Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUĐENJE

Proces Trumpova opoziva: i demokrati i republikanci sretni s prvim svjedočenjima

Donald Trump
Foto: JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL
1/4
15.11.2019.
u 09:15

Iako je već prvi dan saslušanja demokratima donio zadovoljstvo i osjećaj trijumfa, republikanci, osobito oni bliski Trumpu, upućivali su pripadnicima protivničke stranke vrlo oštre riječi.

Već je prvi dan saslušanja stavio američkog predsjednika Donalda Trumpa u središte sada već izuzetno ozbiljne i opasne “afere Ukrajina”. Iz svjedočenja Williama Taylora, veleposlanika Sjedinjenih Država u Ukrajini, i Georgea Kenta, višeg dužnosnika State Departmenta zaduženog za politiku prema Ukrajini, pojavili su se neki novi elementi koji do sada nisu bili poznati, a iz svega toga proizlazi da je predsjednik zloupotrijebio vanjsku politiku SAD-a zbog osobnog probitka, odnosno diskreditiranja svog najvjerojatnijeg protivnika u predsjedničkoj utrci Joea Bidena i njegova sina.

Politika “spaljene zemlje”

Demokratima, koji su dugo čekali na aferu koja bi bila dovoljno ozbiljna da opravda pokretanje procesa opoziva Donalda Trumpa, prvi dan svjedočenja bio je izvrsna prigoda da Amerikancima, a osobito biračima, pokažu da predsjednik grubo krši ustav i da je Bijela kuća za njega zapravo poligon za osiguravanje osobnih probitaka. To što je u cijelu tu priču umiješao i američku vanjsku politiku dodatno je opterećenje, i to, između ostalog, i zato što se Ukrajina nalazi na prvoj liniji obrane protiv Rusije i zato što postoji pritisak koji ruski predsjednik Vladimir Putin nameće Ukrajini kako bi je obeshrabrio da se i dalje oslanja na zapadne zemlje, a osobito na Sjedinjene Države. Brojni analitičari navode da bi službeni posjet novog ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog Bijeloj kući njemu dao određenu političku snagu, a to bi bila i poruka Moskvi da se ne upliće u ukrajinske prilike.

Foto: POOL New/REUTERS/PIXSELL

Veleposlanik Taylor posvjedočio je o razgovoru između Trumpa i američkog veleposlanika u Europskoj uniji Gordona Sondlanda tijekom kojeg je predsjednik Trump neprekidno govorio o “pokretanju istraga”. Razgovor se odvijao dan nakon njegova telefonskog razgovora sa Zelenskim. Kada je Taylor pitao Sondlanda kako procjenjuje razgovore s Trumpom, on je kazao: “Mislim da je njemu više stalo do istrage protiv Bidena nego do Sjedinjenih Država.” Sondland će svjedočiti idućega tjedna, a i on kani progovoriti upravo o tom razgovoru za koji Trump tvrdi da ga se uopće ne sjeća.

Iako je već prvi dan saslušanja demokratima donio zadovoljstvo i osjećaj trijumfa, republikanci, osobito oni bliski Trumpu, upućivali su pripadnicima protivničke stranke vrlo oštre riječi. Tako je Devin Nunes, republikanac iz Kalifornije, optužio demokrate da vode politiku “spaljene zemlje” prema Trumpu i dobro orkestriranu medijsku kampanju kojoj je jedini cilj blaćenje predsjednika. Zanimljivo je i to da su i republikanci kazali da će sada javnost u televizijskom prijenosu vidjeti u kojoj su mjeri demokrati maliciozno raspoloženi prema predsjedniku i u kojoj mjeri nemaju nikakvih pravih dokaza za opoziv.

Donald Trump se prema saslušanju i cijelom procesu opoziva odnosi krajnje nezainteresirano naglašavajući da je to “lov na vještice” i gubljenje vremena te da on ima pametnijeg posla zbog kojeg mu ne pada na pamet eventualno gledati prijenos procesa na televiziji.

– To što oni rade izravno je i besramno varanje javnosti i to im ne bi trebalo dopustiti. Ono što mene jedino zanima jest tko je taj zviždač koji je razotkrio ono što oni smatraju nekakvom aferom – kazao je Trump koji je tijekom dana u više navrata koristio Twitter kako bi vrijeđao svoje političke protivnike.

U ledenoj dvorani bez grijanja u kojoj su organizirana svjedočenja atmosferu je svakako zagrijavalo verbalno nadmetanje između demokrata i republikanaca koji su tražili da zasad anonimni zviždač izađe u javnost i da javno svjedoči kao i svi drugi. Jedan od Trumpu vjernih republikanaca kazao je da bi oči u oči volio vidjeti čovjeka koji je sve ovo započeo (mislio je na zviždača), a jedan od demokrata odvratio mu je da onda treba na svjedočenje pozvati i samoga Trumpa jer je upravo on čovjek od kojeg je sve ovo počelo. No izgledi da se on pojavi pred ispitivačima ravni su nuli. Jučer nije bilo svjedočenja, a danas će pred ispitivače izaći bivša veleposlanica u Ukrajini Marie Yovanovitch, koja je smijenjena s dužnosti nakon što je Trumpov osobni pravnik Rudi Giuliani protiv nje pokrenuo kampanju kojoj je bio cilj blaćenje veleposlanice i u konačnici njezina smjena. Uz nju svjedočit će i još jedan visoki dužnosnik veleposlanstva iz vremena kad mu je ona bila na čelu. Iako je Bijela kuća priopćila da je prvi dan saslušanja bio dosadan i bez ikakvih relevantnih događanja, sljedeći bi tjedan mogao biti eksplozivno zanimljiv jer će na mjesto za svjedoke doći neki od najrelevantnijih svjedoka.

Afera Ukrajina

Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da je 48 posto Amerikanaca za opoziv Trumpa, dok ih je nešto više od 44 posto protiv. To su rezultati koji su objavljeni dan uoči početka javnih saslušanja, no mnogi stručnjaci koji vode ova ispitivanja naglašavaju da je ono što se moglo čuti prvoga dana dovoljno šokantno i da bi postotak onih koji žele opoziv mogao vrlo brzo početi rasti, kao što se dogodilo kada je pokrenut opoziv Richarda Nixona.

Pew Research, jedna od najuglednijih neovisnih organizacija koja također organizira i provodi ovakva istraživanja, tvrdi da većina Amerikanaca do sada pojma nije imala o čemu se zapravo radi u aferi Ukrajina, a još manje je bila upoznata s onim elementima svjedočenja koji su uspjeli procuriti iza zatvorenih vrata. I oni naglašavaju da se raspoloženje javnosti bitno promijenilo nakon što su saslušanja za Nixonov opoziv došla na TV ekrane. Građani koje su novinari upitali prate li na televiziji saslušanja bili su podijeljeni. Dok je dio njih bio potpuno nezainteresiran, bilo zato što su Trumpovi pristaše ili zbog toga što je ono što se događa u Washingtonu njima nepoznato i strano, drugi su već nakon prvoga dana izjavljivali kako su demokrati uspjeli „Trumpa razapeti“. Analitičari kažu da bi raspoloženje javnosti moglo odigrati izuzetno važnu ulogu u procesu opoziva.

Ako tijekom saslušanja na vidjelo izađe još prljavština i kontroverzi, republikanci bi se mogli naći u vrlo teškom položaju zato što izborna godina samo što nije počela.

Grupa stranačkih uglednika i dužnosnika smislila je plan da do unedogled razvlači proces u Senatu i to kako bi napakostili demokratima kojima u veljači počinje sezona stranačkih predizbora na kojima će birati svoga predsjedničkog kandidata.

Oni smatraju da bi paralelno odvijanje suđenja u Senatu i skupova za predizbore moglo rastrzati pažnju demokrata, ali i birača koji su im skloni. Uz to, nadaju se da bi suđenje moglo odvući pažnju javnosti sa stranačkih predizbora, što bi prema njihovu mišljenju moglo oslabiti njihove političke rivale.

Komentara 4

OO
oo8787
10:18 15.11.2019.

Puna podrška Donaldu Trumpu!

OB
ObrenM
12:48 15.11.2019.

Demokrati -fuj.Treba se ugledati na Donalda,kako se zalaze za svoju domovinu.

NE
Nepokolebljiv
16:35 15.11.2019.

Totalno nerazumjevanje materije i navijacki komentari me na brzinu ponukao potvrditi znakove autorstva clanka: Drugarica segic!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije