Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CNN tvrdi:

Tijelo nestalog novinara izrezano je na komade nakon što je ubijen

Jamal Khashoggi
Foto: REUTERS TV/REUTERS/PIXSELL
1/2
Autori: Hina, Vecernji list
16.10.2018.
u 22:42

Američki državni tajnik Mike Pompeo i bin Salman su se "složili o važnosti temeljite, transparentne istrage provedene na vrijeme"

Saudijski princ prijestolonasljednik u utorak se složio da mora doći do temeljite istrage nestanka saudijskog novinara Jamala Khashoggija, objavile su Sjedinjene Države nakon objava medija da će Rijad priznati da je on ubijen tijekom ispitivanja. 

Khashoggi, američki državljanin i vodeći kritičar bin Salmana, nestao je nakon što je 2. listopada ušao u saudijski konzulat u Istanbulu. Turski dužnosnici vjeruju da je tamo ubijen i da mu je tijelo uklonjeno, što Saudijci odbacuju. 

Turski policijski istražitelji u ponedjeljak navečer ušli su po prvi put u konzulat od nestanka novinara i pregledavali tu ustanovu duže od devet sati

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je večeras kako su dijelovi saudijskog konzulata, za koje se vjeruje da su skrivali tragove navodnog ubojstva novinara Kashoggija, prebojani prije ulaska turskih policijskih istražitelja u prostorije. Naveo je i da su pronađeni tragovi 'toksičnih' tvari, ali nije pojasnio o čemu je riječ, već se samo založio za brz završetak istrage, piše Al Jazeera.

CNN pak javlja kako je tijelo nestalog novinara izrezano na komade nakon što je ubijen, a tu informaciju otkrio im je neoimenovani turski dužnosnik.

Američki predsjednik Donald Trump, koji je u Rijad poslao svog državnog tajnika Mikea Pompea, rekao je kako bi za ubojstvo mogli biti krivi "odmetnuti ubojice". 

Pompeo se u saudijskoj prijestolnici susreo s kraljem Salmanom i prijestolonasljednikom bin Salmanom kako bi raspravljali o tom incidentu koji je pokrenuo osude međunarodne zajednice i vratio fokus na povijest kršenja ljudskih prava u tom autoritarnom kraljevstvu. 

Pompeo i bin Salman su se "složili o važnosti temeljite, transparentne istrage provedene na vrijeme", objavila je u Washingtonu glasnogovornica State Departmenta. 

Dužnosnik Trumpove vlade je istaknuo da iako Washington ima važan odnos s Rijadom "to ne znači da na bilo koji način ignoriraju ili ublažavaju ove događaje". Oni koji su odgovorni moraju za to odgovarati, poručio je dužnosnik. 

Pompeo nakon razgovora s prijestolonasljednikom putuje u Tursku

Khashoggi je bio kritičar saudijskih vlasti, posebice bin Salmana, koji je pisao brojne kolumne za američki Washington Post. 

Lani je iselio u Sjedinjene Države zbog straha od uhićenja nakon što je kritizirao neke odluke prijestolonasljednika i vojnu intervenciju Rijada u Jemenu.

U konzulat u Istanbulu ušao je da bi izvadio dokument za vjenčanje. U subotu je trebao proslaviti 60. rođendan.

 

 

 

 

 

Komentara 17

Avatar superhik74
superhik74
23:39 16.10.2018.

Radi se o velikim americkim prijateljima i saveznicima, pa ce tzv. ljudska prava izmisljotina biti zaboravljena u odnosu na 110 milijardi dolara ugovora za kupnu oruzja kako bi i dalje "demokratski" mogli obavljati genocid u Jemenu po nalogu onih koji im oruzje prodaju.

KA
KaraMarko
04:13 16.10.2018.

Americki best firend krsi ljudska prava opet...hm kako je to moguce...nije valjda S.Arabija.......

KR
Krotila
23:09 16.10.2018.

takvi se doseljavaju U Sarajevo i kupujU nekretnine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije