Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prikupljena sredstva za zlostavljanju policajku, višak će ići drugim žrtvama nasilja

Udruge podsjećaju da je policijska službenica izgubila spor i mora platiti sudske troškove iako je postupila na pravilan način kako bi se nasilnik razotkrio i kako bi ga se spriječilo da eventualno ponovi nasilje prema drugim kolegicama
14. siječnja 2020. u 15:30 0 komentara 221 prikaza
zlostavljanje
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

U samo 24 sata od poziva građankama i građanima da donacijama podrže policijsku službenicu koja je izgubila spor protiv nadređenog kolege iako je utvrđeno da ju je čitavu noć na dužnosti spolno zlostavljao, inicijativa #SPASIME, SOLIDARNA - zaklada za ljudska prava i solidarnost te Platforma za reproduktivnu pravdu prikupile su čak 20.818,10 kuna, priopćile su udruge.

Goran Selanec GORAN SELANEC Sudac Ustavnog suda o slučaju zlostavljanja policajke: 'Sud mora obrazložiti svoje stajalište'

Organizatorice akcije zahvalile su svim građankama i građanima koji su policijskoj službenici pomogli pri podmirivanju sudskih troškova koje sama nije mogla podmiriti. Prikupljena sredstva dvostruko su premašila traženi iznos, pa će višak prikupljenih sredstava biti iskorišten za pomoć drugim žrtvama seksualnog i obiteljskog nasilja kroz fond#spasime.

Podsjećaju da je policijska službenica izgubila spor i mora platiti sudske troškove iako je postupila na pravilan način kako bi se nasilnik razotkrio i kako bi ga se spriječilo da eventualno ponovi nasilje prema drugim kolegicama. Građanke i građani koji su pomogli u ovoj akciji jasno su dali do znanja što misle o presudama koje nasilnike oslobađaju jer se zlostavljanje „dogodilo samo jednom“. Međutim, prikupljanje novčanih sredstava od slučaja do slučaja nije rješenje za probleme u hrvatskom pravosuđu. Suci i sutkinje svojim presudama moraju prestati društvu slati poruke da seksualno nasilje neće uvijek biti sankcionirano, da iskustvo žrtve nije bitno ili da su ovakvi slučajevi normalni. Takvim presudama institucije ohrabruju buduće počinitelje, dok žrtve obeshrabruju u prijavljivanju nasilja.

Sanja Sarnavka Trebaju 10.000 kn Udruge prikupljaju novac za podmirivanje sudskih troškova žrtve spolnog zlostavljanja

Inicijativa #SPASIME, Zaklada SOLIDARNA i Platforma za reproduktivnu pravdu svim žrtvama poručuju da su tu za njih, te ih pozivaju da se u ovakvim i sličnim slučajevima odmah obrate udrugama koje su posvećene borbi protiv seksualnog i obiteljskog nasilja, jer će tamo od početka do kraja postupka dobiti potrebnu zaštitu i potporu.

Građanke i građani koji žele iskazati podršku žrtvama i podržati borbu protiv obiteljskog i seksualnog nasilja to i dalje mogu činiti uplatama na račun Fonda #SPASIME HR8023900011500151640.

Marko Grubnić i Momčilo Gurović
POSLOŽILO MU SE
Marko Grubnić: 'Presretan sam, vjenčat ćemo se ove godine'
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.