Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PADAJU TEMPERATURE

Od ljeta do zime u jednom danu: Dolazi velika promjena vremena, evo kakvo se vrijeme očekuje

Foto: Igor Soban/PIXSELL/DHMZ
1/3
16.04.2024.
u 07:17

U gotovo cijeloj Hrvatskoj tako je upaljen žuti Meteoalarm DHMZ-a, uglavnom zbog vjetra i grmljavinskog nevremena, dok se u gorju očekuju i susnježica i snijeg

Nakon ljeta u proljeću, danas pravi obrat – najavio je Državni hidrometeorološki zavod u posebnom priopćenju koje je izdano u povodu velike promjene vremena koje nam slijedi ovog utorka. Temperature su ovih dana dostizale rekordnih 31°C, no već do poslijepodneva u Hrvatsku će stići osjetno hladniji zrak, a time i izražen pad temperature

Umjereno do pretežno oblačno i razmjerno vjetrovito. Kiša već prijepodne na sjeverozapadu zemlje, u drugome dijelu dana postupno će se širiti na ostale krajeve. Mjestimice će biti i pljuskova s grmljavinom, na Jadranu moguće izraženijih. Uz osjetno zahladnjenje kiša će ponajprije u gorju prelaziti snijeg uz stvaranje tanjeg snježnog pokrivača u Gorskoj Hrvatskoj. Zapuhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, lokalno s olujnim udarima. Na Jadranu jugo navečer okreće na jaku i olujnu buru, najprije na sjevernom dijelu. Najviša temperatura između 19 i 25 °C, u drugome dijelu dana osjetno zahladnjenje, najavljuje DHMZ.

Foto: DHMZ

U gotovo cijeloj Hrvatskoj tako je upaljen žuti Meteoalarm DHMZ-a, uglavnom zbog vjetra i grmljavinskog nevremena, dok se u gorju očekuju i susnježica i snijeg. Na sjevernom Jadranu, u Istri te u Sjevernoj Dalmaciji vjetar će biti nešto jači, do 110 km/h, dok će upozorenje najvišeg stupnja biti na snazi ovog utorka na području Kvarnera s udarima vjetra do čak 120 km/h. Nešto stabilnije bit će u srijedu kada će oslabjeti vjetar, pa će žuti Meteoalarm vrijediti uglavnom u gorju te na Jadranu. 

Promjenjivo vrijeme ipak neće izostati ni u srijedu kada se u unutrašnjosti očekuje pretežito oblačno s kišom, a na Jadranu i s pljuskovima s grmljavinom. Temperatura zraka također će biti znatno niža, s maksimalcem do 17°C.

POVEZANI ČLANCI:

''Stoga će druga polovina travnja početi uz promjenljivo, nestabilno i osjetno hladnije vrijeme, osobito sredinom ovog tjedna. Primjerice, u unutrašnjosti će najviša dnevna temperatura u srijedu, 17. travnja biti oko 11 °C. Dakle, čak dvadesetak stupnjeva niže vrijednosti nego što su bile u nedjelju, 14. travnja kada su oboreni i neki travanjski rekordi, ali također i ispod prosječnih vrijednosti za navedeno razdoblje'', najavio je ranije DHMZ.

HAK zasad nije izvijestio o poremećajima u prometu, navodeći kako su uvjeti pogodni za vožnju, dok je na Jadranu zatvorena jedino trajektna linija Dubrovnik – Koločep – Lopud – Suđurađ.

>> VIDEO Vakula o toplinskom valu: 'Nije samo travanj iznimka, govorimo o globalnom zatopljenju'

Komentara 2

Avatar Sky Rocket
Sky Rocket
08:04 16.04.2024.

HDZ urota!

SL
Slivovica
07:43 16.04.2024.

Više ne može ni jedna ciklonalna promjena doći bez upozorenja.Ukratko,čim nije sunčano i bez vjetra-upozorenje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije