Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U JEDNOM DANU

Prikupljeno više od 60.000 kuna za volontera koji je kažnjen jer je pomogao Madininoj obitelji

Foto: Are You Syrious?/Facebook
1/2
16.12.2021.
u 15:46

Osim što je po presudi Vrhovnog suda Dragan morao platiti 60.000 kuna kazne, morao je platiti i 1.300 kuna sudskih troškova

U manje od 24 sata prikupljena su sredstva za plaćanje kazne od čak 60.000 kuna koja je stigla volonteru Draganu Umičeviću zbog pomaganja poginuloj djevojčici Madini priopćila je udruga Are You Syrious. 

Osim što je po presudi Vrhovnog suda Dragan morao platiti 60.000 kuna kazne, morao je platiti i 1.300 kuna sudskih troškova. 

- Građanskom solidarnošću do sada je prikupljeno 62.691,30 kuna. Građani Hrvatske pokazali su da neće dopustiti da se kažnjava dobročinstvo, pogotovo dok pravi kriminalci dobivaju neusporedivo manje kazne ili šetaju slobodni. Uplaćeni iznosi kretali su se od 30 do 5000 kuna. Ponosni smo na sve poruke podrške koje dobivamo, a najviše na našeg volontera Dragana, koji je bio jedan od rijetkih koji su obitelji male Madine pružili ruku kada im je bilo najteže. Iako razočarani stanjem u našem pravosuđu, ne damo se zastrašiti i borimo se dalje - rekli su iz udruge AYS - napisali su iz udruge. 

Udruga je još jednom pojasnila kako je došlo do kažnjavanja njihovog volontera.

''Madina Hussiny bila je šestogodišnja afganistanska djevojčica koja je 21. studenoga 2017. godine poginula u naletu vlaka prilikom ilegalnog protjerivanja iz Republike Hrvatske, što je potvrđeno nedavnom presudom Europskog suda za ljudska prava. Njena obitelj na isti je način iz Hrvatske izbačena još jednom, u noći sa 7. na 8. ožujka 2018. godine. Kada su treći put ušli u Hrvatsku u noći s 20. na 21. ožujka 2018., u strahu od novog protjerivanja putem Facebook stranice udruge Are You Syrious obratili su se aktivistima za pomoć u traženju azila.

U udruzi su im objasnili da samo policija može dati azil i uputili ih na najbližu policijsku kontrolnu točku. Imajući na umu da je te noći u pograničnom području bila snježna mećava, a u grupi od četrnaestero izbjeglica bilo je jedanaestoro djece, udruga je u strahu za njihove živote odmah obavijestila policiju o prisustvu grupe tražitelja azila na teritoriju RH, što su potkrijepili i GPS lokacijama koje im je Madinina obitelj poslala.

Kako bi se uvjerili da će dobrobit djece i zakonska prava obitelji biti poštovana, zamolili su volontera Dragana Umičevića da iz Osijeka ode do kontrolne točke granične policije i granične policajce osobno informira o tome da se u njihovoj blizini nalazi obitelj izbjeglica koja želi zatražiti azil. Iz sjedišta udruge u Zagrebu, Umičevićev dolazak na teren odmah je najavljen policiji'' - objasnili su tijek događaja, a cijeli slučaj ispričao je i sam volonter.

- Moj jedini zadatak je bio da priđem policajcima na terenu i upozorim ih da se u blizini nalazi obitelj s puno male djece koja su prestrašena, pothlađena, te žele zatražiti azil. To sam i učinio, nakon čega sam ponudio i da dođem u policijsku postaju u koju su ih prebacili, te policiji pružim eventualno potrebne dodatne informacije, ali i da se uvjerim da ovoga puta neće biti nasilno protjerani iz zemlje. Sve što je kasnije uslijedilo nema veze sa zakonom, nego s politikom, pa tako gledam i na ovaj apsurdni proces - rekao je Umičević.

Protiv Umičevića je kasnije podnesena prekršajna prijava zbog navodnog pomaganja u ilegalnom prelasku državne granice, a prvotna kazna koju je Ministarstvo unutarnjih poslova tražilo iznosila 320.000 kuna i zatvor za Dragana Umičevića, te zabrana rada udruge Are You Syrious.

- Na sudu je nedvojbeno dokazano kako je obitelj male Madine već bila u Hrvatskoj kada su nas kontaktirali, dakle kako je itko mogao nekome pomoći da pređe granicu ako su oni tada već bili u našoj zemlji? Na sudu je dokazano i da naš volonter Dragan nije imao nikakav direktan kontakt s obitelji, s kojom smo putem Facebooka komunicirali mi iz Zagreba. To čak i piše u presudi, u kojoj sudac zaključuje i kako Dragan nije imao namjeru počinjenja ikakvog prekršaja, no svejedno ga je proglasio krivim zbog nesvjesnog nehaja, argumentirajući kako se Dragan trebao zapitati je li obitelj s kojom nije imao kontakta možda ipak bila u Srbiji kada su nam se obratili, iako smo imali GPS lokacije koje su jasno pokazivale da su u Hrvatskoj. Ta pravna akrobacija omogućila je sudsko i političko maltretiranje naše udruge, njenih zaposlenika i volontera već pune tri godine - kažu iz AYS-a.

U ožujku ove godine su i 37 članova Europskog parlamenta u zajedničkom pismu premijeru Plenkoviću i ministru Božinoviću nedvosmisleno izrazili podršku aktivistima udruge Are You Syrious, a povodom pritisaka na zaposlenicu udruge Tajanu Tadić i njenog partnera Omara Mahdija, kojem je u još jednom pravosudnom skandalu oduzet azil nakon što je odbio postati doušnikom SOA-e.

- Da su se na aktiviste i odvjetnike koji su podržavali obitelj male Madine vršili pritisci kako slučaj ne bi došao do Strasbourga potvrdio je u svojoj presudi i Europski sud za ljudska prava, koji se u tom kontekstu referirao i na pravosudni progon Dragana Umičevića. Iako je iz sudskih spisa razvidno da je sudac Prekršajnog suda u Vukovaru Dražen Goda znao kako je Umičević umirovljeni hrvatski branitelj čija primanja iznose 5500 kuna mjesečno, dosudio mu je 60.000 kuna kazne - napisali su iz udruge. 

Komentara 8

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
16:43 16.12.2021.

Slaba je to kazna za nekog tko potiće, i olakšava izvršenje kaznenih djela te pravno savjetuje te ilegalce i teroriste. Zašto se nisu pojavili na službenom graničnom prijelazu i tamo zatražili azil?

BF
bf23
17:24 16.12.2021.

Aha, kažnjen jer je pomagao....zašto pišete lažne vijesti? Kažnjen je iz razloga što je omogućio ilegalan prijelaz državne granice. Iskreno mi je žao djevojčice,ali da su njeni roditelji tražili azil,umjesto što su pokušali ilegalno prijeći granicu,malena bi još bila živa....a što se tiče "novinara"koji je pisao članak,ne želim komentirati da mi ne ugase profil

JB
Jednonogi.Brabonjak
09:05 17.12.2021.

Danas Dragan pomaže ilegalno preći granicu RH, Draganova obitelj ne bi dala ni približiti bivšoj državi, a kamo li ući ilegalno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije