Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prisegom bez lente prekršen zakon?

Zastava i lenta simboli su predsjednika Republike Hrvatske i prema Wikipediji “u upotrebi nije viđena od 2000. godine iako je njena uporaba propisana u zakonom određenim prilikama”.
18. veljače 2010. u 19:00 38 komentara 11 prikaza
josipović
Foto: Pixsell

Iako ceremonijalni, politički, modni i ini mačori zacijelo neće imati bitnih prigovora na inauguraciju predsjednika dr. Ive Josipovića, kako zbog odjevne i koloritne usklađenosti, diskretnosti, ali ipak dostojanstvenosti dostojne svečanosti te osobito zbog činjenice da predsjednik, a ni njegova supruga i kći, slučajno ili ne, nisu imali na sebi čak ni najmanji crveni detalj, u prvim komentarima nezamijećen je ostao nedostatak jednog državničkog “modnog detalja” – predsjedničke lente.

Zastava i lenta simboli su predsjednika Republike Hrvatske i prema Wikipediji “u upotrebi nije viđena od 2000. godine iako je njena uporaba propisana u zakonom određenim prilikama”. Prvi smo je put vidjeli kad ju je bivši predsjednik Ustavnog suda Jadranko Crnić stavio o desno rame prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Predsjednikov prethodnik Stjepan Mesić očito je lentu odbacio u neki skriveni kutak Predsjedničkih dvora, čime je već od samog početka simbolično naglasio kako će njegovo obnašanje predsjedničke dužnosti biti lišeno svake pompoznosti. Je li se i dr. Josipović vodio sličnim motivima, je li se lenta zagubila ili je jednostavno zaboravljena kao dio ceremonijala, tek trebamo doznati. Mesić nije trpio nikakve kritike zbog lente jer čak i da je kršio zakon, to se uklapa u njegov stil vladanja i potrebu distanciranja od Tuđmana.

Međutim, ne samo zbog stručne vokacije i činjenice da su pravo, pravda i pravednost najčešće izgovorene riječi u prvom predsjedničkom govoru, kao pitanje poštovanja zakona nameće se jesu li dr. Josipović, a i predsjednica Ustavnog suda dr. Jasna Omejec smjeli u svečanoj ceromoniji izbjeći i taj detalj. Izričući svečanu prisegu, dr. Josipović je prvo izgovorio: “Kao hrvatski državni poglavar držat ću se Ustava i zakona.” Doduše, osim sadržaja prisege, scenarij inauguracije nije propisan.

Međutim, Zakon o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske, koji je na snazi od prosinca 1990. propisuje: “Lenta predsjednika Republike Hrvatske je znak predsjedničke časti” te se potom iznimno precizno propisuje njezin izgled, trobojnica, zlatni obrub, grb ukrašen s jedne strane izvezenim zlatnim grančicama hrasta, a s druge zlatnim grančicama masline. Propisano je i kako se pa i kada lenta nosi “u posebnim svečanim prilikama koje su vezane uz predstavljanje Republike Hrvatske: na Dan državnosti, pri predaji priznanja, kod akreditiranja diplomatskih i konzularnih predstavnika i u drugim svečanim prilikama”. Inauguracija je nedvojbeno jedna od takvih prilika.

Za nedavne izborne kampanje, u intervjuu Vjesniku, jedan od predsjedničkih kandidata dr. Andrija Hebrang, govoreći o potrebi jačanja državotvornog ponosa, istaknuo je kako će se zalagati za obnovu državnih obilježja, pa je uz zastavu, Oltar domovine te počasnu gardu spomenuo i predsjedničku lentu “što postoji u svim zemljama Europe”. Doduše, na Wikipediji se tvrdi da lentu kao simbol predsjednika imaju uglavnom u Južnoj Americi i Africi. No, bez obzira, zakon je zakon, zar ne?

Nada Šarić
LJEKOVITI SLATKI PELIN
Navala na pripravke iz Hercegovine: Ljudi su zvali i zahvaljivali da im je to spasilo život
HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji
  • baraskada:

    gosp. Jurašiću, bilo bi dobro da se malo potrudite više od čitanja Wikipedije, kada već pišete o predsjedničkoj lenti. Predsjedničku lentu sigurno u svim svečanim (i zakonom predviđenim) prilikama nose predsjednici Austrije i Njemačke. Koliko znam te države nisu ni ... prikaži još! u Južnoj americi ni u Africi....

  • stefau:

    Izgleda da je ovaj detalj izuzetno vazan u zemlji gdje je 20% stanovnistva bez posla a kopanje po kantama za smece je turisticka atrakcija Zagreba. Znaci vi bi da vam i ovaj predsjednik da zastavice u ruke i naredi da ... prikaži još! mu pjevate \" Druze...mi ti se kunemo..\" ko i titekovo u tudjmansko doba. Ajde ljdi vratite se malo u stvarnost. Svijet vas prati i smije se.

  • Pravedni:

    Presjednice: N\'ek si pravnik\"nisi nastradalnik,bilo ih je dosta,daj im oprosta!!! legli su jagnjad,pobila i gamad!!!!! rece jedan pisac neka to bude pouka?