaki Hrvat zna i moze razumjeti. I, boli ga, kada svi bacamo u isti kos. Nemamo jednaku proslost. Sloboda je visoko placena i s tom temom nema igranja.

VL
CR
cronada
15:07 02.12.2016.

E pa odavno se ne moze na 2 stolica sjediti! !Moze samo u filmu? !

VL
SA
samograd
16:35 02.12.2016.

Neka Bregović napiše glazbu za ovu Radinu monodramu !

VL
DK
domagoj.kalnicki
15:38 02.12.2016.

bedžija, Sada govorimo o politici a ne o ztvojoj karijeri i glumi. Tvoje politrčke fraze su općenite i često ih govore Srbi u Hrvatskoj (to je kao diskusija na OOSK). Suština problema na ovim prostorimna je slijedeća: Srbi i Srbijaja na ovim prostorima "guše Hrvate i Hrvatsku" od nasilne okupacije Hrvatske (1918) bez da je ikada to potvrdio Hrvatski Sabor, do diktature Karađorđevića, pljačke Hrvata kroz zamjenu novca i uništenje Prve Hrvatske štedionice, do ubojstva vodstva HSS-a itd. Mi smo se pokušali iskoprcati izkolonijalnog zagrljaja prvo kroz NDH i partizantinu što nije uspjelo (niti jedno niti drugo) i konačno smo oslobodili bar pola Hrvatskih prostora u domovinskom ratu i preko HDZ-a. To je cijela suština problema a ti svoje četništvo prikrivap otprilike sa frazama "tko nas bre zavadi". Da Hrvatsku smatraš svojom domovinom onda bi stao uz Ruđmana i zajedbno sa mnogim Hrvatima i Srbima pjevao domoljubnu plesmu "Moja domovina". Ali ne vidim te tamo.

VL
KA
Karloho
16:51 02.12.2016.

Jad i bijeda,covjek ne moze odgovoriti na jesdnostavno i nedodvosmisleno pitanje,jadno..Vec mu je potrebno da takove stvari rasteze ,mistificira,tako da ih poslije moze protumaciti kako mu odgovara. Od ove drzave i drustva dobio je sve sto je moguce,a zauzvrat stoo je dao....? To sto je sin hrvatskog partizana,sto to znaci,zar je on jedini takav i zasto zbog toga moze manipulirati javnoscu. Da li su svi njegovi intervjui krivo preneseni....

VL
« 1 2 3 4 5 6 ... 10 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.