Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Ina-Mol

Pripremno ročište Sanaderu i Herndiju odgođeno do odluke Vrhovnog suda o izuzeću

Ivo Sanader u pratnji odvjetnika dolazi na pripremno ročište za Ina-MOL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
17.09.2018.
u 14:21

Uskokova tužiteljica Vanja Marušić zahtjeve za izuzećem nazvala je manevrima čiji je cilj odugovlačenje kaznenog postupka

Pripremno ročište za suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu i čelniku mađarskog MOL-a Zsoltu Hernadiju u slučaju Ina-MOL u ponedjeljak je odgođeno kako bi Vrhovni sud odlučio o zahtjevu obrane za izuzećem predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Ivana Turudića.

Prije toga, obrana za zatražila izuzeće sutkinje Maje Štampar Stipić koje je predsjednik suda odbio, a potom su zatražili su i Turudićevo izuzeće o čemu mora odlučivati Vrhovni sud.

Uskokova tužiteljica Vanja Marušić zahtjeve za izuzećem nazvala je manevrima čiji je cilj odugovlačenje kaznenog postupka.

“Čekamo odluku višeg suda, a s druge strane zakazan je nastavak pripremnog ročišta za 4. listopada pa ćemo vidjeti koji su daljnji pravni manevri obrane na redu”, kazala je tužiteljica. Dodala je da se nada da će Vrhovni sud o izuzeću odlučiti do zakazanog novog pripremnog ročišta.

Jedan od Hernadijevih hrvatskih odvjetnika Goran Mikuličić u izjavi Hini nije želio odgovarati na Uskokove tvrdnje o odugovlačenju postupka, ističući tek da sve ide “sukladno Zakonu o kaznenom postupku”.

Sanader i njegovi odvjetnici nisu htjeli davati izjave.

Pripremno ročište za suđenje Sanaderu i Hernadiju u slučaju Ina-Mol i u srpnju je odgođeno do rujna kako bi se prenumerirao opsežan spisi nastao spajanjem dviju optužnica. Obrana je i prije toga najavila da će zatražiti prevođenje dijela spisa na mađarski kako bi ga Hernadi mogao proučiti na materinjem jeziku.

Riječ je o slučaju zbog kojega je Sanader ranije bio osuđen na 10 godina zatvora, Vrhovni sud je kaznu smanjio na osam i pol godina, ali je presudu u konačnici ukinuo Ustavni sud. Osim za primanje mita od Hernadija Sanaderu se u prvom postupku sudilo i za primanje provizije od austrijske Hypo banke, no postupci su u međuvremenu razdvojeni.

U prosincu 2015. suđenje Sanaderu spojeno je s Hernadijevim slučajem. Hrvatska je za Hernadijem raspisala europski uhidbeni nalog koji njegova država ne želi provesti, čak ni nakon što je Europski sud u Luxembourgu krajem srpnja objavio da Mađarska nije smjela ignorirati europski uhidbeni nalog u Hernadijevu slučaju samo na temelju odluke njihovog državnog odvjetništva o obustavi kaznene istrage u okviru koje je Hernadi ispitan u svojstvu svjedoka.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar VrliNoviSvijet
VrliNoviSvijet
20:37 17.09.2018.

Netko bi trebao raspustiti ovaj cirkus od pravosuđa. Bilo bi ih zabavno pratiti da ne troše državne novce za ta beskonačna sudovanja.

GE
generacija57
15:43 17.09.2018.

Prije će biti smak svijeta nego Sanader bude osuđen.

DU
Deleted user
15:41 17.09.2018.

institucije rade svoj posao. nekim drzavama treba 2 godine za da rijesr stare zlocine gdje su i ukljucene tajne sluzbe, a hrvatskoj trebaju desteljeca da se u opce krene u sudjenje za nekakav gospodarski kriminal. i onda covjek koji treba reformirati sudstvo nakon vise od godinu dana pisanja novog “cjelovitog” ovrsnog zakona na dnevniku, na pitanje novinarke dal ce biti smanjen broj posrednika u ovrhama, odgovara da “NA ZALOST” nece. “ NA ZALOST”????dakle zna da nije napravio posao kako treba,naravno namjerno i to ponovno, pa “na zalost” evo opet pretace iz supljeg u prazno. rezultat je nula. oprostit ce nekima dugove i to je to. godine prolaze....opet smo na pocetku bas kao i sanaderom kojem po logici stvari jos nisu u opce poceli suditi za njegove grijehe a covjek lezao godinama u zatvoru. pametnom dosta. i imbeci.....lna skupina bi te stvari rijeaila za 2-4 godine. skupila strucnjake prihvatila njihove prijedloge i bok. al se NEĆE vec 27 godina. pa ajmo ljudi glasajmo za sposobni hdz i sdp jer opet nemate za koga jer bi vam neki drugi mozda mogli i pogorsati stanje u drzavi?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije