Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IDUĆA DVA TJEDNA

Primorac objasnio u kojim je situacijama dopušteno vraćanje kusura u kunama: 'To su iznimke'

Foto: HRT
1/4
01.01.2023.
u 21:56

Do 15. siječnja građani će moći plaćati u kunama, a kao povrat dobivat će eure. Ipak, ministar je objasnio kako se to neće događati u svim situacijama

Prvi dan eura kao službene valute prošao je jako dobro, poručio je večeras ministar financija Marko Primorac, gostujući na Dnevniku HRT-a. Ministar je sinoć zajedno s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem i obilježio uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj, a tom su prigodom i po prvi puta podigli eure na bankomatu.

- Nismo zabilježili nikakve teškoće, u kontinuiranom smo kontaktu bili i sinoć u očekivanju tranzicije i novogodišnje večeri sa svim dionicima koji su bili uključeni u proces same tranzicije, u svim bitnim sustavima državne uprave - ponovio je ministar Primorac detalje procesa.

- Bankomati su već prije nove godine bili opskrbljeni preko 95 posto s novčanicama eura, dodao je.

Do 15. siječnja građani će moći plaćati u kunama, a kao povrat dobivat će eure. Ipak, ministar je objasnio kako se to neće događati u svim situacijama.

- Svi oni koji posluju i svi trgovci trebali bi se opskrbiti i trebali su se opskrbiti na vrijeme novčanicama i kovanicama eura i ja vjerujem da je većina njih to uspjela učiniti. Od 1. siječnja do 14. siječnja teče razdoblje dvojnog optjecaja gdje građani mogu plaćati u kunama, a ostatak im se treba vratiti u eurima. Međutim u određenim okolnostima, kada trgovci iz objektivnih razloga nisu bili u mogućnosti opskrbiti se dovoljnom količinom novčanica i kovanica eura, dozvoljeno je iznimno vraćati kombinaciju kuna i eura ili isključivo kuna, istaknuo je ministar.

Primorac je tako istaknuo kako su koristi od prelaska na euro mnogostruke.

- Mi često ističemo da je najvažnija korist otklanjanje valutnog rizika. Prihvaćanjem zajedničke valute RH je iz svojih transakcija i financijskog sustava pa i iz sustava upravljanja javnim financijama otklonila valutni rizik. Onda i pristupanje europskom stabilizacijskom mehanizmu, koji će pružiti sigurnost Hrvatskoj. Postižu se brojne koristi, kao što je povećanje kreditnog rejtinga, a sve se to pozitivno odražava i na troškove zaduživanja - kazao je ministar.

- Prednosti su i uklanjanje transakcijskih troškova, istaknuo je Primorac, dodajući kako inflatorni pritisci nemaju veze s uvođenjem eura..

- Hrvatska se danas suočava sa znatnim inflatornim pritiscima, međutim s takvim se inflatornim pritiscima, još gorim, suočavaju i druge članice Europske unije, zaključio je ministar financija Marko Primorac.

>> VIDEO Hrvatska pošta ima važnu obavijest za građane oko zamjena kuna u eure

Komentara 1

M3
Miške 3
05:30 02.01.2023.

Ovaj ministar je stručan i djeluje pouzdano, za razliku od Marića Todorićevog prevaranta i muljatora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije