Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bijes prirode

Prirodne katastrofe pobile 1,35 milijuna ljudi

Uragan Matthew
Foto: Reuters
1/10
14.10.2016.
u 09:45

UN: U posljednjih 20 godina u 7000 katastrofa čak 230 tisuća mrtvih u Haitiju

U posljednjih dvadeset godina svijet je zahvatilo više od sedam tisuća prirodnih katastrofa u kojima je poginulo oko 1,35 milijuna ljudi. U izvješću koje je objavila UN-ova agencija za smanjenje rizika od katastrofa (UNIDSR) također stoji da je najviše poginulih u siromašnim zemljama. Izvješće je potvrdilo da je u zemljama s niskim i srednjim prihodima poginulo čak 90 posto od ukupnog broja stradalih u prirodnim katastrofama. Na samom vrhu te neslavne ljestvice nalazi se Haiti gdje je u posljednjih 20 godina od prirodnih katastrofa poginulo 230 tisuća ljudi ili šestinu od ukupnog broja poginulih.

Danak u životima

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon kazao je da je i ovo strašan pokazatelj nejednakosti koja vlada na našem planetu zato što “bogate zemlje koje zahvati prirodna katastrofa plaćaju velikom materijalnom štetom, a siromašne zemlje ljudskim životima”. Najbolja ilustracija za ovu njegovu izjavu je činjenica da je upravo u Haitiju prošloga tjedana uragan Mathew ubio više od tisuću ljudi,a u SAD-u samo desetak.

– To pokazuje da postoji izravna veza između socioekonomskog statusa zemlje i vjerojatnosti da se u toj zemlji smrtno strada u prirodnoj katastrofi – kazao je Robert Glasser, čelni čovjek UNIDSR-a. Govorio je i o primjerima stradavanja u katastrofalnim potresima te je naveo da je u Haitiju u 2010. godini u velikom potresu poginulo 223 tisuće ljudi, no u isto tako jakom potresu u Čileu poginulo je mnogo manje ljudi, a u Novom Zelandu nitko.

Siromaštvo i loša vlast

On smatra potpuno neprihvatljivim da zemlje u kojima se jednom dogodila prirodna katastrofa ostaju nepripremljene za neke buduće slične događaje.

No u zemlji poput Haitija to je jako teško postići, što zbog posvemašnjeg siromaštva, što zbog loše organizacije vlasti, kazao je Glasser.

Dodao je da bi zemlja poput Haitija, uz obilnu pomoć međunarodne zajednice, trebala intenzivno raditi na sustavima za upozoravanje na nadolazeću katastrofu (poput uragana), na edukaciji stanovništva, ali i na poboljšanju kvalitete gradnje.

– Smatram doista skandaloznim i neprihvatljivim da smo mi, izvan Haitija, mogli vidjeti oluju kako dolazi na televiziji dok je bilo nemoguće kontaktirati s ljudima na licu mjesta ranim upozorenjem ili, kad je ono poslano, ničemu nije poslužilo zbog nedostatne obuke stanovništva – rekao je Glasser.

No jedan od zanimljivijih podataka je taj da su klimatske promjene uzrok sve više prirodnih katastrofa poput poplava, klizišta, toplinskih valova i snažnih oluja. Nakon potresa i tsunamija, to su najveće ubojice.  

>> Posljedice moćnog udara uragana Matthew: Broj mrtvih na Haitiju povećao se na 1000, zemlja se bori s izbijanjem kolere  

>> Uragan Matthew pogodio istočnu obalu SAD-a, ima mrtvih i ozlijeđenih

Komentara 2

Avatar IVICA LAGUNDŽIJA
IVICA LAGUNDŽIJA
13:07 14.10.2016.

Katastrofe za koje se okrivljuje netko tko nije kriv , priroda .....

GO
gooniegoogoo
10:00 14.10.2016.

pošteno bi bilo koji put napisati koliko je $ koja država uložila u otklanjanje i ublažavanje posljedica prirodnih katastrofa. Hint, USA više od ostatka svijeta i UNa zajedno. Usput kad smo kod neponavljanja katastrofa, obnova Haitija je vođena preko humanitarne organizacije kandidatkinje za američku predsjednicu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije