Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAD

Izravni prijenos saslušanja za opoziv Trumpa najveći je TV show u Americi

Donald i Melania Trump
Foto: TOM BRENNER/REUTERS/PIXSELL
1/3
14.11.2019.
u 09:20

Očekuje se da bi ispitivanje svjedoka u Zastupničkom domu moglo potrajati do kraja prosinca, a nakon toga slijedi glasanje koje će presuditi o opozivu. Kako demokrati, koji su proces i pokrenuli, imaju većinu u Zastupničkom domu, izrazito je visoka mogućnost da Trump bude opozvan.

U Zastupničkom domu američkog Kongresa jučer su počela javna saslušanja u procesu opoziva predsjednika Donalda Trumpa. Sva svjedočenja prenosit će televizija tako da će javnost biti potpuno upućena u sve detalje koje svjedoci budu iznosili. Mnogi mediji pišu o tome da većina Amerikanaca s detaljima optužbi protiv predsjednika do sada nije bila suočena pa će činjenica da sve to prenosi televizija itekako puno značiti u informiranju javnosti. Očekuje se da će proces opoziva, četvrti koji je pokrenut u američkoj povijesti, biti zainteresirani deseci milijuna gledatelja.

Rešetanje demokrata

Proces opoziva započeo je tri tjedna nakon što je liderica demokratske većine u Zastupničkom domu Nancy Pelosi stavila na glasanje prijedlog za pokretanje toga postupka, što je relativno brzo. Do sada su svjedoci svoje iskaze davali pred nekoliko odbora Zastupničkog doma, no nijedan njihov iskaz nije bio dostupan javnosti, a pojedinosti su izlazile tek na kapaljku. Sada će veliki dio tih svjedoka svjedočiti javno i bit će izloženi rešetanju demokrata i pokušajima republikanaca da im dokažu da su njihovi argumenti labavi i nedostatni za opoziv predsjednika. No svjedoke neće moći ispitivati svi zastupnici iz redova demokrata, već je odabrano pet ljudi, a isto toliko i iz redova republikanaca. Ispitivanja vode dvojica pravnika, po jedan iz svake stranke, a ostali ispitivači članovi su Odbora za obavještajne službe.

Američki ustav propisuje da „predsjednik, potpredsjednik ili bilo koji drugi državni dužnosnik može biti opozvan ako se dokaže da je počinio izdaju, ako su sudjelovao u podmićivanju i koruptivnim radnjama i drugim ozbiljnim zločinima ili prekršajima“. Pravni stručnjaci upozoravaju da tumačenja ove rečenice iz ustava mogu biti vrlo raznolika i da dobri pravnici mogu pronaći poneku rupicu i u ovome temeljnom i u Sjedinjenim Državama vrlo cijenjenom dokumentu. 

Očekuje se da bi ispitivanje svjedoka u Zastupničkom domu moglo potrajati do kraja prosinca, a nakon toga slijedi glasanje koje će presuditi o opozivu. Kako demokrati, koji su proces i pokrenuli, imaju većinu u Zastupničkom domu, izrazito je visoka mogućnost da Trump bude opozvan. No time proces ne završava. Ubrzo nakon glasanja u Zastupničkom domu u Senatu će se otvoriti suđenje na kojem bi se trebalo utvrditi je li predsjednik doista kriv za ono za što ga se tereti. Iako republikanci imaju većinu u Senatu pa se pretpostavlja da bi senatski sud Trumpa mogao osloboditi optužbi, ta većina je tanka. Ako se svi republikanci budu držali stranačke stege, Trump će ostati u Bijeloj kući, no ako neki od republikanskih senatora prijeđe na drugu stranu, on bi mogao postati prvi američki predsjednik čiji će opoziv biti potvrđen.

Optužbe protiv Trumpa nisu nimalo naivne. Jedna od najgorih i najozbiljnijih je da je on iskoristio svoje predsjedničke ovlasti i moć kako bi ucjenjivao ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog od kojeg je tražio da pokrene istragu protiv sina Trumpova najvjerojatnijeg protivnika u predsjedničkoj utrci Joea Bidena. Sin bivšega potpredsjednika bio je u upravi jedne ukrajinske kompanije. Zauzvrat mu je nudio službenu audijenciju u Bijeloj kući, a kada Zelenski to nije učinio, Trump je Ukrajini uskratio izuzetno važnu vojnu pomoć u iznosu od 450 milijuna dolara iako su se tome protivili i pojedini njegovi suradnici iz Bijele kuće, ali i dužnosnici u State Departmentu i Pentagonu zaduženi za vojnu i diplomatsku suradnju.

“Dovoljno teške optužbe”

Glavni zadatak ispitivača iz redova demokrata bit će upravo da dokažu da je predsjednik svoj položaj iskoristio za osobnu korist, odnosno za diskreditiranje izbornog protivnika. S druge strane, republikanci će pokušati dokazati da je Trump imao dobre razloge za obustavljanje vojne pomoći Ukrajini i da je pri tome djelovao unutar svojih ovlasti. No nekolicina stručnjaka za proces opoziva naglašava da su optužbe protiv Trumpa dovoljno teške i ozbiljne da on bude opozvan.

Komentara 4

GE
genex
11:22 14.11.2019.

tzv.demokrati su teška karikatura.

OO
oo8787
11:15 14.11.2019.

Puna podrška Donaldu Trumpu, MAGA/KAG 2020!

OO
oo8787
11:16 14.11.2019.

Demokrati se boje izbora, znaju da u tom slučaju gube, zato i pokušavaju smijeniti Donalda Trumpa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije