Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Priprema za uhićenje 'gospodara rata'

16. travnja 2007. u 19:47 23 prikaza
bih-mlaco-txt.jpg
Foto: import

BUGOJNO  Nakon što su u ranim jutarnjim satima u munjevitoj akciji u Donjem Vakufu i Travniku uhitili  Enesa Handžića, bivšeg zapovjednika bugojanske policije, i Senada Dautovića nekadašnjeg zapovjednika za sigurnost 307. brigade Armije BiH, djelatnici Službe za istragu i zaštitu SIPA-e u cjelodnevnoj akciji  su u Bugojnu provjerili i objekte u vlasništvu ratnog načelnika Bugojna Dževada Mlaće, te bugojansku Policijsku upravu.

S nekoliko blindiranih vozila, praćeni lokalnim policijskim snagama, agenti SIPA-e u kasnim poslijepodnevnim satima upali su u obiteljsku kuću ratnog načelnika Bugojna u naselju Jaklić, nekoliko metara dalje od stadiona Iskra, kamo su 1993. godine odvođeni, zatvarani i mučeni bugojanski Hrvati. Cijelo područje oko Mlaćine obiteljske kuće bilo je više od dva sata blokirano.

Po onome što se moglo vidjeti iz kuće u kojoj, po tvrdnjama susjeda živi Mlaćina majka, više je puta pregledavana golema količina pisane dokumentacije; po neslužbenim informacijama, radi se upravo o ratnoj arhivi koja bi mogla poslužiti za razotkrivanje istine o nestanku i stradanjima bugojanskih Hrvata. Mlaćina susjeda, vidljivo uplašena nazočnošću velikoj broja djelatnika SIPA-e, plačnim glasom nas je pitala "je li to odvode Mlaću".

Iz kuće koja je, uz blindirana vozila, bila ograđena velikim brojem vozila s civilnim oznakama, osim policije za vrijeme trajanja pretresa nitko se nije pojavljivao. Nije se mogla zamijetiti niti nazočnost ratnog gospodara Bugojna Dževada Mlaće koji, po tvrdnjama uplašenih susjeda, živi u svome stanu u naselju Vrbani, koji je policija također provjerila.

Uz obiteljsku kuću i poslovne prostore obavljen je i pretres poduzeća za proizvodnju i obradu drveta Janj u Donjem Vakufu, gdje Dževad Mlaćo obnaša dužnost direktora. Pod provjerom se već od sedam sati našla Policijske uprave Bugojno, a pretres je, uz jake osiguravajuće snage, trajao sve do podneva. Iznenađeni brojem policijskih vozila  i osoba u modro-plavim odorama, već su tada brojni zbunjeno pitali tko je sada uhićen. Nekoliko prostorija zgrade PU-a, iz koje se također iznosila dokumentacija, bilo je potpuno blokirano.

Uhićenje Senada Dautovića i Enesa Handžića obavljeno je u zoru, i prije nego što su stanovnici Bugojna počeli uživati u suncem okupanim ulicama Donjeg Vakufa i Bugojna uhićeni dvojac Dautović-Handžić već je bio transportiran u pritvorsku jedinicu Suda BiH u Sarajevu. Malu zbrku u tijek akcije unio je prijevremeni odlazak Senada Dautovića na posao u Travnik.

Kad ga SIPA nije pronašla na stalnoj adresi stanovanja, on je nekoliko minuta kasnije uhićen u Travniku. Akcija je iznenadila brojne njihove sugrađane u Bugojnu i Donjem Vakufu, koji su u kavanskim kružocima nagađali tko bi mogao biti sljedeći. I kad su se nadali da će propagandnim ratom relativizirati odgovornost optuženika za zločine nad bugojanskim Hrvatima, jučerašnja uhićenja to su demantirala.

Ozračje straha od pitanja tko je sljedeći ovaj put dotaknulo je i neke bivše ratne zapovjednike, ratne dužnosnike koji su se ponašali kao zaštićeni "bugojanski medvjedi".

IZ ISTANBULA STIGLI U ZAGREB
Svaki dan pripremamo 30 vrsta baklava, nismo ih mogli napeći ni usred krize
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.