Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVOGODIŠNJA NOĆ

Primorac i Vujčić upozorili građane: 'Tko treba, neka se opskrbi gotovinom do 1. siječnja'

Euro, jedinstvena europska valuta
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
28.12.2022.
u 11:58

Guverner HNB-a Boris Vujčić je pak kazao kako je opskrba novčanicama gotovo pri kraju, a dosad je otkovano 400 milijuna eura novčanica

Nakon održane sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao nacionalne valute u Hrvatskoj, javnosti su se obratili ministar financija Marko Primorac i guverner HNB-a Boris Vujčić. Na sjednici je bilo riječi o detaljima uvođenja eura, a otkriveno je i kako neće biti velikog slavlja, već će ministar i guverner kratko obilježiti ovo poglavlje podizanjem prvih eura na bankomatu kod HNB-a.

Primorac je pred novinarima ponovio kako u idućih 14 dana kreće razdobolje dvojnog optjecaja - građani će moći plaćati u kunama, a bit će im vraćen iznos u eurima. U iznimnim situacijama trgovci će moći vratiti i kune.

- Radi se o situacijama u kojima se neki subjekti zbog udaljenosti, gdje su poslovnice banaka udaljenije, nisu bili u mogućnosti opskrbiti - kazao je Primorac, pa upozorio građane da se u novogodišnjoj noći opskrbe novčanicama.

- Pojedine poslovne banke su već najavile da u određenom razdoblju neće možda raditi koji bankomat ili debitna kartice pa i ovom prilikom apeliramo na građane za razumijevanje, radi se o kompleksnom procesu i da to ne uzimaju za zlo i da naprave opskrbu gotovinom na vrijeme - dodao je.

Kazao je kako se radi o vrlo složenom procesu pa pozvao građane na strpljenje. 

- Ako dođe do zastoja, ne radi se o sistemskom propustu ili grešci, nego je nemoguće istovremeno opskrbiti sve te bankomate - kazao je.

Vujčić je pak kazao kako je opskrba novčanicama gotovo pri kraju, a dosad je otkovano 400 milijuna eura novčanica.

- Tko treba, neka se opskrbi gotovinom do 1. siječnja. Za vikend je dobro imati gotovine jer se radi tranzicija sustava pa neko vrijeme neće raditi kartice ni internetsko ili mobilno bankarstvo. Nakon toga bi sve trebalo normalno funkcionirati - upozorio je građane Vujčić, ali i trgovce.

- Ne bi trebalo biti problema oko gotovine. Bitno je i da se trgovci koji to još nisu napravili, da se u idućih par dana opskrbe s dovoljno gotovine, da već od 1. siječnja mogu normalno raditi - dodao je.

>> VIDEO Hrvatska pošta ima važnu obavijest za građane oko zamjena kuna u eure

Komentara 11

JU
juma
12:13 28.12.2022.

Dragi penzioneri, jeste li pročitali? Nemoj da poslije bude kukanja. Odmah dignuti svih 300 eura mirovine, jer poslije možda ne bude ni toga, pa onda opet budu svi drugi krivi i novci se budu žicali od djece.

SP
Stari panj
12:11 28.12.2022.

Otkovano 400 mil novčanica? Ne kužim ovaj pravopis. Ili su otkovane kovanice ili otiskane novčanice, ne postoji ova kombinacija.

PR
Propitivač
12:50 28.12.2022.

Koji smo mi da ne napišem kaj... Nitko pri zdravoj pameti ne bi uzimao euro u trenutku najveće infkacije, kad ta valuta gubi na vrijednosti. Al ovi naši su valjda toliko nesposobni da se nadaju da u središnjoj europskoj banci netko zna kaj radi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije