Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Domaća pamet

Pripreme za važnu državnu maturu ne nudi nitko od Koprivničanaca

\'10.11.2010., Koprivnica - Ucenici Srednje i Obrtnicke skole. Photo: Marijan Susenj\'
Marijan Sušenj/PIXSELL
14.01.2011.
u 16:24

U srednjim školama pripreme će raditi Tvrtka Jajić-Consulting iz Bjelovara, a u Koprivnici svoj ured otvara i bjelovarski Presto centar. Cijene ovise o predmetu i razini

Vrijeme državne mature sve je bliže, a koprivnički maturanti nemaju kamo na pripreme. U Gimnaziji Frana Galovića i Srednjoj školi održavaju se (tek) dodatni sati iz najtraženijih predmeta – hrvatskog, matematike i engleskog i njemačkog jezika.

Najpovoljnije – u Križevcima

U Pučkom otvorenom učilištu priprema kao ni lani nema jer, kažu, nije bilo dovoljno zainteresiranih.

I dok Koprivničanci ne reagiraju, maturante dolaze pripremati Bjelovarčani. Tvrtka Jajić-Consulting iz Bjelovara, pripreme će obavljati od veljače u koprivničkim školama.

– Odradit ćemo 42 sata za svaki predmet. Cijena je oko 700 kuna po predmetu za višu razinu te 550 kuna za nižu. Predavat će profesori iz Bjelovara – kaže Tihomir Jajić, direktor tvrtke.

Bjelovarski Presto centar u Koprivnici otvara i svoj ured.

– U planu su nam skraćene pripreme, no ne znam kad ćemo točno početi – kaže Alen Kaminski iz Presta.

Najveći je odziv koprivničkih maturanata na pripremama u zagrebačkoj tvrtki Trinom.

– Pripreme 65 sati za osnovne predmete su 800 kuna po predmetu za nižu razinu, za višu od 1000 do 1300 kuna. Imamo mnogo polaznika iz Koprivnice – kažu iz Trinoma. Pripreme za tri predmeta više razine stajale bi više od 3500 kuna pa se dio Koprivničanaca odlučio na pripreme u Križevcima, gdje je najpovoljnije.

– U suradnji s POU organiziramo pripreme po cijeni od 600 kuna za 50 sati hrvatskog i matematike. Za esej iz hrvatskog cijena je 250 kuna, a za engleski 420 kuna – kaže Mario Rajn iz udruge P.O.I.N.T. u Križevcima.

Kriv je sustav

Zašto nakon četverogodišnjeg školovanja učenicima uopće i trebaju pripreme? Branka Maljak, prof. hrvatskoga u Srednjoj školi, kaže da obrazovna jezgra nije usklađena s državnom maturom jer nije bilo vremena za pravu prilagodbu. – Sustav je takav da se više puta uči isto. Djeca moraju izvaditi ladice koje su pospremili – tvrdi Vjekoslav Robotić, ravnatelj gimnazije.

Komentara 5

BR
brbljivica
21:37 14.01.2011.

Da vidimo tko će biti brži u osnivanju tvrtke (SDP) ili u zapošljavanju u školstvu (HSS). Nedaj bože da se pojavi netko pametan i pošten pa da nam djecu i stvarno pripremi za maturu kad to nisu u stanju redovnim putem u školi. Nadrapal je sigurno ili od jednih ili od drugih.

SV
sveznalica100
09:59 15.01.2011.

Čemu onda djeca idu u škole tijekom godine i plaća im se kolovanje,kada nakon svega nisu u stanju položiti državnu maturu (DRŽAVA PROPISUJE PLAN I PROGRAM PO KOJEM SE DJECA OBRAZUJU, A ONDA TO NIJE DOVOLJNO ZA PROLAZ NA DRŽAVNOJ MATURI) JEL ITKO VIDI APSURD SVEGA OVOGA??!?!?!?!?!? FUCHS, ŠTA RADITE?!?!?!?!?

SI
sirena50
11:32 15.01.2011.

Važno je da naši gradski poglavarstvenici putuju po svijetu i troše stotine tisuća kuna na svoje užitke i sa našim novcima, bolje bi bilo da taj novac daju upravo u dodatno obrazovanje, iako su ima puna usta ulaganja u školstvo, ipak se vidi da su varaždnici, bjelovarčani, a da zagreb ne spominjem, daleko ispred nas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije