Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prikupljanje otpada odvajanjem
Povratak na članak

Kazne čekaju građane, općine, gradove i državu

Hrvatska, prema svemu sudeći, neće ispuniti svoje obveze prema EU pa bi mogla završiti na Sudu pravde kao i, primjerice, Italija i Poljska

Komentari 35

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
07:54 02.11.2017.

Bandić je još u svibnju obečao kompostere za one koji su ih u mogučnosti imati, ali od svega 0 bodova

VL
FN
Fr@njo
08:20 02.11.2017.

a kakve ce kazne biti za one , koji, sortirani odpad stresu u guduru..odnosno, neznaju kuda sa njim..

VL
DO
dopizdilomi
08:08 02.11.2017.

Sve je normalno. Radije će naši plaćati kazne i to onda još pridodati računima jer ako pristanu na uvjete EU onda bi morali smanjiti naplatu a to nikako ne mogu zbog prevelike količine uhljeba.

VL
Avatar comandante
comandante
08:10 02.11.2017.

napravite konačno spalionicu bagro nesposobna!!!!

VL
U1
ursus_1212
08:27 02.11.2017.

Za početak političare odvojiti po vrsti smeća, dalje će narod lako nastaviti sam.

VL
IM
Immanuell
08:54 02.11.2017.

Znači treba imati u prostoriji jedno 5 kanti za smeće i još toliko vani za komunalce...... Pa dobro, iako to smatram velikom glupošću i izvorom prihoda za javne službe.

VL
CH
CharlesBukowski
08:22 02.11.2017.

možete mi ga lagano...

VL
CR
crocro
08:34 02.11.2017.

Potpuno se slažem po pitanju obveze razvrstavanja komunalnog otpada. Ali je i obveza lokalne jedinice samouprave ili Komunalnog poduzeća da svakoga potrošača opskrbi sa svim kontejnerima po namjenama komunalnog otpada. U lokalnoj jedinici kojoj ja gravitiram postoje dva priručna mala kontejnera ili kante za smeće i to jedna za biorazgradivi otpad a drugi je za plastiku. Papir se stavlja u vreće za smeće. Građani su u velikim dilemama u koju će kategoriju svrstati neki otpad koji ne spada u ove tri kategorije a za takav otpad nemaju kontejnere ili kante za smeće. Onda se događa da po logici sami određuju u koju će kantu svrstati takav otpad. Komunalna poduzeća trebaju dostaviti korisnicima kante za smeće na kojima će biti istaknuto za koje kategorije otpada je namjenjena baš ta kanta za smeće. Nije dovoljno napisati samo jednu ili dvije vrste, neka se potrude napisati barem 10 vrsta otpada koji se može staviti u tu kantu. Zato se događa da građani ostavljaju neadekvatan otpd na krivo mjesto, da otpad ostavljaju uz ceste u vrećema ili bacaju u tuđe šume. Neke otpade uopće ne primaju npr. šutu od štemanja, komade siporeksa, dijelove izolacijskih materijala, stiropora i sl. Čak to niti ne primaju na centralno odlagalište. To su veliki problemi za građane, pa ako komunalne službe ne riješe ta pitanja, ništa neće postići na europskom nivou. Kazne odobravam ali samo pod uvjetom da svi građani imaju mogućnost zbrinuti baš sve vrste otpada, u suprotnom imati će problema komunalci.

VL
DU
Deleted user
09:15 02.11.2017.

Ovom temom s otpadom nas se toliko maltretira već godinama, tako da bih najradije sve bacao na ulicu. Ako je smisao svega nakrcati ljudima silne kante, onda je sve poludjelo.

VL
ZS
zspanco
09:44 02.11.2017.

Bagro nesposobna pa TEHNIX iz Donjeg Kraljevca već godinama radi tvornice za reciklažu otpada. Za te tvornice ne treba odvajati otpad, investicija se isplati u roku od TRI GODINE. Vijek trajanja tvornice je najmanje 20 godina. Pa izračunajte. Ali bagraa ne bi bila bagra kad ne bi iskorištavala narod. Svako odvajanje otpada na kućnom pragu bagri daje besplatnu radnu snagu i besplatne čiste sekundarne sirovine koje donose ogromni profit. Kada bi bagra radila za narod onda bi za sve koji pravilno i savjesno odvajaju otpad, odvoz otpada bio besplatan i svima bi se to isplatilo, ali bagri na vlasti nikada dovoljno tuđe muke i novca. Da bog da da im se sjeme zatrlo.

VL
Avatar ludiplavi24
ludiplavi24
12:18 02.11.2017.

Di je problem? Sve organsko će pobrat oni koji su prisiljeni hranit se iz kontejnera a takvih je zahvaljujuči HDZ-SDP kliki na desetke tisuća! Komunalcu ostaje pokupit krupni otpad i sve je sortirano i reciklirano, dio u želucima gladnih a dio po strojevima za tu namjenu! HDZ-SDP dakle potpomaže reciklaži organskog materijala putem želuca, možda zato žele što više siromašnih!?? No zašto toliki glasaju za njih?? Vole jesti iz smeća??

VL
PR
propalismoFranjoskroz
08:48 02.11.2017.

Ispada da ću ja platiti veću kaznu ako koru od banane bacim u kontejner za papir nego neki likovi koji ubiju dva Talijana ili izvuku desetke milijardi iz države??

VL
CR
crocro
08:43 02.11.2017.

Sve je u redu, ali i komunalna poduzeća i jedinice lokalne samouprave mogu očekivati u takvom slučaju protutužbe ako ne osiguraju kante za sve vrste komunalnog otpada. Ako jedinica lokalne samouprave svakom stambenom prostoru osiguraju kante za sve vrste otpada i ako unatoč tome građani i dalje budu miješali sve vrste otpada, tada neka slobodno kazne građana i puno drastičnijim kaznama. Ali ako građani nemaju uvjeta za zbrinjavanje baš svih vrsta komunalnog otpada i unatoč tome stigne im kazna komunalnog redara, onda bi građani trebali tužiti jedinicu lokalne samouprave i komunalno poduzeće i obeštetiti građane zbog ponižavanja u "zdrav mozak".Zato je bolje da se stanovnicima dodijele sve vrste kanti za sve vrste otpada na kojima će taksativno biti nabrojeno za koju vrstu otpada je kanta namijenjena. Tada će sve biti savršeno i EU će nas pohvaliti i biti ćemo primjer u svijetu po urednosti.

VL
PO
Polarus
08:24 02.11.2017.

da nam je rok do 2050 godine... mi to ispuniti nećemo... ne da nema volje među običnim pukom.. nego toliko su nam političari i njihovi uhljebi sposobni....

VL
FI
FidelkastroN
11:12 02.11.2017.

Oni če nama naplaćivati škovace 😂😂😂,mi sortiramo smeće a oni opet sve zajedno bacaju u isti kamion od škovac .Koja logika pa ovoga nema ni u Zimbabveu......

VL
DU
Deleted user
14:56 02.11.2017.

A lijepo vam je Goran Karan govorio " kazna mi je što te ljubim " !

VL
DU
Deleted user
08:53 04.02.2018.

Do danas iako nema ni vreća koje građani moraju dobiti, niti spremnika za kompost, dali je Zakon stupio na snagu ili je neka odgoda Zakona? Tko nas mora obavijestiti o dotičnoj temi o kojoj pišemo, no nitko zapravo ne zna dali je stupila na snagu ili nije i kada će?

VL
TH
than
10:45 02.11.2017.

Hrvatska nece ispuniti svoje obveze ?!?! Pa tko se tome cudi uopce ? U normalnim drzavama ne bi nasim politicarima dali da cuvaju nacrtane ovce.

VL
DU
Deleted user
09:44 02.11.2017.

mislite kazne cekaju samo gradjane. jer oni placaju i opcine gradove i drzavu. pa na kraju placaju i njihovu nesposobnost ili nemar iza koje se krije nepotizam i podilazenje pojedincima koji koce razvoj tog segmenta pa tako i cijelog gospodarstva. odgovornost i placanje racuna pada iskljucivo na gradjane

VL
OR
orecpetar
19:42 02.11.2017.

U Švicarskoj koja nije u Europi ali ipak europa kaže da je naj čistija a ako plaćaš vreću za smeće možeš bacati sav otpad od stakla limenki kartona papira komposta i drugoga otpada a ti sad odvajaj ako hoćeš papir staklo limenke to je tvoj problem ali ima dan kad ide karton kad idu novine a imaju kontejneri ehtra za boce(staklo)i to se sve uredno odvozi a ne da se gomila takvih kazni treba pripisati čistoći (Komunalcu)A ne sirotinju plaćati to su velike sramote to nije europskih sistem Dragi moji državljani hrvatske pozdrav Bog

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.