Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.11.2015. u 12:00

Unija se pokazala tragično nesposobnom kontrolirati svoje vanjske granice

Kad je Mađarska razvlačila žilet žicu po granicama, razumijevanja nisu imali ni Bruxelles ni njemačka kancelarka Angela Merkel. Sad kad Slovenija razvlači žicu, kancelarka je čak duboko empatična prema Ljubljani. Koja je razlika? Stotine tisuća imigranata više u Njemačkoj, desetak posto manja podrška u javnosti i deseci sukoba Merkelina krila CDU-a s koalicijskim partnerom bavarskim CSU-om. Je li odluka da zaštiti schengensku granicu žicom samo slovenska? Teško. Vjerojatno je odluka o točnom trenutku dizanja ograde bila u Ljubljani.

Premijer Miro Cerar pristojno je pričekao da u Hrvatskoj završe izbori da ne bi utjecao na stanje u susjednoj državi. Ali je dan nakon izbora, 9. studenoga – istoga datuma kad je u Berlinu 1989. počelo rušenje Berlinskog zida – donio odluku o žici. Prave uzroke razvlačenja žice treba tražiti u promjeni stava njemačke kancelarke Angele Merkel koja je – neki bi rekli – u autodestruktivnom naletu (gotovo) presudila Uniji.

I Merkel je morala progutati osjećaje povijesne krivnje i obećanja da Njemačka nikada više neće zatvarati granice, a kamoli postavljati bodljikavu žicu. No sada, kad je kotač povijesti dobrano u pokretu, kako ga zaustaviti? Unija se pokazala tragično nesposobnom kontrolirati granice, bez zajedničke vanjske politike i razjedinjena partikularnim interesima. Kancelarka Merkel ipak ne može – zasad – reći: Halt! I tako je prepušteno europskoj periferiji – zasad Sloveniji – da pred imigrante stavi žicu i za sve njih odradi prljavi posao.

>> Slovenci pri dizanju ograde ušli u hrvatski teritorij. MVEP poslao prosvjednu notu slovenskom veleposlanstvu

Komentara 4

DU
Deleted user
12:07 12.11.2015.

Trebalo se sa Slovencima dogovoriti da zajednicki podignemo zicu prema Srbiji i BiH!!!

PP
pp
12:19 12.11.2015.

I dok se mi hrvamo s duhovima prošlosti, stvarne utvare gmižu našim kontinentom. To da njemačka kancelarka 2015. uništava svoju zemlju i svoj narod zbog nečega što se dogodilo 1945. kad 99% današnjih Nijemaca ili nisu bili živi ili su bili klinci zbog grijehova predaka nije ništa drugo nego čista ludost. Kao i "antifašizam" u današnje vrijeme uostalom dok imate Sharia policiju u europskim gradovima...

Avatar Pavel ic
Pavel ic
12:27 12.11.2015.

po svakoj logici kriva je grcka al ne grcka kao zemlja vec ovi sto je izvlace iz krize sto su je proglasili nesposobnom.prvo puste da ljudi udu u eu pa se prosetaju kroz 3zemlje bez papira pa im onda pokucaju na vrata.ja mislim da su nas europljane ponizili merkelica i takvi ko ona ispali smi bud.ale

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije