Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROČISTAČ

Pročistač voda, najveći projekt te vrste u Hrvatskoj, moderan i skup

procistac
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
17.05.2010.
u 16:37

Uređaj koji će čistiti otpadne vode iz kanalizacije Karlovac i Duge Rese gradi 150 radnika, a šefica im je Mira Kožulj, jedina žena na gradilištu.

Svakoga dana 150 radnika ugradi 60 kubika betona u karlovački pročistač otpadnih voda u naselju Mekušje. Na površini od oko 15 hektara, gdje će biti izgrađen pročistač, trafostanica, upravna zgrada i jezerce, do sada je ugrađeno i oko 1200 tona željeza.

Najmoderniji uređaj

– Radimo po čitav dan i sve ide po planu. Proljetne su nas kiše malo usporile jer smo se borili s poplavama, ali sada nas ni takve situacije ne mogu omesti – rekla je Mira Kožulj, voditeljica i jedina žena na gradilištu vrijednom 14,5 milijuna eura. Potvrdila je da će uređaj biti gotov do kraja godine kada će početi probni rad, a u funkciji će biti od veljače sljedeće godine.

Pročistač, koji gradi Alpine Bau, dio je projekta "Otpadne vode Karlovca" vrijednog 36 milijuna eura, zbog kojeg je grad postao veliko radilište. Osim gradilišta u Mekušju, prije nekoliko su tjedana radnici austrijskog Strabaga otvorili novo - počeli su graditi deset kilometara kanalizacijskog sustava i nekoliko crpnih stanica od pročistača preko Korane i Kupe do naselja Gaza. Ti bi radovi, po projektu, trebali završiti do sredine kolovoza sljedeće godine. Novi i postojeći kanalizacijski sustav Karlovca te izgrađeni kolektor iz Duge Rese spojit će se 81 metar ispred pročistača.

– U ovom je trenutku karlovački pročistač najveći projekt te vrste u Hrvatskoj - najskuplji i najmoderniji. Cilj je da se otpadne vode iz Duge Rese i Karlovca pročišćene izlijevaju u Koranu i tako zaštite gradske rijeke. Najmoderniji je zato jer omogućava mehaničko, kemijsko i biološko pročišćavanje. To ćemo moći pratiti po nalazima laboratorija koji će biti izgrađen uz uređaj, gdje će stručnjaci svakodnevno kontrolirati "pročišćenu" vodu koja će, prije utjecanja u rijeku, proći i kroz jezerce pored uređaja – rekao je Ivan Mrzljak, direktor Vodovoda i kanalizacija.

Nadzor inženjera iz EU

Sva karlovačka gradilišta, od Mekušja do Gaze, nadgledat će stručnjaci - inženjeri iz EU koja, preko ISPA fonda, koji sufinancira projekte važne za očuvanje okoliša, daje 22 milijuna eura, a 3,5 milijuna državni proračun i deset milijuna ViK. Sustavom u Mekušju upravljat će 12 djelatnika Vodovoda i kanalizacije, koji su prošli posebnu obuku.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar messerschmidt
messerschmidt
11:35 19.05.2010.

A evo, prvi je komentar na ovu temu, da se razumijemo, nisam homić, oženjen sam, ali, nakon kancelarijske rasprave kod mene na poslu na temu žena i zaposlenja, malo sam ljut pa kažem slijedeće: Obratite pažnju na podnaslov! Od tolikoko radnika jedina žena šef! Što bi još htjele?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije