Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Privatizacija domova zdravlja: Ukida se obvezni broj liječnika

Doktor koji odlazi u mirovinu može svoju ordinaciju prenijeti na liječnika koji je prije toga godinu dana radio kod njega u ordinaciji
13. studenoga 2017. u 21:00 3 komentara 2694 prikaza
Milan Kujundžić
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Nacrt izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti uskoro će u javnu raspravu, u kojoj će se nastaviti sukob u vezi s privatizacijom primarne zdravstvene zaštite. Izmjene su uvele pojam “ordinacija” koji omogućuje otvaranje privatne prakse obiteljskom liječniku, ginekologu, pedijatru, fizioterapeutu, patronažnoj i medicinskoj sestri... Uvođenje ordinacije znači ukidanje dosad obaveznog broja liječnika koji su morali ostati raditi u sustavu doma zdravlja od kojeg su potom primali plaću.

Milan Kujundžić KUJUNDŽIĆEV NOVI ZAKON Liječnici u privatnike, a do ordinacije mogu 
i nasljeđivanjem

Prema prijedlogu, liječnik koji odlazi u mirovinu ima pravo svoju ordinaciju prenijeti na drugog liječnika koji je prije toga godinu dana radio u njegovoj ordinaciji. No pacijentima je nejasno što će za njih u praksi značiti kada obiteljski liječnik ili pedijatar postane privatnik. Ministarstvo uvjerava da promjena za pacijente neće biti, no činjenica je da će se uvjeti rada, prostor, oprema, radno vrijeme... tek urediti posebnim aktom.

– Ne smije se dopustiti nasljeđivanje ordinacije i treba regulirati sustav naplate stomatologa i ginekologa u primarnoj zaštiti. U domovima zdravlja treba osigurati dijagnostiku radi smanjenja lista čekanja u bolnicama – govori Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu prava pacijenata.

zdravstvo | Autor :

Vlada Plaće i mirovine Liječnici, službenici i učitelji dobili koliko i umirovljenici: po 1,5 milijardi kuna 02.06.2015., Zagreb - U ordinaciji doktorice opce prakse Ines Balint.  Photo: INICIJATIVA LIJEČNIKA Sedam dana dopusta za bolest bez posjeta liječniku MINISTROVE IZMJENE Kompletna primarna medicina ide u privatizaciju
Kova d.o.o.
HRVATSKI PROIZVOD
Domaća tvrtka napravila samosterilizirajući kontejner koji efikasno čisti zrak od mikroorganizama poput bakterija i virusa
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Vodič za biznis: online usluge koje će vam dati uvid u poslovanje u svakom trenutku
  • campa:

    Kujunđić naprosto laže.Kako je moguče mjenjati sistem poslovanja a da se korisnicima neće ništa dogoditi.Ovdje se teži amerikanizaciji sustava a to znači tko ima novaca taj se lječi a ostali pomozi im bože..Umjesto da se izvrši reorganizacija sustava i izbace ... prikaži još! uhljebi-paraziti iz sistema koji samo primaju dobre plaće on bi privatizaciju koja bi onda dotukla sirotinju.U zdravstvu treba uvesti reda srediti financije a ne da novac curi na sve strane a fali ga za zdravstvenu zaštitu pacjenata.Ovo je samo jedan od planova koji bi omogučio izvlačćenje novaca iz zdravstva.Lječnici bi valjda davali dijagnoze i pratili lječenje(što i sada čine) a ostalo bi bilo na teret proračuna i bolesnih samo što bi zarade lječnika bile višestruke.Sve reforme do sada nisu sprovedene a nisu ni pokušane jer lešinari-kreatori nisu iz svega izvukli korist.

  • stomugromova:

    Hrvatskom zorom do hrvatskog sumraka.Matan Kujundžić u akciji privatizacije hrvatskog zdravstva.Zar ste uopće sumnjali u Matana ?Polako će nam uvesti najgori mogući,američki sustav zdravstva.E moj Andrija Štampar,dobro da te nema da ne gledaš ove jude i izdajnike,koji prepisuju tuđe zakone ... prikaži još! po tuđim interesima.

  • aabbcc:

    Ako se to privatizira biti ce te najzdravija nacija na svijetu i skoro da niko vise nece ici doktorima izuzev onih sto radi visih potreba pribavljaju neke potvrde.