Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Priprema se Europski monetarni fond

EMF bi pomagao u rješavanju kriza poput grčke te sprečavao špekulantske napade na euro, a EMFF bi mikrokreditima olakšavao samozapošljavanje nezaposlenih te pomagao tvrtkama s do 10 radnika.
08. ožujka 2010. u 16:19 3 komentara 36 prikaza
olli rehn
Foto: Reuters

Europska komisija spremna je predložiti osnivanje Europskoga monetarnoga fonda (EMF) i zbog toga blisko surađuje sa zemljama eurozone, potvrdio je u ponedjeljak Amadeu Altafaj Tardio, glasnogovornik europskoga povjerenika za gospodarsku i monetarnu politiku Ollija Rehna. Osnivanje EMF-a je, naime, protekloga vikenda predložio  njemački ministar novčarstva Wolfgang Schäuble kao sredstvo za rješavanje poremećaja poput grčke krize te za istovremeno onemogućavanje špekulanata da takva stanja zlorabe za rušenje zajedničke europske valute eura.

- EK istovremeno priprema prijedlog o pojačanome usklađivanju gospodarskih politika među zemljama članicama i motrenju pojedinih zemalja – dodao je Altafaj. Taj bi sustav trebao spriječiti da krize poput grčke uopće izbiju. O oba su prijedloga, prema Altafaju, razgovori tek na početku.

Ministarsko vijeće EU za zapošljavanje i društvena pitanja odobrilo je istovremeno uspostavu Europskoga fonda za mikrofinanciranje (EMFF), iz kojega bi se nezaposlenima koji se žele samozaposliti ili malim poduzetnicima koji zapošljavaju do 10 radnika – a takvih je 91 posto tvrtki u EU - dodijelio oko 45.000 mikrokredita u iznosu do 25.000 eura. Iz europskoga proračuna u taj bi se fond ulilo 100 milijuna eura, a još 400 milijuna očekuje se iz međunarodnih novčarskih ustanova. 

Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici
Nema predaje
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici: Radila sam kao BioManijak
  • -obrisani-:

    eko,..i EU se \"opametuje\", jer cila Azija, Afrika, Amerika..nezéli suradjivati sa EU zbog precjenjenoga €uricá , a cilo trzíste su preuzeli Kina, Indija, Rusija..itd...,

  • xaron:

    Ova situacija sa slabljenjem E zbog Grcke krize i te kako odgovara pojedinim ( izvozno orijentiranim ) clanicama a pogotovo Njemackoj. Pad E od 15 % poboljsao je konkurentski polozaj izvoznka u odnosu na US i zemlje koje su se ... prikaži još!se vezale ( peg ) za $ , te izvoznici nemaju razloga za preduzimanje hitnih mjera u cilju odbrane E.

  • -obrisani-:

    ili to znaci valuta nezavisna od dolara...verovatno su se osetili jakim toliko da ce se ponasati kao novi dolar...ili gresim