Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Privatni pacijenti državnih doktora od 1. veljače su – ilegalni

Bolnica mora sklopiti poslovni ugovor s privatnom ustanovom kojim se regulira koji liječnik radi i koliko je privatna ustanova obvezna javnoj ustanovi na račun toga platiti
01. veljače 2011. u 08:15 13 komentara 16 prikaza
zdravlje
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Od 1. veljače se počinju primjenjivati nova pravila i uvjeti pod kojima državni liječnici, dakle bolnički specijalisti, mogu izvan radnog vremena raditi u privatnoj praksi. Ministarstvo zdravstva je prvi put donijelo kriterije, temelj kojih je obavljeni rad u bolnici, međutim jučer je u Hrvatskoj teško bilo naći liječnika kojemu je ravnatelj potpisao dopusnicu i koji će od utorka legalno pregledavati privatne pacijente.

Panika zbog "rupe"


Privatna praksa državnoga doktora od utorka, a vjerojatno i sljedećih nekoliko dana, može funkcionirati samo u ilegali. Liječnici se vjerojatno s time neće igrati, ali, kako nam je rekao jedan ugledni profesor, “rupa” bi mogla izazvati svojevrsnu paniku jer su po privatnim praksama pacijenti naručeni.

– Ne, još nisam potpisao ni jednu dopusnicu za rad izvan radnog vremena po novim pravilima. S klinika i zavoda očekujem zahtjeve liječnika koji se žele angažirati dodatno, ali treba vidjeti uklapaju li se u postavljene kriterije koji su jučer stigli iz HZZO-a – rekao nam je jučer ravnatelj zagrebačkog KBC-a akademik Željko Reiner. Kaže i to da 24 liječnika KBC-a Zagreb imaju dopusnicu čija je valjanost istekla jučer.

– Kako sam ikome išta mogao potpisati kada tek od jučer imamo podlogu s brojkama o obavljenom poslu. A liječnicima koji rade privatno poslao sam pred koji dan podsjetnik da im dopusnica vrijedi do 31. siječnja. Njih je tridesetak – kaže ravnatelj KB-a “Sveti Duh” dr. Miran Martinac. Prof. Zdenko Stanec, predstojnik Klinike za plastično-rekonstruktivnu kirurgiju u KB-u “Dubrava”, tvrdi da u bolnicu iz HZZO-a nije stigao nužan dokument da bi se uopće učinio prvi korak. Na pitanje hoće li u utorak poslijepodne ili idućih dana, bez nove dopusnice, raditi privatno, kaže:

– Ne znam, tražit ću tumačenje pravne službe! S te je klinike, od 7 liječnika, njih četvero radilo privatno. Po novome jedan otpada. Koji? U HZZO-u tumače da ravnatelj nema diskrecijsko pravo odrediti polovinu najboljih liječnika. Rang-listu treba utvrditi prema evidenciji o tome koliko je liječnik obavio prvih pregleda, dijagnostičkih postupka, operacija.

Milinovićeve intervencije


Do polovice 2010. oko 1200 državnih liječnika radilo je i privatno. Kako je ministar Milinović prvo svima ukinuo dopusnice, pa potom vratio tu mogućnost, čekajući novi pravilnik, relativno je malo doktora dopusnice obnovilo.

Najprije se broji obavljeni rad u bolnic

Najprije se broji obavljeni rad u bolnici

Prema dostupnim podacima, internisti i ginekolozi u Vinogradskoj bolnici obavili su 21, odnosno 24 posto više posla od nacionalnog prosjeka. Internisti u “Svetomu Duhu” 20 posto su ispod, a ginekolozi 30 posto iznad nacionalnog prosjeka. Njihovi anesteziolozi uopće nemaju praznoga hoda. Lani su obavili čak 64 posto posla više od državnoga prosjeka. Anesteziolozi u Vinogradskoj su ispod prosjeka. Liječnici iz djelatnosti ispod prosjeka ne mogu raditi privatno.

Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici
Nema predaje
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici: Radila sam kao BioManijak
  • margot:

    Ja mislim da nema šanse da jedan doktor može fizički stići raditi dva posla, na način da oba radi dobro. Doktorski posao zaista oduzima jako puno vremena, i doktori koje znam stalno jauču kako nemaju vremena za ništa. A kako ... prikaži još! onda u to ugurati još i privatnu praksu??? Mogu samo pretpostaviti da će vjerojatno patiti njihov angažman kao \"državnih\" doktora, a to je ono što mi svi plaćamo i imamo puno pravo na adekvatnu medicinsku skrb - a ne na doktore koje boli ona stvar, jer samo treba tebe na brzinu odraditi i ode zarađivati pare na drugi posao. Dakle, da rezimiram -- smatram da ne bi smjeli raditi dva posla. Ako hoće raditi privatno, onda nek rade privatno i točka. A ne sjediti na dvije stolice, a sve to na naš račun.

  • krka:

    Upravo kak i piše ; fizički nemreš obavljati dva posla, naravno ak ih hoćeš raditi u skladu sa strukom i etikom. Osobno sam doživel da mi je sestra \'\'preporučila\'\' privatnu dijagnostiku pošto je lista čekanja na pregled bila podugačka, a ... prikaži još! meni je zbog određivanja terapija trebal hitan pregled. Kad sam došel krpz dva dana privatno doktoru naravno popodne, skoro sam se onesvestil vidjevši doktora kojemu \'\'nisam\'\' mogel doći na red u bolnici. Nisam kompliciral da mi se stanje još ne pogorša, obavil pregled, strogo poslovno i otišel. Doktor me inače pozna pošto sam njegov pacijent i nije ni trepnun a sestra mi je na odlasku uredno uzela 450 kuna, bez da je trepnula. Pitam Vas građane, koji zajedno samnom plačate zdravstveno osiguranje dali je to u redu. Lik u bolnici umjetno stvara gužvu i dugu listu čekanja da bi privatno mlatil debelu lovu. Gdje je tu etika, moral, poštenje doktora???

  • cici14:

    Hm Situacija: Doktor: dobro jutro sestro, dajte mi kavu i recite kakva je situacija. Sestra: šefe, puna je čekaonica penzića i ima dva tipa koji, mislim imaju lovu. Doktor: ovoj dvojici recite da dođu popodne kod mene, a ovu bagažu ... prikaži još!gažu razjurite, ili im recite da ne radi magnetna rezonancija ili neko drugo sranje od aparature.