Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prikupljeno je 306.744 potpisa za referendum

Da bi se referendum raspisao inicijativa treba prikupiti najmanje 373.568 potpisa, odnosno nedostaje im još 66.824 potpisa
08. svibnja 2019. u 12:20 9 komentara 878 prikaza
Počelo prikupljanje potpisa za referendum za incijativu 67 je previše
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Iz inicijative "67 je previše" u srijedu su izvijestili da su u jedanaest dana, prema dosad obrađenim podacima, prikupili 306.744 potpisa za raspisivanje referenduma kako bi se spriječilo dizanje dobne granice za odlazak u punu mirovinu na 67 godina, a za potrebnih više od 373 tisuće potpisa imaju još samo tri dana.

Marko Pavić Kritika ministra Marko Pavić: Sindikati su se udružili s oporbom pred EU izbore

Ova brojka obećava, ali je još uvijek neizvjesno hoćemo li prikupiti dovoljno potpisa do subote navečer, rekao je Vilim Ribić  iz Matice sindikata na konferenciji za novinare, održanoj pokraj štandova na trešnjevačkoj tržnici.

Da bi se referendum raspisao inicijativa treba prikupiti najmanje 373.568 potpisa, odnosno nedostaje im još 66.824 potpisa.

Članovi Inicijative veći broj prikupljenih potpisa u posljednja dva dana pripisuju lijepom vremenu te pozivaju građane da im se jave i kao volonteri na mjestima prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o vraćanju granice za odlazak u punu mirovinu na 65 godina starosti i smanjivanje penalizacije za odlazak u prijevremenu mirovinu.

"Odaziv je nešto bolji ovoga tjedna pa je u protekla dva dana prikupljeno 58.909 potpisa", izjavio je  Marko Palada iz inicijative "67 je previše" te pozvao građane da ne vjeruju spinovima aludirajući na tv spotove Ministarstva rada i mirovinskog sustava i izjave resornog ministra Marka Pavića.   

Prozvao je i lokalne čelnike iz redova HDZ-a i SDP-a, kao i nezavisnog gradonačelnika Varaždina Ivana Čehoka, da ih onemogućavaju u prikupljanju potpisa u svojim sredinama.     

Zagreb: Na Europskom trgu održan prosvjed protiv mirovinske reforme pod upitnikom Rat za referendum – kako je rad do 67. podijelio Hrvatsku

"U Našicama HDZ-ov gradonačelnik omogućio je prikupljanje potpisa samo dva dana - 1. i 8. svibnja, u Sisku SDP-ova gradonačelnica dopušta prikupljanje potpisa samo na jednom štandu vjerojatno zbog unutarstranačkog obračuna u SDP-u. To ide preko naših leđa i ispaštaju građani koji nemaju mogućnost dati potpis za ono s čime se slažu. U Varaždinu Čehok ne dopušta prikupljanje potpisa na javnim površinama, a u tamošnjoj bolnici HDZ-ov ravnatelj ne dopušta na javnoj površini izvan bolnice prikupljanje potpisa", upozorio je Palada.

Nepravilnosti nisu prijavili Ustavnom sudu jer, objasnio je Ribić, ne vjeruju u neovisnost tog suda.  

"Ustavni sud, po nama, nije izvor pouzdanosti, već sud koji se više vodi političkim nego stručnim i pravnim kriterijima", istaknuo je. 

Posebno se osvrnuo i na izjave predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića, bivšeg člana HDZ-a, rekavši kako mu se "čini da se sada radi o spinu i duplom pasu između Vlade, ministra rada i Ustavnog suda".

"Tvrditi da je po Venecijanskoj komisiji moguće da vlada financira protureferendumsku kampanju u fazi prikupljanja potpisa -  to je svojevoljno tumačenje propisa i daje široki prostor ministru Marku Paviću da više ne mora lagati o tome koliko je potrošio za tv-spotove", rekao je Ribić reagirajući na Šeparovićevu izjavu  da vlada ne bi trebala koristiti proračunska sredstva kad se referendum raspiše, no i da je druga situacija kada se prikupljaju potpisi za referendum. 

Ribić kaže kako predobro zna kako funkcioniraju relacije između Ustavnog suda i politike te zato Inicijativa nije ni prijavila tom sudu opstrukcije s terena lokalnih čelnika.

Šeparović je jučer rekao kako do sada nisu predočene "tako grube povrede pravila demokratske procedure koji faktički dokidaju mogućnost građana da se izjašnjavaju na referendumu" da bi o takvoj situaciji Ustavi sud trebao reagirati".

Video: Sindikalna inicijativa "67 je previše" 

 

 

 

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • Kokoiduhovi:

    Nije problem raditi do 67 pa i 77, ali ako nisi zavarivač, zidar, kuhar, sobar, čistač, poljoprivrednik, skladištar, trgovac (koji i puni police, i nosi robu i slaže, mete, radi na blagajni, čisti i pere) i td. I nisu mirovine ... prikaži još! male zbog premalo staža. Prvi problem su povlaštene i sl, mirovine. Ogromne a za par godina sjedenja u Saboru ili sl., Ako imaš malu plaću, možeš imati i 42 godine staža, imat ćeš malu mirovinu jer je p l a ć a osnovica za izračun mirovine. A velike plaće su u gradskoj upravi, u agencijama, za rukovodeće službenike....Tko to prodaje maglu da treba što dulje raditi za bolju mirovinu? S plaćom od 3.400,00 ili 4.500,00 kn, možete raditi i do 85 godine, mirovina će vam biti jad nedovoljna za život.

  • bombasvjetlosna:

    Sindikati postoje da bi se bavili povećanjem satnice radnika.Oni osnovni posao ne rade.Veča satnica,veća zarada,veća mirovina i puni fondovi.Sve ostalo je gulaš.

  • nibunika:

    Vlada nam povećava rad do 67 godine, da ne bi morala rješavati pitanje održivosti povlaštenih mirovina, a što traži i Bruxelles.