Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Privatna praksa

Privatni pacijenti državnih doktora od 1. veljače su – ilegalni

zdravlje
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
VL
Autor
Diana Glavina
01.02.2011.
u 08:15

Bolnica mora sklopiti poslovni ugovor s privatnom ustanovom kojim se regulira koji liječnik radi i koliko je privatna ustanova obvezna javnoj ustanovi na račun toga platiti

Od 1. veljače se počinju primjenjivati nova pravila i uvjeti pod kojima državni liječnici, dakle bolnički specijalisti, mogu izvan radnog vremena raditi u privatnoj praksi. Ministarstvo zdravstva je prvi put donijelo kriterije, temelj kojih je obavljeni rad u bolnici, međutim jučer je u Hrvatskoj teško bilo naći liječnika kojemu je ravnatelj potpisao dopusnicu i koji će od utorka legalno pregledavati privatne pacijente.

Panika zbog "rupe"


Privatna praksa državnoga doktora od utorka, a vjerojatno i sljedećih nekoliko dana, može funkcionirati samo u ilegali. Liječnici se vjerojatno s time neće igrati, ali, kako nam je rekao jedan ugledni profesor, “rupa” bi mogla izazvati svojevrsnu paniku jer su po privatnim praksama pacijenti naručeni.

– Ne, još nisam potpisao ni jednu dopusnicu za rad izvan radnog vremena po novim pravilima. S klinika i zavoda očekujem zahtjeve liječnika koji se žele angažirati dodatno, ali treba vidjeti uklapaju li se u postavljene kriterije koji su jučer stigli iz HZZO-a – rekao nam je jučer ravnatelj zagrebačkog KBC-a akademik Željko Reiner. Kaže i to da 24 liječnika KBC-a Zagreb imaju dopusnicu čija je valjanost istekla jučer.

– Kako sam ikome išta mogao potpisati kada tek od jučer imamo podlogu s brojkama o obavljenom poslu. A liječnicima koji rade privatno poslao sam pred koji dan podsjetnik da im dopusnica vrijedi do 31. siječnja. Njih je tridesetak – kaže ravnatelj KB-a “Sveti Duh” dr. Miran Martinac. Prof. Zdenko Stanec, predstojnik Klinike za plastično-rekonstruktivnu kirurgiju u KB-u “Dubrava”, tvrdi da u bolnicu iz HZZO-a nije stigao nužan dokument da bi se uopće učinio prvi korak. Na pitanje hoće li u utorak poslijepodne ili idućih dana, bez nove dopusnice, raditi privatno, kaže:

– Ne znam, tražit ću tumačenje pravne službe! S te je klinike, od 7 liječnika, njih četvero radilo privatno. Po novome jedan otpada. Koji? U HZZO-u tumače da ravnatelj nema diskrecijsko pravo odrediti polovinu najboljih liječnika. Rang-listu treba utvrditi prema evidenciji o tome koliko je liječnik obavio prvih pregleda, dijagnostičkih postupka, operacija.

Milinovićeve intervencije


Do polovice 2010. oko 1200 državnih liječnika radilo je i privatno. Kako je ministar Milinović prvo svima ukinuo dopusnice, pa potom vratio tu mogućnost, čekajući novi pravilnik, relativno je malo doktora dopusnice obnovilo.

Komentara 13

MA
margot
09:11 01.02.2011.

Ja mislim da nema šanse da jedan doktor može fizički stići raditi dva posla, na način da oba radi dobro. Doktorski posao zaista oduzima jako puno vremena, i doktori koje znam stalno jauču kako nemaju vremena za ništa. A kako onda u to ugurati još i privatnu praksu??? Mogu samo pretpostaviti da će vjerojatno patiti njihov angažman kao \"državnih\" doktora, a to je ono što mi svi plaćamo i imamo puno pravo na adekvatnu medicinsku skrb - a ne na doktore koje boli ona stvar, jer samo treba tebe na brzinu odraditi i ode zarađivati pare na drugi posao. Dakle, da rezimiram -- smatram da ne bi smjeli raditi dva posla. Ako hoće raditi privatno, onda nek rade privatno i točka. A ne sjediti na dvije stolice, a sve to na naš račun.

KR
krka
09:24 01.02.2011.

Upravo kak i piše ; fizički nemreš obavljati dva posla, naravno ak ih hoćeš raditi u skladu sa strukom i etikom. Osobno sam doživel da mi je sestra \'\'preporučila\'\' privatnu dijagnostiku pošto je lista čekanja na pregled bila podugačka, a meni je zbog određivanja terapija trebal hitan pregled. Kad sam došel krpz dva dana privatno doktoru naravno popodne, skoro sam se onesvestil vidjevši doktora kojemu \'\'nisam\'\' mogel doći na red u bolnici. Nisam kompliciral da mi se stanje još ne pogorša, obavil pregled, strogo poslovno i otišel. Doktor me inače pozna pošto sam njegov pacijent i nije ni trepnun a sestra mi je na odlasku uredno uzela 450 kuna, bez da je trepnula. Pitam Vas građane, koji zajedno samnom plačate zdravstveno osiguranje dali je to u redu. Lik u bolnici umjetno stvara gužvu i dugu listu čekanja da bi privatno mlatil debelu lovu. Gdje je tu etika, moral, poštenje doktora???

CI
cici14
08:32 01.02.2011.

Hm Situacija: Doktor: dobro jutro sestro, dajte mi kavu i recite kakva je situacija. Sestra: šefe, puna je čekaonica penzića i ima dva tipa koji, mislim imaju lovu. Doktor: ovoj dvojici recite da dođu popodne kod mene, a ovu bagažugažu razjurite, ili im recite da ne radi magnetna rezonancija ili neko drugo sranje od aparature.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije