Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Meteorolozi o lipnju i ljetu

Pripremite se na iznadprosječno toplo vrijeme, evo kada dolaze vrućine

Gradska svakodnevica u Dubrovniku tijekom ljeta
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/3
29.05.2021.
u 11:32

I sljedećih dana na kopnu promjenjiva naoblaka uz sunčana razdoblja pri čemu će ponegdje biti kiše, odnosno popodnevnih pljuskova, no od sredine idućega tjedna stiže stabilnije i sunčanije vrijeme

Vrijeme će za vikend biti promjenjivo, no kiša na kopnu neće biti ni česta, ni obilna, a i najviša dnevna temperatura zraka bit će uglavnom oko 20 °C. Najavljuju to Zoran Vakula i Krunoslav Mikec u prognozi za HRT.

- Nakon većinom vedrog jutra, samo rijetko s maglom, tijekom subote u Slavoniji, Baranji i Srijemu porast naoblake, poslijepodne mjestimice moguće i uz malo kiše.  Podjednaka najniža jutarnja temperatura i u središnjoj Hrvatskoj, a dnevna od 16 do 19 °C. Uz umjereno i pretežno oblačno vrijeme, ponegdje će pasti i malo kiše, poglavito u drugom dijelu dana. Magla je moguća i u kotlinama gorske Hrvatske, gdje će uz postupno sve više oblaka nakon podneva biti i mjestimične kiše - najavio je Mikec. Na Jadranu će također biti naoblake.

- I sljedećih dana na kopnu promjenjiva naoblaka uz sunčana razdoblja pri čemu će ponegdje biti kiše, odnosno popodnevnih pljuskova. Temperatura zraka bez veće promjene u odnosu na subotu. Na Jadranu sunčanije nego na kopnu, no ponegdje je uz prolazno više oblaka moguće malo kiše, posebno u nedjelju kada će mjestimice puhati jaka bura. Bit će malo manje toplo nego do subote - kaće Mikec.

No, lošije vrijeme neće potrajati.

U drugom dijelu idućeg tjedna znatno se povećava vjerojatnost za stabilnije, sunčanije i diljem Hrvatske toplije vrijeme, koje bi moglo biti uvod u napokon jedan diljem Hrvatske iznadprosječno topli mjesec i sezonu, kakva ovog proljeća nije bila.

- Sličnih smo primjera imali i nedavno. Primjerice, svibanj 2019. diljem Hrvatske bio je znatno hladniji i kišovitiji od ovogodišnjega - štoviše, među 10 najhladnijih u povijesti mjerenja, a uslijedilo je ljeto koje je bilo među 10 najtoplijih od kada postoje mjerenja. Prognoze za ovo ljeto do sada nisu upućivale na takvu ekstremnost, ali iznadprosječna toplina ne bi trebala izostati niti ovog ljeta - zaključio je Krunoslav Mikec.

Ključne riječi

Komentara 15

MA
Marin0021
12:40 29.05.2021.

Vrućine od 20 stupnjeva. Često se zapitam gdje žive ljudi koji pišu ovakve članke. Kako izgledaju, čime se hrane.

DU
Deleted user
19:10 29.05.2021.

Baš iznenađujuće : Toplo vrijeme tijekom ljeta. Lipanj,srpanj,kolovoz,rujan.

LE
LeonardoGoldman
01:59 30.05.2021.

Te nedavne 2019. koju spominje Mikec kao s jako toplim ljetom je totalna laž. Otoci nisu nikad zeleniji bili, a vrućine niotkuda. Ne znam sto oni mjere!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije