Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Priziv savjesti: Tko sve ima pravo odbiti posao iz određenih razloga

Sarnavka: Glupost je dobiti otkaz zbog pozivanja na savjest, ali čini se i da je ono danas postalo moderno
17. kolovoza 2013. u 18:40 0 komentara 2426 prikaza
operacija, doktor, liječnik, bolnica (1)
Foto: Boris Scitar/VLM/PIXSELL

Slučaj kninske primalje Jage Stojak, koja je zbog priziva savjesti i odbijanja asistiranja u izvođenju pobačaja dobila otkaz pa je naknadno ipak vraćena na posao, otvorio je pitanje tko sve ima pravo pozvati se na savjest u obavljanju svog posla. Ustav, kako tumači odvjetnik Veljko Miljević, štiti sve, odnosno svim djelatnostima daje mogućnost da zbog priziva savjesti odbiju određeni posao koji nije u skladu s njihovim stavovima, uvjerenjima ili svjetonazorom. I zbog toga ne smiju dobiti otkaz. Tako novinar može odbiti napisati tekst koji nije u skladu s njegovim uvjerenjima, vojnik može odbiti odlazak u određenu vojnu misiju... U slučaju Jage Stojak isprva je krivo protumačeno da primalje nemaju to pravo, no imaju ga sve djelatnosti, a napose vojnici, svećenici, liječnici, a među njima ginekolozi, pa primalje, medicinske sestre... Doduše, u Zakonu o liječništvu eksplicitno je navedeno da liječnik ima to pravo i da ga može primijeniti u svim postupcima koji se kose s njegovim uvjerenjima (ne odnosi se samo na abortus), ali pritom ne smije ugroziti život pacijenta. U zakonima o sestrinstvu i primaljstvu priziv savjesti se ne spominje kao pravo medicinskih sestara i primalja. No, odvjetnik Miljević podsjeća kako je Ustav iznad zakona i kako on svima jamči prava i slobode.

Najviše ginekolozi

– Priziv savjesti potrebno je izraziti prije obavljanja određenog medicinskog postupka jer ne može se usred zahvata odustati i ugroziti pacijenta – objasnio je Miljević. Među liječnicima, prema podacima liječničke komore, očekivano, najviše se na priziv savjesti pozivaju ginekolozi, za ostale liječničke grane nemaju informacije. Prema neslužbenim podacima, u Hrvatskoj 75 liječnika ne radi abortuse zbog priziva savjesti. Sanja Sarnavka, šefica udruge B.a.B.e, kaže kako svatko mora imati pravo izbora. Ženama se mora omogućiti pravo na prekid trudnoće, a liječnici, odnosno sestre i primalje moraju imati pravo reći da to ne žele raditi. Bolnica, pak, objašnjava Sarnavka, mora pacijentici omogućiti izvođenje abortusa, odnosno osigurati osoblje koje to želi raditi.

To je tragikomično

– Glupost je da netko zbog priziva savjesti dobije otkaz. Iako mi se čini da je pozivanje na savjest sada postalo moderno pa neki koji su uredno radili pobačaje više ih ne žele izvoditi – rekla je Sarnavka. Kao radikalan primjer pozivanja na savjest istaknula je slučaj farmaceutkinje koja je odbila izdati kontracepcijske pilule jer to nije u skladu s njenom savješću.

– To je tragikomično – zaključila je Sarnavka.  

>> Primalju koja je odbila asistirati na pobačaju vratili na posao!

>> 'Tražimo spas jedne ljudske sudbine od šikaniranja i zaborava'

Međunarodni dan prigovora savjesti Malo

Međunarodni dan prigovora savjesti

Malo je poznato da među brojnim praznicima postoji i Međunarodni dan prigovora savjesti.

On se obilježava 15. svibnja. Velik broj razvijenih zemalja priziv savjesti svrstava u kategoriju prava na slobodu, dok neki taj institut smatraju oblikom građanske neposlušnosti.

Četiri profesije u kojima se najče&scaro

Četiri profesije u kojima se najčešće poziva na prigovor savjesti

I svećenik, odnosno vjerski ispovjednik, u svojim se duhovnim poslovima ima pravo pozvati na priziv savjesti i odbiti aktivnosti s kojima se ne slaže

Zakon o liječništvu jasno navodi priziv savjesti kao pravo koje liječnici uživaju. Osim kod abortusa, liječnici se na savjest mogu pozvati i u ostalim intervencijama

Iako zakoni o primaljstvu i sestrinstvu priziv savjesti ne spominju kao zakonsko pravo, i one, kao i sve djelatnosti, imaju pravo odbiti postupke koji im nisu prihvatljivi

Vojnici mogu odbiti nositi pušku, pucati, sudjelovati u određenim misijama za koje smatraju da nisu u skladu s njihovom savješću, odnosno moralnim uvjerenjima

A. Karačić: Otkaz smo povukli jer smo p

A. Karačić:

Otkaz smo povukli jer smo pogriješili

Antonela Karačić, sanacijska upraviteljica kninske bolnice, sada se posipa pepelom i tvrdi kako je sanacijsko vijeće utvrdilo da primalje ipak imaju pravo na priziv savjesti i nakon uložene žalbe Jage Stojak odlučilo povući otkaz i priznati pogrešku. Iako je dojam da je to učinjeno pod pritiskom medija, a napose biskupa i Crkve, ravnateljica tvrdi da nije tako i krivnju preuzima na sebe.

Ipak, objašnjava da je Jaga Stojak već imala opomenu pred otkaz, no ne otkriva zbog čega, te da joj je zbog bilo kakve povrede radne obveze, pod što su podveli prigovor savjesti i odbijanje asistiranja pri pobačaju, prijetio otkaz. Ravnateljica Karačić tvrdi da je J. Stojak odbila sudjelovati u pobačaju 14. lipnja i da je to bilo u mandatu bivšeg ravnatelja koji joj je i odredio otkaz, ali je iz nekog razloga za njegovo stupanje na snagu trebalo proći 45 dana. Tada je ravnateljica već bila A. Karačić. – A što sam trebala? Vratiti predmet pravnoj službi i provjeravati je li prigovor savjesti primalje za otkaz ili ne? Tek sam preuzela funkcija, ali sada smo nakon konzultacija s Ministarstvom zdravlja i žalbe koju je podnijela J. Stojak uvidjeli da primalja ima to pravo i povukli otkaz – rekla je A. Karačić. Hoće li se Jaga Stojak vratiti na posao, nastavila je, njena je stvar. Pravni slijed Jagina slučaja, nastavila je, naslijedila je kao sanacijska upraviteljica. (ipš/VLM)

5G pokreće gospodarski rast u Hrvatskoj
5G ATLAS HRVATSKOG TELEKOMA
Kakve koristi donosi 5G mreža?
Plodine
Boravak u prirodi
Roditelji, pažnja! Uz ove savjete vaša djeca će uživati, a vi popiti kavu na miru
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.