Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAGIRALA I UDRUGA GRADOVA

Privremeno se ukida plaćanje vrtića, boravak u školama, komunalne naknade

Na osječkim ulica osjetno manje ljudi zbog straha zaraze koronavirusom
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
19.03.2020.
u 08:28

Podsjećaju da se prema vladinim mjerama dopušta Ministarstvu kulture odlukom obustaviti plaćanje spomeničke rente za vrijeme dok traju posljedice epidemije. Također dozvoljeno je Ministarstvu turizma odlukom obustaviti ili odgoditi naplatu turističke pristojbe za vrijeme epidemije.

Udruga gradova obavještava sve lokalne jedinice da surađuje s nadležnim tijelima na uređenju normativnog okvira za donošenje i provedbu mjera pomoći gospodarstvu. Potrebno je urediti niz propisa na nacionalnoj razini kako bi jedinice lokalne samouprave mogle zakonito donositi i provoditi vlastite izvanredne mjere.

Uže predsjedništvo Udruge gradova prihvatilo je prvi Prijedlog mjera za pomoć gospodarstvu zbog posljedica epidemije COVID-19. U skladu s mjerama koje je odredila Vlada Republike Hrvatske, aktualnim zakonskim okvirom i fiskalnim mogućnostima lokalnih jedinica Udruga gradova objavit će i dodatne mjere.

Udruga gradova daje sljedeću preporuku svojim članovima:

– U cilju osiguranja likvidnosti proračuna predlaže se umanjenje rashoda koji nisu nužni za redovno poslovanje, uključujući troškove manifestacija, dotacije ustanovama i neprofitnim organizacijama koje u ovom razdoblju neće provoditi aktivnosti ili će ih provoditi u ograničenom opsegu

– Obustaviti stvaranje novih rashoda na teret proračuna osim

mjera pomoći gospodarstvu i građanima pogođenim COVID-19 epidemijom

rashoda vezanih uz provedbu projekata financiranih iz bespovratnih sredstava i sredstava fondova EU

rashoda za aktivnosti i mjere čije bi odgađanje prouzročilo štete za imovinu, živote i zdravlje građana, odnosno štete po proračun

– Osloboditi poslovne subjekte od plaćanja poreza na korištenje javnih površina, zakupa javnih površina te zakupa poslovnih prostora za razdoblje u kojem se ne obavlja djelatnost, djelomično ili u cijelosti, vodeći računa o likvidnosti proračuna

– Za vrijeme obustave rada vrtića osloboditi korisnike plaćanja sudjelovanja u ekonomskoj cijeni vrtića, odnosno, preuzeti te troškove na teret proračuna, vodeći računa o likvidnosti proračuna

– Osloboditi korisnike plaćanja produženog boravka i prehrane u osnovnim školama za vrijeme obustave rada osnovnih škola, odnosno, preuzeti troškove produženog boravka i prehrane na teret proračuna

– Beskamatno odgoditi naplatu potraživanja i javnih davanja koja se odnose na razdoblje trajanja epidemije COVID-19

– Beskamatno odgoditi naplatu komunalne naknade za ožujak 2020. godine, te osloboditi poslovne prostore plaćanja komunalne naknade u travnju i narednim mjesecima prema razvoju gospodarske situacije. Preduvjet za ovu mjeru je da se istim subjektima odobri odgoda ili oslobođenje od plaćanja naknade za uređenje voda.

Podsjećaju da se prema vladinim mjerama dopušta Ministarstvu kulture odlukom obustaviti plaćanje spomeničke rente za vrijeme dok traju posljedice epidemije. Također dozvoljeno je Ministarstvu turizma odlukom obustaviti ili odgoditi naplatu turističke pristojbe za vrijeme epidemije.

Komunalna naknada: Izmjenama ZKG propisana je ovlast predstavničkom tijelu da u posebnim okolnostima djelomično ili u potpunosti oslobodi poslovni prostor i građevinsko zemljište od plaćanja komunalne naknade. Predstavničko tijelo je do sada bilo ovlašteno propisati mjerila i kriterije za oslobođenje od plaćanja komunalne naknade u pojedinim slučajevima.

Komentara 3

KO
Kokoiduhovi
13:17 19.03.2020.

Koje od tih navedenih mjera su usvojene i na snazi?

Avatar Giuseppe
Giuseppe
19:43 19.03.2020.

Nisam ekspert za USTAV Republike Hrvatske, ali koliko mi je poznato, po Ustavu Hrvatske Vlada nema pravo oduzeti elementarno i Ustavom zagarantirano pravo ljudima na rad. Niti pod izlikom rata, katastrofa a kamoli Corone. Molim Vas raspitajte se i ukoliko sam u pravu treba vidjeti koje pravne aktivnosti treba pood hitno poduzeti kako bi se zaštitila prava građana i građanska egzistenicja a pogotovo zemlje koja gotovo da ništa ne proizvodi već čeka turiste koji će doći kada??? Rat i granatiranje smo preživjeli što je daleko opasnije od Corone. Ako gospodarstvo ne funkcionira onda nema ni penzija ni socijalnih i zdrastvenih uslaga niti za penzionere koje se ovim mjerama navodno čuva ali na žalost niti za većinu i to mladih i zdravih. Veći su problem min. 3000 branitelja koji su od Domovinskog rata do danas počinili samoubojstvo kao i 300.000 Hrvata koji su napustili Domovinu, te bijeda koja će poharati Hrvatsku nakon ovih suludih mjera. Ovo nije bilo niti u doba Španjolske gripe ili kuge. Sabor, Vlada probudite se, aktivnosti na ove teme gdje su, ovo je važno a ne Corona, zar ne???.

HU
hudarupa3
09:58 19.03.2020.

Po tim školama i vrtićima rade penzionisane, uhljebljene, islužene bivše seksualne djelatnice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije