Naslovnica Vijesti Svijet

'Problemi u BiH ne smiju se rješavati "zveckanjem oružja", nego dijalogom'

Jedan od uzroka problema, po Puljićevu mišljenju, je to što se mnogi u BiH kunu u njene AVNOJ-ske temelje, postavljene tijekom Drugog svjetskog rata, no ta država, kakva je sada, nije građanska, nego je zemlja Hrvata, Bošnjaka i Srba.
21. svibnja 2019. u 12:11 8 komentara 388 prikaza
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić upozorio je u na činjenicu da stanje u Bosni i Hercegovini nije dobro, ali je istaknuo kako se problemi u toj zemlji ne smiju rješavati „zveckanjem oružja", nego dijalogom, uz uvažavanje jednakih prava svakoga čovjeka i svakoga nacionalnoga identiteta.

Kardinal Vinko Puljić, nadbiskup mons. Đuro Hranić i župan Božo Galić potpisali Sporazum o suradnji DOBROSUSJEDSKI ODNOSI Kardinal Vinko Puljić, nadbiskup mons. Đuro Hranić i župan Božo Galić potpisali Sporazum o suradnji

U intervjuu kojega je u utorak objavio sarajevski "Dnevni avaz", kardinal Puljić je posebnu zabrinutost iskazao zbog sve češćeg spominjanja obnove ratnih sukoba u BiH.

“Ako bude pameti, neće biti rata u BiH, ali ako budemo prekrajali svakoga trenutka ovu zemlju, izludit ćemo ovo malo ljudi koji su odlučili ostati i opstati u BiH. I građani moraju utjecati na to da se svaka huškačka mašinerija u politici i medijima spusti na zemlju i da se nastoji ostvariti perspektiva života i suživota u ovoj zemlji“, kazao je vrhbosanski nadbiskup.

Jedan od uzroka problema, po Puljićevu mišljenju, je to što se mnogi u BiH kunu u njene AVNOJ-ske temelje, postavljene tijekom Drugog svjetskog rata, no ta država, kakva je sada, nije građanska, nego je zemlja Hrvata, Bošnjaka i Srba.

„Ako želimo da BiH opstane u svojim dimenzijama i identitetu, onda se mora tako organizirati da se svatko može u njoj ostvariti kao kod kuće. BiH je kuća svih nas“, kazao je kardinal Puljić.

Vinko Puljić Vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić: Čovjek nije shvatio vrednotu života nego širi smrt oko sebe

Puljić smatra kako je društvo u BiH opterećeno stalnom kuknjavom i čekanjem da drugi rješavaju životna pitanja. Kako tvrdi, u BiH se "strašno se urušila kultura rada te su se svi razboljeli od poruka da treba što manje raditi, a što više imati i trošiti".

„Moramo s tugom reći kako je oko 60 posto naše zemlje neobrađeno. Ima kruha, samo treba organizirati život, ukloniti kriminal i stvoriti vladavinu pravednih zakona.Toliko se neki kunu da vole ovu zemlju, a gdje god stignu potkradaju je“, kazao je vrhbosanski nadbiskup.

Komentirajući poruke pape Franje „da je moguće organizirati hodočašća u Međugorje, ali ne kao priznanje ukazanja Gospe", kardinal Puljić je ocijenio kako Sveti otac želi ljudima pomoći da se kroz molitvu i pokoru jačaju u vjeri te da nalaze utjehu vjere i mir u duši.

Vinko Puljić Vrhbosanski nadbiskup Kardinal Vinko Puljić: Novac je postao novi idol i novi bog

"Zato je Papa donio takvu odluku. Brojni idu u Međugorje da dožive mir u duši kroz pobožnost, pokoru i ispovijed. Nisu na prvome mjestu ukazanje i poruke, nego pobožnost, pokora, ispovijed i drugi sakrament", kazao je kardinal Puljić. 

Komentirajući susrete bosanskohercegovačkih dužnosnika s papom Franjom, vrhbosanski nadbiskup je kazao kako je Sveti otac otvoren za razgovor sa svim strukturama vlasti, pa tako i s političarima.

„On upućuje na načela koja čuvaju dostojanstvo čovjeka, ljudska prava i ljudske slobode“, poručio je Puljić.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • hudarupa3:

    Tako govori svatko kad zasjedne na vlast i upregne ljudima jaram, prije tridesetak godina bili su za rat i aktivno huškali.

  • Deleted user:

    BiH je experimentalni poligon za sve tri struje. tu je matrix davno davno naštimao mjehove za raspirivanje vatre.

  • Deleted user:

    BiH je experimentalni poligon za sve tri struje. tu je matrix davno davno naštimao mjehove za raspirivanje vatre.