Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izlazak na birališta

Prijevremeni izbori sve izgledniji? Šef šuti, SDP se priprema

11.01.2015., OS Petar Zrinski, Krajiska 9, Zagreb - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanovic glasovao u drugom krugu predsjednickih izbora
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
Autori: Ivanka Toma, Marko Špoljar
07.02.2015.
u 17:30

Građani bi na birališta mogli izaći već u lipnju jer Vladi to paše

I dok mediji već naveliko špekuliraju o mogućnosti ranijih, "ljetnih" izbora, predsjednik Vlade Zoran Milanović se ne izjašnjava. Njegovi najbliži suradnici govore kako Milanović ne spominje ni prijevremene izbore ni bilo koji drugi termin održavanja parlamentarnih izbora. Svejedno, pripreme za izbore u vladajućoj stranci već su počele. Nakon što je potpredsjednica Vlade i SDP-a Milanka Opačić danima diljem Hrvatske građanima objašnjavala Vladinu mjeru otpisa dugova, što u SDP-u smatraju uspješnom turnejom i primjerom kojim sve do parlamentarnih izbora planiraju promovirati i druge Vladine mjere, na turneju će uskoro i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, koji planira obići tridesetak mjesta u Hrvatskoj promovirajući projekt "Poduzetnički impuls".

Nakon toga građanima i potencijalnim biračima Vlada će promovirati još jedan veliki projekt. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić krajem veljače u Sabor će poslati zakon o osobnom stečaju.

– Kolega Miljenić radi odličan zakon koji će sigurno pomoći mnogim građanima koji više ne mogu vraćati dugove. To je ujedno i naš politički – i to vrlo ozbiljan – odgovor na populizam Ivana Sinčića i njegova Živog zida. Na njegove prazne riječi mi ćemo odgovoriti konkretnim djelima – kaže naš sugovornik iz vrha SDP-a. Iako napominje da SDP još nije odredio datum parlamentarnih izbora, naš sugovornik kaže da stranka mora biti spremna za izbore "već u svibnju a najkasnije u lipnju", bez obzira na to kada izbori na kraju budu raspisani.

– Za nekoliko mjeseci Vlada će naći dugoročno rješenje za švicarski franak, Europska komisija donijet će ovog ljeta odluku o sufinanciranju gradnje pelješkog mosta, do ljeta počet će gradnja mosta za Čiovo, pruge Dugo Selo – Križevci čiju gradnju EU sufinancira sa čak 168 milijuna eura... – nabraja član Predsjedništva SDP-a adute s kojima će izaći pred birače. Prije izbora Vlada će građanima najvjerojatnije ponuditi i suvlasništvo u HEP-u, takozvanu narodnu dionicu.

Tijekom ljeta napokon će i službena statistika potvrditi napore naše Vlade. Industrijska proizvodnja i izvoz nastavit će rasti, a imat ćemo i dva tromjesečja s pozitivnom stopom gospodarskog rasta... – kaže naš sugovornik iz SDP-a. Vrh stranke želi da lokalne organizacije iduće izbore shvate puno ozbiljnije, da se više radi na terenu. U SDP-u se priča da su se neki njihovi ljudi toliko opustili da se čak nisu pojavili na biračkim mjestima kao promatrači iako je njihov kandidat Ivo Josipović bio u mrtvoj utrci s Kolindom Grabar-Kitarović. Nekoliko karlovačkih SDP-ovaca je i suspendirano jer su bili "mrtvi" u Josipovićevoj kampanji.

HDZ se drži iste priče kao kad je bilo pitanje kojeg će se datuma, od nekoliko mogućih ustavnih rokova, održati predsjednički izbori. A to je da mu je posve svejedno kada će biti parlamentarni izbori jer će HDZ, kada god oni bili, pobijediti. Kada je riječ o anketama koje su već pokazale da Vladi raste rejting zbog socijalnih mjera koje je donijela – oprost dugova i fiksiranje tečaja franka – u HDZ-u kažu da je njihov stav o anketama poznat.

– U ankete ne vjerujemo, pa tako ni u rast popularnosti Milanovićeve vlade – poručuju izvori bliski vrhu stranke. Za državu je najbolje da izbori budu što prije, nastavio je naš izvor, a HDZ se zalaže za ono što je u korist građana. Taj stav izvlače iz svog uvjerenja da je za Hrvate najbolje da HDZ što prije dođe na vlast. Iz toga se može zaključiti da HDZ-u ne bi bilo mrsko da izbori budu i prije očekivanog roka.

Politički analitičar Žarko Puhovski kaže da bi zbog više razloga za građane bilo najbolje kada bi se izbori održali zadnju nedjelju u rujnu, te da bi taj termin bio "najbolji za Vladu, a nije neprihvatljiv ni HDZ-u". Referirajući se na najave prema kojima bi izbori bili već u travnju, Puhovski kaže da je to prerano za SDP, ali i za građane kojima treba "odmor od predsjedničke kampanje".

Profesor na Fakultetu političkih znanosti Goran Čular kaže kako stječe dojam da ni unutar SDP-a ne postoji racionalni razlog zbog kojega bi se požurili sa završetkom mandata. Na pitanje ne bi li Vlada pomicanjem izbora na ranu jesen lakše ubrala pozitivne efekte od turističke sezone, u svoje zasluge ukalkulirala sredstva za projekte koja bi mogla stići iz fondova EU te početak nekoliko infrastrukturnih projekata, Čular kaže da su to sitne kalkulacije o kojima neće ovisiti ishod izbora. 

>> Karamarko o mogućim prijevremenim izborima: Nešto se šuška 

>> Prijevremeni izbori su rješenje, inače je godina izgubljena

Komentara 136

SP
stjepan.plecko
17:53 07.02.2015.

Ništa vas ne može spasiti ide drug Zoki i njegovi kokoti u povijest.Jedan je pao 11.01. a drugi će pasti poslije izbora kad god se oni održali i to će značiti oba su pala.

OL
olrajt
17:46 07.02.2015.

..što prije to bolje!....a populističke odnosno vatrogasne mjere neće vas izvući iz nerada i nesposobnosti koje ste nam prezentirali u posljedne četiri godine!

DD
ddh
18:32 07.02.2015.

I evo ih opet. Crvena Toma i crveni Spoljar. Strikaju szenario po kojem ce KPH zvana SDP dobiti izbore. Strikaju i "analiziraju" pa im pritom treba i crveni Yugofil Puhovski. Pa onda kao malo nabrajaju "pozitivne" rezultate vlade, pa je onda vlada uradila to i to, pa ce onda vlada uraditi ono i ono itd. A s obzirom, da crveni, pa tako i crveni novinari imaju amneziju, zaboravljaju napomenuti, da su Milanovic i njegov genijalac - nepismeni Maras - naslijedili vladu koja je vec imala rast od ca. 0,2%, da bi taj rast u vrijeme komunisticke ideoloske diktature s padom u 12 quartala srozali u provaliju. Zaboravljaju crveni udarnici napomenuti, da je vlada i da su komunisti povecali porez na dodatnu vrijednost i samim tim gradjanima opljackali ca. 20 do 30 miliardi kuna i usprkos tome dug povecali do nebesa. Zaboravljaju crvene novinarka i crveni novinar napomenuti da su Rating srozali u smece, pa sad prodaju potvrdu tog smeca kao svoj uspjeh. I moglo bi se nabrajati do iznemoglosti. Ali to je tako. Crvenoj propagandi nikad kraja, crveno pedmeranje i manipuliranje nece u Hrvatskoj nikad prestati, üa su crveni manipulatori cak i uvjereni, sa su gluposti Koje pisu nekaj pametnoga. Kaj god,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije